Miért fél a kutya a tűzijátéktól?

Minden évben visszatérő téma a közösségi és egyéb médiában, hogy tiltsák be a tűzijátékokat, mert a kutyák félnek. Míg a fényes villanások és hangrobbanások sok ember számára szórakoztatóak, a látvány gyönyörködtető, sok kutya számára zavaró, sőt, akár ijesztő is lehet mindez.

Augusztus huszadika az a nap, amikor a a tűzijátékok hangos dübörgése tölti be a levegőt, nem csak a fővárosban, de sok vidéki városban is. Mivel a tűzijáték megrendezéséről nem a gazdák döntenek, így fontos, hogy tekintettel legyenek minden ebre, amelyik megijed a zajoktól és fényektől.

tűzijáték

Miért félhet a kutya?

Hangos

Gondoljon bele, hányszor fordult elő, hogy miközben kedvence a kert túlsó végében szimatolt elmélyülten, mégis rohanva érkezett a konyhában éppen kézbe fogott tápos zacskó hangjára. Milyen hihetetlenül érzékeny hallás kell ahhoz, hogy ezt ilyen messziről meghallja, ugye? Ha ezek után átgondolja, mennyivel hangosabb a tűzijáték, máris megérti, hogy a mennydörgéshez és a villámláshoz hasonlóan a tűzijáték által keltett zaj mennyire lehet hangos, ezáltal pedig zavaró és félelmetes az érzékeny kutyafülek számára.

Kiszámíthatatlan

Mi, emberek pontosan tudjuk, hogy augusztus huszadikán este kilenckor kezdődik a tűzijáték. Ránézünk az óránkra, és tudjuk, mire számíthatunk a következő percben. De a kutyák nem ismerik az időt, vagyis nem így ismerik. Tudják, hogy új nap kezdődött, tudják, mikor van az etetés és a séta ideje, de nem képesek beütemezni például a tűzijáték kezdetét. Amikor elindul a program a villogó fényekkel, dübörgő hangokkal, nem értik, hogy mi és miért történik. Különösen az zavaró a számukra, hogy a fények, a látvány, sőt, a hang is minden pillanatban más és más, és mindezek véletlenszerű időközönként követik egymást, így megszokni idejük és lehetőségük sincs .

tűzijáték

Fenyegető

A fentebb említett zaj és kiszámíthatatlanság miatt sok kutya fenyegetésnek érzi a tűzijátékot, márpedig a fenyegetés gyakran váltja ki a „harcolj vagy menekülj” érzését. A reakció lehet ugatás, kaparás, de sok kutya menekülni próbál, hogy elrejtőzzön. Emellett a szorongás jellegzetes tünetei – nyugtalanság, zihálás, sírás, stb. – is jelentkezhetnek.

Csapdába esve

Ha a kutya a lakásba zárva éli át a tűzijátékot, könnyen csapdába esve érezheti magát, hiszen nem tud elmenekülni. Ilyenkor fontos, hogy valahogy megnyugtassa kedvencét. De hogyan?

  • Tartsa bent: Még ha az állat általában a kertben van, ha tűzijáték közeledik, vigye be a házba. Ezzel megakadályozza, hogy elfusson, megszökjön, amikor fenyegetve érzi magát a zajoktól.
  • Készítsen biztonságos helyet: Ha ketrechez, dobozhoz szoktatta kedvencét, biztosítsa számára, hogy szabadon bemehessen a helyére, mivel valószínűleg ez lesz az a pont, ahol biztonságban érzi magát. Ha nem, akkor tegye be a dobozt vagy az ágyát egy kisebb helyiségbe, a fürdőszobába, a pincébe, azaz bárhová, amely védett és viszonylag csendes. Vigye be kedvenc játékait és vizet is. Érdemes halk zenét bekapcsolni.
  • Érzéketlenítés: Jóval a tűzijáték előtt kell elkezdeni ezt a munkát, de a jövő évi alkalomra még sikert érhet el. Mindez azt jelenti, hogy kis léptekkel és folyamatos munkával érzéketlenné teszi a kutyát a hangos zajokra. Érdemes elolvasni ezt a cikkünket.
  • Legyen microchip: Nagyon fontos, hogy ha el is szökik valahogy a kutya, az őt megtaláló emberek azonosítani tudják, és kapcsolatba léphessenek a gazdával. Ha eddig még nem látták el microchippel a kutyát – bár hazánkban kötelező – itt az ideje, hogy még a tűzijáték napja előtt felkeresse az állatorvost.

Nem minden kutya fél a tűzijátéktól, de ne felejtse el, hogy minden eb érzékenyen reagál a gazdától kapott üzenetekre. Ha nagy ügyet csinál a tűzijátékból, előre és akár indokolatlanul aggódik, még akkor is, ha kedvence egyébként nyugodt, biztos lehet benne, hogy a végére ő is szorongani fog. A kutya csak úgy tud nyugodt maradni, ha a gazdi egyébként nyugodt, így érzi az állat is, hogy nincs mitől tartania.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n