Le tud-e égni a kutya?

A kutyák ugyanúgy le tudnak égni, akárcsak mi, emberek. Sőt, vannak olyan területek a testükön, melyek kifejezetten érzékenyek a napra. Azok az ebek, amelyek szeretik a hasukat süttetni a napon, vagy bármely olyan testrészüket, mely szőrrel nem sűrűn fedett, könnyen leéghetnek.

A világos orrú kutyák esetében ez méginkább problémát jelent, akárcsak a szőrtelen ebeknél, melyeknek egész testfelülete veszélyeztetett. Ez utóbbi kutyák esetében már tavasztól rendszeresen speciális, kutyák számára készített napvédő krémmel kell ápolni a bőrt, megelőzendő a napégést.

labrador sapkában a tengerparton

Amennyiben kedvence nagyon szeret napozni, akkor gondoskodnia kell megfelelő napvédelemről. Vannak kifejezetten kutyák számára kifejlesztett napvédő tejek. Nem ajánlott a humán termékek használata, hiszen a kutyák bőrének pH értéke eltér az emberekétől, ráadásul ha kedvence hajlamos a krémet lenyalogatni, annak egyes összetevői, mint a cink oxid, mérgezőek lehetnek a számára, hasmenést, hányást és akár vérszegénységet is okozva.

Ne felejtse el, hogy a napon sokat tartózkodó kutyát többször is be kell kenni, de a legjobb, ha az erős déli napsütésben nem hagyja kinn kedvencét.

Sokszor írtuk már, hogy nem szabad a kutya szőrét nyárra lenyírni, ugyanis a kutya, ha melege van, liheg és nem izzad. A szőr nem hogy nem melegíti, sokkal inkább védi az állatot. Ha teljesen lenyíratja hosszúszőrű kedvence bundáját, a bőr bizony megsínyli azt, ugyanis a szőrzet egyfajta védelmet nyújt a nap ultraviola sugarai ellen, a csupasz bőr azonban érzékeny a leégésre. Inkább ritkítsa a szőrzetet vagy használja gyakrabban az aljszőr kiszedőt, így könnyítve a kutya bundáján és javítva komfortérzetét. Ha mindenképp fazonra szeretné nyíratni, ne engedje, hogy géppel teljesen rövidre vágják.

fehér kölyök fekszik a tengerparton

Ha a kutya szőre valamilyen betegség, allergia vagy hormonális változás miatt kihullik – akár teljesen, akár helyenként -, az mindenképp óvintézkedéseket igényel, ugyanis a szőrtelen területek könnyen leégnek. A védelem mértékét és mikéntjét meghatározza az, hogy mennyire erős a napsugárzás.

Persze megeshet, hogy a kutya kifejezetten szeret napozni, és képes órákig aszalni magát a napon. Ne hagyja! A napon hanyatt fekvő ebek hasa bizony igen veszélyes terület, a lágyéki részen könnyen daganatok alakulhatnak ki. Ez a terület még a dús szőrű fajtáknál is csupasz, úgyhogy ők is veszélyeztetettek. Ha azt látja, napimádó kedvence erősen liheg, mielőbb vigye be a lakásba.

És hogy mi a teendő, ha mégis leég az állat? Először is langyos fürdővel hűtse le, fokozatosan hidegre véve a víz hőmérsékletét. Ha van otthon szappanmentes, nyugtató fürdető szer, mossa le azzal. A "neem olaj" kifejezetten jó bőrnyugtató hatású, hatékonyan gyógyítja az égett bőr, gyulladáscsökkentő hatású, ráadásul teljesen természetes anyag. Az égett bőrfelületet ezzel próbálja meg kezelni.

Ne feledkezzen meg arról, hogy a nagy melegben, napsütésben mi, emberek is több folyadékot fogyasztunk. Kutyájának is szüksége van mindig friss vízre, ügyeljen arra, hogy különösen nagy melegben rendszeresen cserélje előtte a vizet.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n