Top nyári veszélyek

A nyár a verőfényes szórakozás, a szabadtéri tevékenységek és a késő esti szentjánosbogár nézés időszaka. Ez a csodás évszak azonban jó pár egyedi egészségügyi kihívást is hozhat a kutya számára. De melyek ezek a kutyákat fenyegető nyári veszélyek, amelyekre nem árt

Hőguta

A hőguta az egyik leggyakoribb nyári probléma. A napon vagy a tengerparton töltött hosszú idő súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. A kutyák esetében a hőguta jelei közé tartozik az erős zihálás, légzési nehézség, levertség vagy zavartság és hányás. Amennyiben ezen tünetek valamelyikét észleli, azonnal vigye árnyékba az állatot, kezdje el hűteni és mielőbb vigye állatorvoshoz.

Kerülje a megerőltető tevékenységeket a legerősebb, déli melegben, helyette válasszon kora reggeli vagy esti sétákat.

Ha a lakás, ház is átmelegedett, szerezzen be hűtőszőnyeget,  de a sétákon a hűtőkendő vagy mellény használata is hasznos lehet, hiszen segít a testhőmérséklet szabályozásában az állatnak. Soha ne hagyjon kutyát forró autóban, még pár percre sem!

kutya lógó nyelvvel hever az árnyékban

Szerencsére a hőguta megelőzhető. Ügyeljen arra, hogy ha meleg vagy napos helyen vannak, sokszor vonuljanak árnyékba. Tartsa távol a kutyát a forró járdától, homoktól a nap legmelegebb időszakaiban. Nagyon fontos, hogy mindig álljon az eb rendelkezésére friss, hideg ivóvíz, és az sem árt, ha van egy hideg vizes spriccelő flakon vagy húsítő kendő kézközelben.

Védje a nap ellen

Az emberekhez hasonlóan a kutyák is hajlamosak a napégésre és a bőrrákra. Mindenképp használjon állatbarát fényvédőt a nap sugarainak kitett területekre, például a kutya orrára, a fülekre és a hasra. Ezen kívül fontolja meg védőruházat vagy kiegészítők, például sapka vagy UV-szűrő ingek használatát, amennyiben kiemelten érzékeny az eb bőre. Keressen árnyékos területeket, amikor csak lehetséges, különösen a napsütés csúcsidőszakában.

Biztonságban a vízben és vízparton

A vízi tevékenységek sok kutya számára kifejezetten élvezetesek, de a biztonság a legfontosabb. Mielőtt fürdőzni indulnának, vagy vízi hajós túrát terveznének a kutyával, ismertesse meg őt a vízzel. Még ha úgy is gondolja, hogy biztonságosan és stabilan úszik a kutya, akkor is felügyelje a vízparton. A legjobb persze, ha minden kutya megtanul úszni, de ha ez nem sikerül, adjon rá mentőmellényt, amikor szükséges. Próbálja meg elkerülni, hogy sós vagy klóros vizet nyeljen az állat, és fürdés, úszás után öblítse le a szőrét.

kutya labdával játszik a vízparton

Fülfertőzések

Bár fülfertőzés az év bármely szakában előfordulhat, azért a nyári hónapokban az esély alaposan megnövekszik. A túrázás során a fülbe jutó idegen testek gyorsan fertőzéshez vezethetnek, akárcsak a pancsolás, fürdőzés során a fülbe jutó víz.

A fül betegségét jelzi a túlzott fejrázás, a fülek mancsolása, váladék szivárgása a hallójáratból és a fül érintésekor jelentkező fájdalom.

Célszerű naponta megvizsgálni az állat fülét, különösen, ha magas fűben vagy bozótban járt, szabad vízben fürdött. A rendszeres tisztítás segíthet, de fájdalom és egyéb tünetek jelentkezése esetén irány az állatorvos.

Mancsápolás

A forró járda könnyen megégetheti a kutya mancsait, ez pedig igencsak fájdalmas a számára. Időzítse a sétákat a nap hűvösebb időszakára, vagy korlátozza füves felületekre. Rendszeresen ellenőrizze, hogy nincsenek-e sérülések vagy repedések a talppárnákon, és ennek megfelelően kezelje őket. Ha szükséges, vagy elkerülhetetlen az izzó járdán való séta, biztosítson további védelmet kutyacipővel. Ez egyébként kifejezetten hasznos lehet akkor is, ha forró homoks tengerparton, vagy sziklás helyeken sétálnak.

kutya játékkal a szájában úszik a vízben

Élősködők támadása

A nyár nem csak az emberek számára kedvelt évszak, de a paraziták is szeretik. A bolhák felébredve a téli nyugalomból elkezdenek szaporodni és csípni, harapni, a kullancsok egyre nagyobb számban jelennek meg az erdős, bozótos területeken. Ahol ezek a paraziták megcsípik a kutyát, ott piros foltok alakulnak ki, ám ezek körül akár szőrhullás, erőteljes viszketés, a folt túlzott nyalogatása is előfordulhat, de nem ritka a duzzanat vagy a váladékozás sem.

Ha ezek a foltok nem múlnak el, érdemes orvosnak megmutatni, aki megtisztítja a területet és eldönti, kell-e további kezelés. Jó hír, hogy a rendszeres és folyamatos prazita ellenes védekezéssel ez a probléma teljes mértékben megelőzhető.

Szezonális allergia

Természetesen allergia az év bármely szakában előfordulhat, azonban bizonyos allergiák súlyosabbá válhatnak, amikor több időt tölt a kutyával a szabadban, vagy akár többet szaladgál az eb a kertben.  A szezonális allergia könnyen felismerhető, hiszen az állaton viszonylag hirtelen olyan tünetek jelentkeznek, mint a tüsszögés, váladékozó szemek vagy orr, esetleg a kutya gyakorta mancsolja az arcát. Megfigyelhetők bőrreakciók is, például vörös, viszkető foltok, irritáció, duzzanat és szőrhullás. Az allergiás gyógyszerek, amelyeket mi, emberek szedünk, nem adhatók a kutyának, de az állatorvos biztosan tud ajánlani olyan – akár természetes, akár receptre kapható – szert, amely segít a tünetek kezelésében.

Elkóborlás

Bár az elkóborlás, elveszés nem egészségügyi probléma, de még mindig a legnagyobb nyári veszély a kutyák számára. Sajnos, a kutya megszökhet az autóból az úton, amikor megállnak pihenni, vagy kibújhat a pórázból, amikor kirándul és valami nagyon izgalmasat lát vagy érez. Megriadva vagy a kíváncsiságtól hajtva messzire fut, és nem talál vissza a gazdához. Győződjön meg arról, hogy a kutya nyakörvén lógó bilétán egyértelműen fel van tüntetve az összes fontos információ, és ne felejtse el mikrochippel ellátni a kutyát. Ez egyébként Magyarországon amúgy is kötelező.  Lényeges, hogy nem csak a bilétán, de a mikrochipeket nyilvántartó adatbázisban is naprakész információk legyenek, tehűát minden költözést, telefonszám változást azonnal jegyeztessen be.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n