Félelmek, fóbiák és a megoldás

Sok kutya szenved különféle félelmektől és fóbiáktól. Ezeknek számos oka lehet, beleértve a korai szocializáció hiányát vagy a negatív múltbeli tapasztalatokat. A félelem sokféle formában megnyilvánulhat, ilyen lehet az összekuporodás, elbújás, a remegés, a nyáladzás, az ugatás, a pusztító viselkedés, és bizonyos esetekben az agresszió is.

Nagyon sokféle, nyugtató hatású készítmény van a kereskedelmi forgalomban, és a legtöbb gazda előszeretettel vásárolja is ezeket, hogy meg tudja nyugtatni félős vagy fóbiától szenvedő kutyáját. Azonban figyelembe kell venni, hogy bármilyen nyugtató hatású készítményt választ is az ember, javasolt az adagolással párhuzamosan viselkedésterápia folytatása is.

A természetes kiegészítők nagyban segítik a viselkedésterápia eredményességét is, hiszen meggyorsítják a tanulási folyamatot azáltal, hogy az állat relaxáltabb állapotba kerül.

A viselkedésterápia pedig ebben a nyugodtabb állapotban segíti az állatot, hogy hozzászokjon, megtanulja kezelni a számára félelmet keltő szituációt.

Fontos, hogy gazdik legyenek elővigyázatosak a vásárlás, a döntés során, mert hosszú távon (1-2 napnál tovább, vagy ha sűrűn van szükség rá) olyan nyugtató hatású szert adagolnak a kutyának, ami bár “gyógynövény” összetételű, de kavalakton, azaz mámorbors kivonatot tartalmaz, az májkárosító hatású lehet, ugyanis ez felhalmozódik a szervezetben.

Érdemes kipróbálni az Aptus Relax vagy Zylkéne készítményeket, melyek szintén természetes összetevőket tartalmaznak, de hosszabb távon is biztonsággal adagolhatók.

Az Aptus Relax nyugodt, kiegyensúlyozott viselkedést és tanulási folyamatokat támogató kiegészítő takarmány kutyák és macskák részére. Nagy előnye, hogy ízletes jutalomfalat formájában kerül csomagolásra, az állatok általában szeretik. Nem csak hogy hosszú távon is biztonságosan adagolható, de allergiás állatoknál is alkalmazható. Ezekben a finom falatkákban van  B1 vitamin (tiamin), mely nélkülözhetetlen a megfelelő idegi működéshez, és Triptofán, mely az idegsejtek által előállított szerotonin, az úgynevezett “boldogság hormon” képződéséhez szükséges vegyület. A szerotonin alapvető szerepet játszik a jó közérzet, a hangulat, a kognitív folyamatok, az alvás szabályozásában, hiányában pedig szorongás, depresszió alakulhat ki. Tartalmaz emellett még L-Theanint, ami stresszoldó és szorongásgátló tulajdonságú aminosav és Colostrum Calming Complexet. Ez utóbbi egy colostrumból előállított természetes biopeptid, amely nyugtató hatással bír az állatokra és támogatja a stresszcsökkentést

kutya a gazd lába mellett, riadt szemekkel, az a fejét simogatja

Persze nem minden kutya hajlandó megenni még a legízletesebb jutalomfalatot sem. Válogatós ebek számára a Zylkéne a jó választás. Ez egy természetes anyagokat tartalmazó kapszula, amely hatékonyan segít a macskáknak és kutyáknak túljutni a stresszes állapoton. Hatóanyaga egy bioaktív, tejfehérje eredetű dekapeptid, az alpha-kazeozepin, a kapszula nem tartalmaz tartósítószert, sem laktózt, így természetes megoldásként szolgál, akár rövid vagy tartós alkalmazásra is. Mivel a semleges ízű kapszulát nem szüksékes egészben lenyeletni az állattal, hanem kinyitva a benne lévő port kis mennyiségű nedves eledelre szórva is beadható, a válógatós állatok is szívesen elfogyasztják.

De mi mindentől félhet a kutya:

A mennydörgéstől való félelem

Az asztrafóbia, vagyis a mennydörgéstől való félelem nagyon gyakori a kutyáknál, ám a félelem mértéke, illetve a reakciók egyedenként eltérőek. Van kutya, amelyik picit reszket, füleit hátracsapja, farkát behúzza, ha kitör a vihar. Más, jobban rettegő ebek erősen remegnek és elbújnak, esetleg pusztítóvá válnak, azaz megrágnak, szétkaparnak mindent, esetleg bepisilnek vagy székletet ürítenek a lakásban.

Bár általában a tavaszi és a nyári időszakra jellemzőek a mennydörgéssel járó viharok, az utóbbi években ez kiszámíthatatlan. Gyakorta ősszel is jelentkeznek nagy zajjal járó, gyors esőzések, így azt, hogy pontosan mikor és hol alakul ki a kutyából stresszt kiváltó vihar, nem tudhatjuk. Ezért az erre érzékeny állatoknál javasolt egész szezon alatt, azaz 3-4 hónapon át, szezonon kívül pedig az előrejelzések szerint várható vihar előtt megkezdeni az Aptus Relax, vagy a Zylkéne adagolását.

Nem ritka, hogy az asztrafóbiától szenvedő kutya más zajoktól is fél, de ez nem minden esetben igaz.

Ha így van, akkor általános zajfóbiája van az ebnek, és bizony, a mennydörgés mellett a tűzijátéktól, hangos zenétől, a kamionok dübörgésétől, de még a porszívótól és a hajszárítótól is fél.

A tűzijátéktól való félelem

Egy másik gyakori kutyafóbia a tűzijátéktól való félelem. A mennydörgéstől való félelemhez hasonlóan a tűzijátékok hangos és kiszámíthatatlan hangjai mellett annak fényei is sok kutyát riasztanak meg. Gyakori, hogy ijedtében a kutya elrohan és elvész.

Esetenként, de sajnos nem minden kutyánál, ez fóbia megszüntethető, ha lassan hozzászoktatják őket a tűzijáték hangjához, más esetekben előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség. A súlyos tűzijáték-fóbiában szenvedő kutyákat szorongáscsökkentő gyógyszerekkel, esetenként nyugtatókkal kell kezelni a tervezett túzijátékok előtt, de érdemes az orvossal konzultálva megpróbálni akár az Aptus Relax, akár a Zylkéne használatát.

A szeparációs szorongás

A szeparációs szorongástól szenvedő kutya retteg attól, hogy a gazda egyedül hagyja otthon. A szeparációs szorongásban szenvedő kutyák hajlamosak rombolni, mindent megrágni, széttépni, szétkaparni a házban, amint a gazda kiteszi a lábát, de a további tünetek közé tartozik a túlzott, szinte megállás nélküli ugatás, sírás, vizelet- és székletürítés.

A problém megoldásában az is sok esetben hatásos, ha maga a gazda megváltoztatja a viselkedését, azaz a távozás előtti és a hazaérkezés utáni viselkedését. Amennyiben ilyenkor visszafogják magukat, a távozást és érkezést természetesen és lazán kezelik, sok esetben csökken az állat szorongása.

A deszenzitizáció, vagyis az a folyamat, amikor lassan és fokozatosan hozzászoktatják a kutyát ahhoz, hogy egyedül hagyják otthon, szintén előnyös lehet a szeparációs szorongásban szenvedő kutyák számára. Esetenként a dobozhoz vagy ketrechez szoktatás is enyhíti a problémát, de súlyos esetben mindenképpen az állatorvos segítsége, illetve az általa ajánlott táplálékkiegészítő vagy gyógyszeres kezelés szükséges.

kéz simogatja a riadt szemű kutya fejét

Félelem az állatorvostól

Elég csak elsétálni egy állatorvosi rendelő előtt, és végignézni, mit rendeznek a kutyák, amikor a gazdi megpróbálja bevonszolni őket akár csak egy általános, fájdalommentes vizsgálatra, és máris megállapítható, hogy bizony, elég sok kutya fél az állatorvostól.

Amikor a kutya először kerül az orvos vizsgálóasztalára, általában idegen, fura szagokkal szembesül, másként nyúlnak hozzá, mint korábban, sőt, lefogják, nyomkodják és szurit is kap. Azért ez elég sokkoló élmény lehet egy kölyöknek, vagy menhelyről kikerült, bizonytalan felnőtt ebnek. Nem csoda hát, hogy könnyen megijednek az állatok, hacsak az orvosi rendelő felé veszik az irányt.

Ha nincs más félelme az ebnek, akkor az állatorvostól való félelem könnyen orvosolható, persze a doki közreműködése is kell hozzá. Elég csak pár alkalommal úgy elvinni hozzá a kutyát, hogy ott nem éri semmiféle kellemetlenség, sőt, játszanak vele, simogatják és kap pár jutalomfalatot. Egyébként a jutalom és a simogatás, azaz a pozitív megerősítés vizsgálatok és beavatkozások után is kijár az ebnek.

Az autózástól való félelem

Vannak kutyák, melyek kifejezetten félnek az autózástól, hat lóval sem lehetne őket bevonszolni a kocsiba. Ennek a fóbiának a leggyakoribb oka, hogy kölyökkorban nem szoktatták őket hozzá az autózásho, de kialakulhat a kocsiban való utazáskor szerzett negatív tapasztalat (leesés, rosszullét, baleset, menhelyre autóval vitték, stb.) hatására is, vagy olyankor, ha például kizárólag az állatorvoshoz viszik kocsival.

Ezen a problémán is lehet dolgozni, persze csak kis lépésekkel és sok türelemmel. Próbálja meg finom falatokkal becsalogatni az ebet a kocsiba, és eleinte csak nagyon rövid távokra menjenek, mindig sok-sok dicsérettel, jutalommal kísérve az utat. A célállomás minden esetben valami nagyon klassz hely legyen, olyan, ami kifejezetten pozitív a kutya számára, például eleinte a közeli kutyafuttató, ahol sok barát várja, később a nem túl távol lakó barát és a kutyája, és így tovább.

A lépcsőktől való félelem

Sokszor a gazdi észre sem veszi, hogy kedvence fél a lépcsőkön való közlekedéstől, hiszen a házban nincs lépcső, nem kell minden nap használniuk azokat. Ám egyszer csak az eb megtorpan, és nem hajlandó fel vagy lemenni. Ennek a problémának az oka a korai szocializáció hiányossága, azaz kölyökkorban a kutyát nem szocializálták a lépcsők használatára. Az a kutya, amelyik apró kölyökként nem tanulja meg, hogyan kell a lépcsőket használni, azokon közlekedni, később minden alkalommal megrettenhet. Megeshet, hogy az eb korábban leesett a lépcsőn, és a rossz emlék miatt fél annak használatától.

A jó hír, hogy a legtöbb kutya le tudja győzni ezt a félelmet, ha a fel-le járást játékká változtatja számára a gazdi, sok-sok dicsérettel és pozitív megerősítéssel. Más kutyáknak meg kell tanulniuk a lépcsőn navigálni, szó szerint lépésről lépésre haladva, ez pedig időt, türelmet, és szintén sok pozitív megerősítést igényel.

Idősebb kutyák lehet, hogy nem félelem miatt, hanem azért vonakodnak a lépcső használatától, mert ízületi fájdalom, vagy más, a mozgásukat befolyásoló betegség akadályozza őket.

Ha ez a gyanúja, érdemes állatorvoshoz vinni az ebet.

riadt sezmű kutya lapítva fekszik a földön

A férfiaktól való félelem

Meglepő vagy sem, de igen gyakori, hogy a kutya fél a férfiaktól. Esetenként a félelem hátterében az áll, hogy korábban egy férfi bántalmazta a kutyát, de ennél sokkal gyakoribb ok a szocializáció hiánya. Ha a kutya kölyökként nem tudott megismerkedni, több időt eltöteni férfiakkal, megijedhet mélyebb hangjuktól, nagyobb és erősebb testfelépítésüktől, de akár a szakálluktól, bajszuktól is.

A megoldás itt sem nehéz, egyszerűen szépen, fokozatosan meg kell ismertetni az ebet néhány jó szándékú férfiemberrel. Ne feledje, hogy az a kutya, amelyik fél, moroghat, vicsoroghat, de akár oda is kaphat, haraphat. Ügyeljen arra, hogy a bemutatni kívánt férfi nem tart szemkontaktust a kutyával és nem megy túl közel. Tehát az ismerkedést nagyon óvatosan és odafigyelve kell kivitelezni, a legjobb, ha szakember segítségét kéri.

Az idegenektől való félelem

Az idegenektől való félelem sok szempontból hasonlít a férfiaktól való félelemhez, a különbség pusztán annyi, hogy ez esetben a kutya minden, számára ismeretlen embertől fél. A probléma kezelése azért nehezebb, mert lehetetlen a kutyát megtanítani arra, hogy minden, számára ismeretlen, új embert elfogadjon. Hagyni kell, hogy az eb a maga tempójában, a számára megfelelő időben és módon közeledjen az ismeretlenekhez. Ne feledje, hogy a félő kutyát nem szabad kényszeríteni az ismerkedésre, elfogadásra, mert ez könnyen agressziót válthat ki belőle.

Félelem a gyerekektől

Több ok miatt is kialakulhat a kutyában a gyerekektől való félelem. Leggyakrabban ebben az esetben is a korai szocializáció hiánya az ok, azaz a kutya kölyökként nem találkozott gyerekekkel, nem szerzett tapasztalatokat velük kapcsolatban. A legtöbb ember azelőtt vesz magához kutyát, mielőtt szülővé válna. Hacsak nem viszi a kutyát látogatóba gyerekek ismerősökhöz, nem sok lehetősége van az ebnek arra, hogy különféle korú gyerkőcökkel találkozzon.

Az sem kizárt, hogy a kutyának valamilyen negatív tapasztalata volt gyerekekkel. Lehet, hogy a csemete szándékai jók, és csak szeretgetni akarja az ebet, vagy játszani vele, a kutya az esetlen mozdulatokat fenyegetésként éli meg. Sok kutya számára a gyerekek keltette zajok, hangok, a koordinálatlan mozgás, a számára szokatlanul apró termet zavaró.

Ha a kutya fél a gyerekektől, érdemes szakember segítségét kérni a probléma megoldásához.

riadt kiskutya lapít a földön, előtte messzebb a tálkája

Konkrét tárgyaktól való félelem

Bizony, vannak kutyák, melyekben konkrét tárgyakkal szemben alakul ki félelem. a Van, amelyik a porszívótól, a hajszárítótól, az ünnepi dekorációtól, a gyermekjátékoktól, az építőipari felszerelésektől fél. A legtöbb esetben ez a fajta félelem nem jelent túl nagy problémát, hiszen az adott tárgyat egyszerűen el lehet távolítani, vagy használatát átszervezni. Más esetekben azonban ez nem megoldható, például olyankor, ha a kutya fél elsétálni egy adott szobor mellett, de azt egyszerűen nem tudják kikerülni. Az sem kellemes helyzet, ha minden alkalommal, amikor a lakást fel kellene porszívózni, még a bezát ajtó mögött is ádázan őrjöngő, reszkető ebbé válik, és ez kitart, amíg a gazdi nem végez a takarírással. Ilyenkor egy megoldás marad: lassan, pozitívan, sok kellemes élményt hozzákapcsolva kell bemutatnia kutyájának azokat a tárgyakat, amelyektől fél.

Ajánlott cikkek