Sztráda-kór

Az utazási betegség nem túl gyakran fordul elő a kutyáknál, ahogy az embereknél sem általános. Ha azonban kedvence nem bírja az autózást, meg kell érteni okait és tisztában lenni a tünetekkel ahhoz, hogy a kezelés eredményes lehessen. Ám a megoldást könnyebb elmondani, mintsem megvalósítani.

Ha a gazdi utazásait túlnyomórészt autóval bonyolítja, akkor bizony érdemes kölyökkortól dolgozni azon, hogy az utazási betegséget mielőbb kinője, elkerülje vagy leküzdje a kiskutya. A kulcs: a kutyának pozitív asszociációt kell társítania az autóhoz.

Hogyan? Üljön be a kocsiba, vegye ölébe a kölyköt, de ne indítsa be a motort. Naponta néhány percet ücsörögjenek, közben simogassa, bíztassa az ebet. Egy hét elteltével már beindíthatja a motort, de csak álló helyzetben hagyja járni. Ezzel egyidejűleg a kutyát helyezze az anyósülésre. A simogatás, dicséret ne maradjon el, hiszen ez teszi a kölyök számára kellemessé az új élményt.

Egy hét ismétlés után kérje meg egy barátját, segítsen önnek. A kutya gyomra legyen üres, semmiképp se etesse meg az autózás megkezdése előtt és feltétlenül sétáltassa meg, hadd ürítsen. Segítője vegye ölbe a kutyát, és ne engedje, hogy fickándozzon, fészkelődjön. Most már elindulhat a kocsival!

Először csak egy kis kört tegyen a háztömb körül, fokozatosan, alkalmanként növelve a távolságot. Persze az egyhetes intervallum a lépcsőfokok között nem kőbe vésett szabály, mindig figyelje a kutya reakcióit, viselkedését és ennek függvényében akár rövidebb vagy hosszabb is lehet egy-egy szoktatási periódus. Mindig úgy induljon el, hogy van ön mellett valaki, aki figyel a kutyára. Ha erre nincs mód, akkor mindenképp kutyaszállító dobozba helyezze az ebet. Ne engedje, hogy a kölyök vezetés közben az ölébe ugráljon vagy a lábai között-körül fickándozzon, mert ez igencsak balesetveszélyes, ráadásul az ilyen rossz szokások könnyen rögzülnek.

Amint a kutya elkezd kutyaiskolába járni és már ismeri az „ül”, „fekszik” parancsszavakat, kezdjék el azok alkalmazását az autóban is. Ha kedvence az autózást kellemes vagy mókás élménnyel tudja összekapcsolni, már nyert ügye van. Éppen ezért nem célszerű, ha minden egyes autózás vége az állatorvos rendelője vagy a kozmetikus szalonja, ne adj’ Isten egy kutyapanzió. Sokkal jobb, ha az úti cél a közeli park, tó vagy rét, ahol nagyokat tudnak játszani.

A legtöbb kölyök – akárcsak a gyerekek – idővel kinövi az utazási betegséget. Ám addig is a megfelelő módszerek használatával minimálisra lehet csökkenteni az idegességet, ezáltal csökkentve azt az időt is, mígnem kedvence megtanulja, az utazás vége mindig valami jó dolog.

Ha semmi sem segít és kedvence állandóan rosszul van az autóban, vagy nehezen tolerálja az utazást, keresse fel az állatorvost. Gyógyszeres kezeléssel megkönnyítheti kedvence autózását.

Ajánlott cikkek