Grillezzünk okosan!

Süt a nap, a kertekben már állnak egy ideje a medencék és indulnak a kerti partik is, melyek elengedhetetlen része a grillezés. A legtöbben már kora tavasztól alig várjuk a nyári szezont, hiszen a grillezett ételek finomak és egészségesek, komplett készlet van céirányos szakácskönyvekből és természetesen minden szükséges felszerelés, fűszer rendelkezésre áll.

Ám ezek a szakácskönyvek csak a finomságok fűszerezését és elkészítését írják le, azt nem, hogy miként vezényelje le a grillpartit az, akinek kutyája van. Hiszen a kutya számára az esemény lehet akár érdekes, izgalmas, de megterhelő is, attól függően, mennyire tolerálja a jövés-menést, a vendégek seregét, a zajt és a nyüzsgést. De még ha csak a család csinálja is a grillezett ételeket, és nincs idegen a portán, akkor is oda kell figyelni, hiszen az isteni illatok vonzóak az eb számára, ám korántsem biztos, hogy minden egyes falat egészséges a számára. És akkor még nem beszéltünk a tűz és a forró sütő veszélyeiről....

A legjobb, ha a kutya legalább három méterre marad a grilltől, mikor elkezd sütögetni, ám ez csak egy dolog, amire nem árt figyelni. Nézzük a többit.

grillen sülő húsokat forgatnak

Tartsa távol a grilltől és a medencétől

Először is, a nyilvánvaló feladat: ne engedje, hogy a kutya forró grillsütő közelébe menjen. Ez több okból is fontos:

  • Csábító lehet a grillezett húsok illata, nincs olyan kutya, amelyik ne szimatolna felemelt fejjel, ahogy elkeződik a sütögetés. Ám mivel szeretné elérni és megkóstolni az illatozó finomságot, felrakja mancsát a forró grillre, vagy megpróbál felugrani rá, és már kész is a baj. Megégeti a mancsát, akár más testrészét is, nem beszélve arról, hogy ha el tudja csenni a falatot, semmi sem garantálja, hogy az pont egészséges a számára. Így pedig már akár két problémával is meg kell küzdenie.
  • A nem biztonságos ételek mellett (erről bővebben később) a túl sok zsír bizony komoly problémákat, akár súlyos betegséget is okozhat. Persze nem tragédia, ha felnyal egy-két lecsöppenő zsírfoltot, de a lecsöpögő zsír legyen a rács alatt, a kutya számára hozzá nem férhető helyen, és grillezés után azonnal el kell távolítani.
  • A füst, ami a grillezés velejárója, irritáló lehet a kutya, de más állatok számára is, különösen, ha a légutai egyébként is érzékenyek. Egyszóval a minimum három méteres távolság nem csak a grill forrósága és az esetleg veszélyes ételek miatt fontos, hanem a füst miatt is. Amennyiben egyéb állatok – cica, nyuszi, madarak, stb. – is élnek a családban, rájuk is fokozottan ügyeljen, és a grillt tegye elegendő távolságra a kalitkától, terráriumtól, kerti kifutótól.
  • A grillezéshez szükséges eszközök, például faszén, öngyújtó, gyufa, valamint a különféle nyársak, legyenek azok fémből vagy fából, komoly veszélyt jelentenek, lenyelve pedig mérgezőek. Ezeket mindig tegye a kutya által el nem érthető helyre.

Végül, ha van medencéje, legyen az akármilyen – épített, felfújható, fémvázas – gondosan figyeljen, nehogy a kutya beleigyon. A medencce vizében található klór és egyéb vízkezelő anyagok lenyelve irritálóak lehetnek és hányást okozhatnak. Arra is figyelni kell, nehogy beleessen az úszni nem tudó kutya, vagy a takaróponyvára lépve az alá kerülve csapdába essen.

Ha megégeti magát a kutya

Ha mégis megégeti a grill a kutyát, óvatosan közelítsen felé, hiszen az égés fájdalmas élmény.  A fájdalmat érző kutya viselkedése megváltozik, kiszámíthatatlan lesz, hiszen a fájdalom mellé még félelem, ijedtség is társul. Ilyenkor még a legbékésebb, legjobban nevelt és barátságos kutya is képes akár harapni is. Ezután gondosan tisztítsa meg az égett területet: először öblítse le hideg vízzel, majd fedje le a területet egy könnyű kötéssel, nehogy a kutya nyalogassa, majd amilyen hamar csak lehet, induljon vele az állatorvoshoz.

Mérgező ételek

Elég felütni egy grillezéssel foglalkozó szakácskönyvet és máris összefut a nyál az ember szájában. Ám grillezés közben túlságosan könnyű lehet felügyelet nélkül hagyni az ételeket, míg az ember csobban egyet, esetleg beszalad valamiért a konyhába. De ne feledje, hogy sok nyári finomság és harapnivaló, amelyet szeretünk, veszélyes lehet a kutya számára. Különösen a csontokat tartalmazó ételeket, például a csirkeszárnyakat kell nagy odafigyeléssel kezelni. Mindig ügyeljen arra, hogy a csontokat, maradékot biztonságos, fedeles edényben tárolja, vagy dobja ki azonnal, mégpedig zárt, a kutya által hozzá nem férhető kukába.

grillen sülő ételeket forgat egy férfi

És melyek a mérgező ételek?

  • Nyers húsok: Bár tény, hogy nagy divat a nyerhússal való etetés, az ún. raw food diet, de ezeket a gazdák – remélhetőleg – nagy odafigyeléssel kínálják a kutyáknak. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy nem minden húsféle ehető nyersen és nem mindegyik adható így az ebnek sem. Egyes húsok akár szalmonellával vagy más, ártalmas baktériumokkal lehetnek fertőzöttek, melyek csak a főzés vagy sütés után válnak fogyazthatóvá.
  • Csirkeszárnyak és csontos hús: Mint említettük, a csirkeszárnyak és egyéb csontok fulladásveszélyt jelenthetnek, de lenyelve sem biztonságosak, hiszen akár bélelzáródás is lehet a falánkság vége, vagy egy hegyes, éles csont átszúrhatja a beleket.
  • Zsíros és sült ételek: Egy hot dog egy 10 kilós kutya számára annyi kalória, mintha egy ember három méretes házi hamburgert evett volna meg. És ez csak egyetlen hot dog. Gondolni kell arra, hogy bár lehet, örömet szerez a gazdi a kutyának egy- egy ilyen falattal, de vajon a hosszú távú következmények ismeretében is megéri?
  • A makadámdió: Ez a dióféle Ausztrália észak-keleti esőerdőiben őshonos, a próteafélék családjába tartozik. A világ legfinomabb diójának tartják, éppen ezért sok parti kelléke. Ám ha lecsap rá a kutya, és felfalja, az a hátsó végtagok gyengeségét, remegést, levertséget és akár hipertermiát okozhat.
  • Salsa és guacamole szósz: A salsa esetében a veszélyt az elkészítéséhez használt hagyma és fokhagyma jelenti, melyek nagy mennyiségben fogyasztva komolyan veszélyesek a kutya számára, károsítva annak vörösvérsejtjeit. Ami a guacamolet illeti, ez is tartalmaz hagymát, de ennél sokkal nagyobb gondot jelenthet az elkészítése során az avokádó magja, mely lenyelve bélelzáródást ekozhat.
  • BBQ szósz: A BBQ szósz hagymát és fokhagymát is tartalmaz, ezek pedig mérgezőek. A cukor, valamint a savas vagy fűszeres összetevők gyomor-bélrendszeri zavarokat, hányást, hasmenést, kiszáradást és étvágytalanságot okozhatnak.
  • Csokoládé: A csokoládéban lévő kakaó két olyan összetevőt tartalmaz, amelyek nagyon károsak a kutya számára: teobromint és koffeint. Akármilyen finom is, a csoki nem kutyának való.
  • Szőlő és mazsola: Az őszi, szép időben is lehet grillezni, másrészt import szőlő minden boltba kapható, hát miért ne lehetne a grill parti egyik finomsága? Nos, a szőlő és a mazsola erősen mérgező a kutyák számára, és súlyos betegségeket okozhat, még akkor is, ha kis mennyiséget eszik.
  • Chips és sós finomságok: Ezek a finom rágcsálnivalók elég sok sót tartalmaznak, márpedig ez nem egészséges a kutya számára. Ha túl sok sós nasit nyel le az eb, akkor hányás, remegés, hasmenés, láz, levertség és görcsrohamok jelentkezhetnek.
  • Alkohol: Az alkohol nem a kutya itala. A legkisebb mennyiség is komoly mérgezést okozhat!
  • Kukoricacsutka: Nincs finomabb, mint egy grillezett kukoricacső! És bár nem mérgező, a kukoricacsutka nagy gondot, akár komoly bélelzáródást is okozhat, ha az eb lenyeli.
  • Xilit tartalmú termékek: A xilit egy mesterséges édesítőszer, amely esetenként megtalálható a mogyoróvajban, cukormentes édességekben is. Amennyiben cukormentes vagy vegán fűszereket vásárol, ellenőrizze a csomagoláson/palackokon, hogy nem tartalmaz-e xilitet.
  • Majonéz: Semmi gond nem lehet abból, ha a kutya felnyal pár csepp majonézt a földről, de a kiömlött, napon száradó majonéz már más téma. Minden tojás alapú élelmiszer gyorsan megromlik a melegben, így pedig már ételmérgezést tud okozni.

Az embereknek szánt ételek elfogyasztásából eredő hányás és hasmenés egyaránt gyakori probléma a grillszezonban, amikor a grillen lévő ételek a leginkább hozzáférhetők lehetnek számukra. Amennyiben a kutya bármilyen mérgező vagy ártalmas ételt lenyelt, azonnal vigye el állatorvoshoz.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n