Ha gondot jelentett a szilveszteri zaj…

A legtöbb ember szereti a tűzijátékot, a szilveszteri mulatsággal járó fényeket, hangokat. Azt, hogy ennek a hangoskodásnak az eredete mi, kevesebben tudják, pedig érdekes.

Az óévtől elköszönő, hangos mulatozás eredete az ókorig nyúlik vissza, egészen a szaturnáliákig.

Ezek a Mezopotámiában, Görögországban, de a Római Birodalomban is szokott események a télhez kapcsolódtak. Mivel a sötétség felerősítette az emberek félelmét a haláltól, az emberek nagy lakomákkal, ivászatokkal, tánccal, zenével ünnepeltek. A házakat örökzöldekkel, leginkább borostyánnal díszítették, egyes munkák tiltva voltak, gyakorta ajándékoztak. Az ünnep egy hete alatt teljes munkaszünet és korlátlan jókedv uralkodott. Ezt a pogány szokást a középkorban, Franciaországban élesztették újjá, mégpedig Dumas: A párizsi Notre Dame regényéből is ismert festum fatuorum, azaz a bolondok ünnepe képében. Bár a katolikus egyház a XV. században betiltotta ezeket a mulatságokat, azok a népjhagyományokban tovább éltek.

Sok babona is kapcsolódik az óév-újév napjaihoz.

Azt tartják, hogy újév napján tilos a mosás és a teregetés, mert az valakinek a halálát hozza, továbbá tilos levinni a szemetet, mert kiöntjük vele a szerencsét a házból. Ezen a napon tilos kölcsönkérni vagy kölcsönadni bármit is, beleértve a pénzt és a használati tárgyakat is. Nem szabad orvoshoz menni vagy orvost hívni, mert akkor betegséggel töltjük az elkövetkezendő esztendőt. Ha újév napján az első látogató asszony vagy lány, az szerencsétlenséget jelent, viszont ha férfi csenget be elsőként, az éppen az ellenkezőjét jelenti, mégpedig szerencsét. Rendkívül fontos, hogy újév napján ne veszekedjünk, tartózkodjunk a viszálykodástól, perpatvartól, mert különben az egész évet veszekedéssel fogjuk tölteni.

kutya mikulás sapkában

Hagyományos ételek kerülnek ilyenkor az asztalra, virsli, sonka, hurka, kocsonya, de elmaradhatatlan a lencse, melyhez a következő év anyagi biztonságát kötik, de bizony, nem a kutyának és a cicának való ezek egyike sem, ahogy szilveszteri pezsgőt sem nyalogathatnak. Nem maradhat el az újévi fogadalomtétel sem.

Legalább ilyen fontos babona, hogy az óévet búcsúztató mulatságokon a zajkeltés, a lárma elűz minden gondot, bajt, de leginkább az év ezen sötét időszakában folyamatosan lesben álló szellemeket. Ennek a hagyománynak a modernkori megfelelője a szilveszteri petárdázás, tűzijátékozás.

Innen eredeztethető tehát az óév búcsúztató mulatság, melyet sokan szeretnek, ám házi kedvenceink már kevésbé.

Az RSPCA szerint a macskák 54% -a és a kutyák 62% -a kezd el szorongani, rettegni a tűzijáték fényeinek láttán és hangjainak hallatán, és akkor ez még csak a tűzijáték, hol vannak az egyéb, ilyenkor nagy számban eldurrogtatott pirotechnikai eszközök! Számukra tehát ez a nap nem éppen az élvezetekől szól, hanem valami olyan nagyon erős hangról és nagyon éles fényről, amit nem tudnak azonosítani, ezért ijesztő lehet a számukra. Az pedig, hogy az állatok a tűzijáték hangjait még élesebben hallják, csak még stresszesebbé és traumatikusabb élménnyé tehetik az egészet a számukra.

Mivel magasabb frekvenciákat képesek hallani, a kutyák és a macskák is érzékenyebbek a zajokra, tehát a fényjáték robbanásai, ropogásai sokkal durvábbak a fülük számára, sőt, akár fájdalmasak is lehetnek.

Persze a tűzijáték ellen küzdeni egyrészt értelmetlen, márészt teljesen felesleges. Tűzijátékok mindig is voltak és lesznek, és akármilyen kampányokat indítanak is az állatvédők, betiltatni ezt a szórakozást nem tudják. Nem is biztos, hogy a betiltás a jó megoldás, sokkal inkább a gazda felelősségére kellene helyezni a hangsúlyt.

Egy felelős gazda mindent megtesz azért, hogy segíteni tudjon kedvencének ebben a helyzetben, és a megfelelő felkészüléssel lehetővé tegye, hogy megküzdjön a zajok és a fények zavaró hatásaival. Nem hagyja magára az állatot, hogy ő jól érezze magát, míg kedvence retteg, és saját nevelési hibái, esetleges hiányosságai, felelőtlensége és oda nem figyelése miatt nem másokat okol.

Az első és legelemibb feladat, hogy nem csak hogy nem megy ki a kutyával tűzijátékot nézni, szilveszter napján az egészségügyi séta is gyors. De bizony alapvető lenne, hogy a gazda is kihagyja a mulatságot, és otthon marad kedvencével, vagy legalábbis felügyeletet biztosít számára.

Lehet, hogy ez az elmúlt szilveszterkor nem sikerült, vagy nem maradéktalanul, de még pont időben van mindenki, aki szeretné elkezdeni a felkészülést az augusztusi tűzijátékokra és a következő szilveszterre.

A Dogs Trust olyan ingyenesen elérhető hangterápiás programot dolgozott ki, melynek segítségével megtanítható a kutyáknak, hogy kevésbé féljenek a hangos zajoktól. Angolul beszélőknek a hanganyag itt és itt érhető el.

dobermann ül a homokban, mellette hangszóró

A kutyáknál említett hangterápia a macskák esetében is hatékony lehet. Ha teheti, szoktassa a cicát is az erős hanghatásokhoz, így később már nem jelent problémát egy-egy ünnepi tűzijáték vagy szilveszteri mulatság.

Épp időben van a gazdi, hogy beszerezze a szükséges táplálékkiegészítőket, megismerkedjen használatukkal, és alkalmazza is őket, ha szükséges. Ezek a termékek kiváló kiegészítői lehetnek a hangterápiának, és más viselkedésmódosító terápiáknak is, ugyanis a természetes kiegészítők nagyban segítik ezek eredményességét is, hiszen meggyorsítják a tanulási folyamatot azáltal, hogy az állat relaxáltabb állapotba kerül.

Fontos, hogy gazdik legyenek elővigyázatosak a vásárlás, a döntés során, mert hosszú távon (1-2 napnál tovább, vagy ha sűrűn van szükség rá) olyan nyugtató hatású szert adagolnak a kutyának, ami bár “gyógynövény” összetételű, de kavalakton, azaz mámorbors kivonatot tartalmaz, az májkárosító hatású lehet, ugyanis ez felhalmozódik a szervezetben.

Érdemes kipróbálni az Aptus Relax vagy Zylkéne készítményeket, melyek szintén természetes összetevőket tartalmaznak, de hosszabb távon is biztonsággal adagolhatók.

Egyszóval, van 364 nap felkészülni a következő szilveszterre, melyet - remélhetőleg - már sokkal nyugodtabban tölthetnek együtt kedvenceikkel!

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n