Úton, útfélen...

Kutyával útnak indulni elsőre talán nagy kihívás, de gyorsan életformává válik, ha ügyesen felméri a lehetőségeket és mindig a legjobb megoldást választja. Hosszú vagy rövid út? Vagy csak tujázás-trolizás a városban? Semmi sem megoldhatatlan!

Kutyával utazni akár egyszerű dolog is lehet, ha a gazdi kellőképpen felkészül. A városi tömegközlekedés nem mindig zökkenőmentes. Komoly szabályoknak kell megfelelni, hiszen csak szájkosárral ellátott, pórázon vezetett kutya veheti igénybe a tömegközlekedési eszközöket, érvényes menetjegy megváltása után.

Kistermetű ebek esetében is kötelező a szájkosár, ez alól csak akkor van kibúvó, ha kutyaszállító dobozban vagy hordozó táskában viszik a négylábút.

Ez utóbbi esetben az eb utazása díjmentes. Ügyelni kell arra, hogy a metrón a kutya saját lábán nem mehet le vagy fel a mozgólépcsőn, ami azt jelenti, akármilyen nehéz is az eb, a gazdinak ölbe kell kapnia, vagy a használaton kívüli, álló mozgólépcsőn gyalogolhatnak. Ne feledkezzen el, hogy amennyiben kutyával utazik, a menetjegy ellenőrzését végző hivatalos személynek jogában áll elkérnie a kutya érvényes oltási könyvét. Kutyával csak akkor vehető igénybe a tömegközlekedés, ha az eb az útitársakat nem zavarja, és az eszközökben az eb nem okoz kárt.

Kocsival talán a legkényelmesebb a hosszú út. A kutyát mindenképp zárt kutyaszállító dobozban kell elhelyezni, nem csak az útitársak, de saját biztonsága érdekében is. A kocsiban ugráló kutya elterelheti a vezető figyelmét, így könnyen balesetet okozhat, míg hirtelen fékezéskor az ülésről leeső eb könnyen megsérülhet.

A kutyát már jóval az utazás előtt, célszerűen kölyökkorától szoktatni kell a dobozhoz.

Nagytestű kutyát persze nehéz dobozban szállítani, elképzelhető, hogy a doboz be sem fér az autóba. Számára az ülésen vagy egyterű autó esetén a csomagtartóban kell helyet kialakítani. A hely legyen kibélelve kutyakaróval, mely nedvszívó és kényelmes, puha fekvést biztosít. A kutyának meg kell tanulnia fegyelmezetten feküdni az út során, és tudnia kell, hogy az ajtó nyitásakor nem ugorhat ki azonnal a járműből. Mindezek megtanítása a gazda feladata. Kaphatók speciális biztonsági övek és hámok is, melyekkel a négylábúak biztonságosan rögzíthetők az utazás idejére.

Amennyiben kocsival kel útra, rendszeres időközönként álljon meg és sétáltassa meg kedvencét. Az út során nem célszerű etetni a kutyát, de friss víz mindig álljon rendelkezésre. Ne csak azért pihenjenek meg, hogy a kutya gyorsan elvégezhesse a dolgát – neki is szüksége van arra, hogy kinyújtóztassa elgémberedett végtagjait. Autópálya, autóút mellett akkor se engedje szabadon futkározni a kutyát, ha egyébként hívásra fegyelmezetten megy lábhoz. Ismeretlen helyen, új környezetben a legengedelmesebb kutya is könnyen elbarangol egy szagnyomon, majd pánikba esve keresi gazdáját, ami akár balesethez is vezethet.

Vonaton szintén díjmentesen szállítható kistestű kutya, dobozban vagy hordozó táskában, de csak a másodosztályú fülkékben. Nagyobb méretű ebek csak pórázzal és szájkosárral ellátva, menetjegy megváltása után vihetők fel a vonatra.

Tudni kell, hogy hosszabb úton kutyával az étkezőkocsi nem vehető igénybe.

A fülkébe lépés előtt meg kell kérdezni az útitársakat, megengedik-e, hogy az eb belépjen. Ne sértődjön meg az esetleges elutasító válasz esetén. Előfordulhat, hogy valamelyik utas allergiás a kutyaszőrre, esetleg kellemetlen élmények miatt tart a kutyáktól. Tudnia kell még, hogy ha az eb 20 kg-nál nehezebb, a szabályok értelmében csak a peronon szállítható. Amennyiben hosszabb külföldi útra megy és hálókocsit vesz igénybe, a négylábú csak akkor tartózkodhat ott önnel, ha a fülke összes hálókocsihelyét megvásárolja. Az oltási könyvet vagy a kutya útlevelét ellenőrzéskor elkérhetik.

Repülőgépen a fedélzetre csak kistestű kutyát engednek fel, szállítódobozban. A légitársaságok elég szigorú feltételeket szabnak a méret tekintetében: a kutya csak olyan méretű dobozban helyezhető el a repülőn, amelyben meg tud fordulni és fel tud állni, valamint amelynek szellőzése megfelelő.

A fedélzetre csak akkora dobozt engednek, amely az ülés előtt kényelmesen elfér, és egyidejűleg általában csak egy utas veheti igénybe ezt a lehetőséget. A csomagtérben szállított kutyák számára is kötelező az előírásoknak megfelelő doboz. Ezen túlmenően érdemes a kutyát előre bejelenteni a légitársaságnál, ugyanis a járatokon korlátozott számban fogadnak csak négylábúakat.

Mivel a kutya számára nem kell előre jegyet váltani, ellenben a gépre való felszállás előtt dobozzal együttes súlyának megfelelően kell fizetni viteldíjat, a légitársaság csak akkor fog tudni helyet biztosítani kedvence számára, ha már jegye megvásárlásakor jelzi, hogy kutyával érkezik.

Kompon és hajón általában szívesen látott utasok a kutyák, amennyiben jól neveltek és barátságosak. Vannak olyan kompjáratok, melyeken csak akkor utazhat a kutya, ha gazdáival ellentétben a kocsiban marad, másokon pedig csak megadott fedélzeten lehet velük sétálni. Nyaralóhajókon a szűk folyósok és kabinok miatt korlátozhatják a felvihető eb méretét.

Akár az országon belül, akár külföldön utazgat kutyájával, az eb oltási könyve vagy útlevele mindig legyen kéznél.

Általában az Európai Unió országain belül egységes szabályok vannak a kutyák utazására vonatkozóan, de a kirívó eltérések miatt – például Nagy Britanniába és Svédországba csak érvényes veszettség vérteszt birtokában léphet kutya -, érdemes minden esetben utána nézni a beutazással kapcsolatos szabályozóknak, esetleg felvenni a kapcsolatot a célország nagykövetségével.

Különösen érvényes ez tengerentúli utazások esetében. Bár általában csak a veszettség elleni védőoltás és a féreghajtó kezelés előírás a belépéshez, célszerű a kutyát a paraziták ellen is védetté tenni, hiszen akár az út során, akár a szállodában találkozhat fertőzött állattal, vagy a déli országokban szúnyogcsípés útján terjedő szívférgességgel.

Ajánlott cikkek