Biztonságban a medencében

A nyári medencézés hihetetlenül jó szórakozás, amellett, hogy egy mártózással a nagy meleg is enyhíthető. Éppen ezért elég sok kutya szeret pancsolni, és meg is teszik, ha a gazdi megengedi. Persze ahogy a gyereket, úgy a kutyát sem szabad felügyelet nélkül hagyni, amíg a medence örömeit élvezi.

Kerítés

A medence kerítése szó szerint életmentő lehet a kutya számára. Alapvetésként kellene kezelni, hogy a kutya nem mehet szabadon a medence közelébe. Ha nem tudja bekeríteni a medencét, akkor ne menjen ki a kutya egyedül a kertbe, felügyelet nélkül ugyanis bármikor a medencébe eshet, és ha nem tud kimászni, akár meg is fulladhat. Ez még akkor is igaz, ha egyébként az eb kiváló úszó, és tudja, hogyan kell önállóan be- és kilépni a medencéből, ugyanis a kiválóan úszó kutya is túlzásba viheti a pancsolást, az izgalom miatt elfárad és máris kész a baj. Nem süllyesztett, merevfalú vagy felfújható medence esetében is ügyelni kell arra, hogy a kutya ne tudjon beleugrani vagy a teraszról beleesni.

kutya szájában pórázzal a medence szélén kapaszkodik

Nem minden kutya jó úszó

Bár a legtöbb kutya ösztönösen tud úszni, nem mindegyikük képes jól is úszni. Amikor beleesnek a vízbe, általában túlélő üzemmódba kapcsolnak, és a vizet taposva fenntartják magukat, de ez nem ugyanaz, mint a biztonságos úszás. Egyes fajták, például a vízi vadászkutyák eleve jobb úszók.  Egyszóval, ha azt látja, hogy vízbe teszi kedvencét és az vadul teper benne, nem jelenti azt, hogy a kutya tud is úszni, sőt, jól úszik.

Azt is vegye figyelembe, hogy nem minden kutya kedveli és élvezi a vizet. 

A brachycephalic – azaz rövid orrú – fajták, mint például a mopsz és a bulldog esetében pedig nem biztos, hogy a legjobb ötlet a medencézés, mert sokkal könnyebben lélegzik be a vizet.

Ismerkedés a medencével

Bár tény, hogy egyes kutyák gondolkodás nélkül beugranak a medencébe, a legtöbbjük ennél sokkal tétovább. Sőt, vannak ebek, amelyek széles ívben kikerülik még a medence, sőt, bármilyen víz környékét is. Legjobb, ha tiszteletben tartja kedvence viszonyát, pontosabban iszonyát és nem erőlteti a kérdést, ám ha az eb érdeklődik a víz és az úszás iránt, akkor óvatosan szoktassa össze őt a medencével.

Ahogy a gyereket sem csak behajítjuk, hogy majd csak kiúszik valahogy, úgy a kutyát sem szabad a vízbe dobni.

Ehelyett próbálja meg így:

  1. Vegyen egy felfújható kutyamedencét első lépésként és próbálja meg ezáltal összeismertetni a vízzel.
  2. Ha már hozzászokott a vízben való játékhoz, a pancsoláshoz és elvezi, hogy lehűzi testét a nagy melegben a víz, mutassa meg neki a nagy medencét úgy, hogy annak közelében játszanak. Akár a kis pancsolót is odateheti.
  3. Fogja meg a kutyát és tegye vagy vezesse a medencce lépcsőjéhez. Egy kis ideig maradjanak ott, közben jutalmazza.
  4. Ha már nyugodtan elvan a lépcsőn, adja rá a mentőmellényt és vezesse a vízbe.

Dicsérje a kutyát folyamatosan, amíg ismerkednek a medencével. Minden jó reakcióért, elvárt viselkedésért jár a dicséret és a jutalom. És ha már szóba került a mentőmellény, ne feledje, hogy bár kiváló és hasznos találmány, de soha nem helyettesíti a felügyeletet. Olyan mentőmellényt érdemes választani, amelyik megfelel a kutya és a gazda igényeinek is.

mopsz gyerekmedencében pancsol

Ki- és beszállás

Még ha jól is tud úszni a kutya, nem biztos, hogy könnyen ki tud mászni a medencéből. A biztonság megőrzéséhez hozzátartozik az is, hogy az állat tudja, hogyan kell be-, de főleg kiszállni a medencéből! Ha nem tud kimászni a medencéből, még a legprofibban úszó eb is könnyen pánikba esik és akár meg is fulladhat.

A lépcső a legjobb megoldás, mert a létrákon az állatok nehezebben tudnak közlekedni. Persze némileg nehezebb a csúszós, vizes medencelépcsőn haladni, de amikor tanítja a kutyát erre, csak gondoljon vissza, hogyan tanította a lépcsőhasználatra kölyökkorában, és máris menni fog a gyakorlás. Lehet kapni – igaz, elég drágán - rámpát is, kifejezetten a kutyák számára, és kifejezetten a medencéhez.

Vegyszerek a medencében

A medence vize csak úgy, magától nem marad tiszta. Nagyon sokféle vegyszert használnak a fertőtlenítésére, arra, hogy ne legyen algás, ne szaporodjanak el benne a baktériumok, stb. Bármilyen legyen is a medence, a klór tartalmú tabletták és folyadékok alap felszerelésnek számítanak.

A klórt arra használják, hogy a vizet tisztán és mikroorganizmusoktól mentesen tartsa. Tény, hogy a klórral kezelt vízű medencék általában biztonságosak a kutyák számára, feltéve, hogy rövid ideig pancsol benne. Azt nem árt észben tartani, hogy a klór negatív hatással lehet az állatra, ha lenyeli vagy tömény klórtablettável kerül kontaktusba. Mindig tartsa a kutya által hozzá nem férhető helyen a medence vízkezeléséhez használt vegyszereket! De hogyan hat a klór, a klóros víz a kutyára?

Irritálja a füleket, szemeket, bőrt

A klór irritálja a füleket és a szemeket, de bőrirritációt is okozhat, ahogy az embereknél is. Hozzánk hasonlóan a kutyák is mind másként reagálnak a klóros vízre, van, amelyikük érzékenyebb, másoknak meg sem kottyan. Éppen ezért medencézés után a kutyát is le kell öblíteni friss vízzel, és külön figyelmet kell fordítani a füleire. Ha nedves lett a fül, akkor bizony azt kívül és belül is alaposan át kell törölni száraz törülközővel.

Bélrendszeri problémák

Ha túl sok klórozott medencevizet nyel az eb, az megbetegítheti. Egy-két korty még nem jelent probémát, de ennél több már bélrendszeri zavarokhoz, hányáshoz, hasmenéshez vezet. Ez általában akkor fordul elő, ha a kutya túl izgatott a pancsolás közben, intenzíven játszik, vagy nagyon elfáradt, emiatt több vizet nyel.

Soha ne engedje, hogy kedvence a medence vízével oltsa a szomját, mindig legyen elérhető közelben friss, hideg vízzel töltött tálka.

Tanítsa meg neki, hogy inni abból és nem a medencéből kell.

kutya medence mellett ül

Felfúvódás

A túl sok lenyelt, klóros víz akár puffadást, felfúvódást is okozhat. Ez azért veszélyes, mert súlyos esetben akár a gyomra is csavarodhat, ez pedig komoly veszélyhelyzet. Ha a kutya hasa feszesnek, kidomborodónak tűnik, hányni próbál, és semmi sem jön, azonnal forduljon állatorvoshoz.

Mindig felügyelje

Folyamatosan felügyelje a kutyát, amikor a medencében vagy annak közelében van - ez a legalapvetőbb és legfontosabb biztonsági tanács. Mindig tartsa szemmel az állatokat, amikor a medence közelében vannak, különösen, ha a medence körüli terület nedves és csúszós, mivel könnyen beleeshetnek a vízbe.

Az úszni szerető kutyák gyakorta addig játszanak a medencében, amíg teljesen el nem fáradnak, akár a végkimerülésig. Ennek megelőzésére mindig maradjon az ebbel úszás közben, és gondoskodjon arról, hogy rendszeresen tartson szünetet – a medecén kívül.

Ha mindezeket a biztonsági intézkedéseket betartja, akkor a meleg napok kellemesen enyhíthetők a medence friss, hűs vizében.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n