Mi van, ha a kutya fél a férfiaktól?

Gyakori probléma, hogy az egyébként nyugodt és kedves kutya boldog és önfeledt, mikor gyerekek és nők társaságában van, de mintha teljesen kifordulna magából férfiak jelenlétében. Elég, ha csak megpróbál közelíteni egy férfi, vagy belép a szobába, és az eb elbújik, remegni kezd, sőt, megeshet olyan szintű rettegés, hogy bepisil. Más kutyák ilyenkor szorongani kezdenek vagy agresszívvá válnak, és morognak, fogaikat mutogatják, sőt, akár támadás, harapás is történhet.

A férfiaktól való félelem bizony nem éppen ritka a kutyáknál, olyannyira nem, hogy sok, igen jól viselkedő, tanított, sőt, képzett kutya esetében is megfigyelhető. Szerencsére vannak módszerek, melyekkel lehet segíteni az ebnek legyőznie a félelmét, és rávezetni arra, hogy megtanulja elfogadni azokat a férfiakat, akikkel találkozik.

De miért félnek a férfiaktól?

Amikor az emberek felfedezik, hogy kedvencük fél a férfitól, a félelmet gyakran valamilyen rossz tapasztalatnak tulajdonítják. Pedig számos oka lehet annak, hogy a kutya általában fél a férfiaktól, vagy csak azoktól, akik nem tartoznak a közvetlen családjához.

  • Ha egy férfi korábban bántalmazta a kutyát, akkor bizony egész életén át érezhet félelmet velük szemben, ám a legtöbb esetben nem ez az ok.
  • A leggyakrabban a félelem hátterében a férfiakkal való szocializáció hiánya áll. Ennek a szocializációnak már kölyökkorban meg kellett volna történnie, ám ha kimaradt, akkor is jelentkezhet a félelem idegen férfiakkal szemben, ha egyébként akár a gazdája vagy annak együttélő rokona férfi.
  • A férfiak alapból félelmetesebbek lehetnek a kutya szemében, hiszen lehet, hogy magasabbak és nagyobbak, mint a nők és a gyerekek, mélyebb a hangjuk, és különböző jellegzetességeik, például az arcszőrzet, szintén ijesztőek lehetnek az állat számára.

kutya női gazdája mellett ül és szomorúan nézA félelem csökkentése

Az, hogy milyen módszert alkalmaz, attól függ, mennyire súlyos a kutya félelme. Vannak ebek, melyeknél a rettegésig fokozódik ez a félelem, mások csak kicsit szoronganak. A félelem mértékétől függetlenül nagyon fontos a türelem, mert akármelyik eset is áll fenn, teljesen egyéni, hogy mennyi idő alatt sikerül az állatnak legyőznie. Nagyon fontos a pozitív hozzáállás és a támogatás.

Maradjon a komfortzónán belül

A legfontosabb, hogy sosse kényszerítse a kutyát kényelmi zónáján kívülre. Ha vannak férfiak a családban, vagy olyan ismerős, aki gyakorta megy látogatóba, akkor sem szabad kényszeríteni a kutyát, hogy elfogadja a figyelmüket, simogatásukat. Az ilyen irányú kísérletek csak ronthatnak a helyzeten, és megerősíthetik a kutyában a félelmet. Rosszabb esetben ez a félelem olyan mértékig fokozódik, hogy az eb akár meg is haraphatja a közeledő embert, de akár a gazdát is.

Hagyja a kutyát közeledni

Engedje, hogy a kutya maga közelítsen, a maga ütemében. Ez persze nehéz lehet egy olyan férfiember számára, aki szereti a kutyákat, de a legjobb, ha a félelemmel teli állatot teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. Amennyiben megpróbálja erőltetni a barátkozást, a végeredmény pont az ellenkezője lesz, azaz csak fokozódik az állatban a félelem. A legjobb, ha engedi, hogy a kutya döntse el, mennyire megy közel valakihez.

kutya férfi lába előtt ál és felnéz rá

Bátorítsa jutalomfalattal

Amikor próbálkoznak, minden egyes, a környezetében levő férfi kezében van egy jutalomfalat. Ha a kutya a megszokottnál csak icipicivel is közelebb merészkedik hozzá, akkor azonnal, de nagyon nyugodtan és óvatosan dobja a jutalmat a kutya elé. Lehet, hogy időbe telik, míg az eb elfogadja a jutalmat a félelmet kiváltó férfitól, de előbb vagy utóbb meg fogja tenni, és felkapja a nasit a földről.

Az érzékenyítés

A deszenzitizálás a jutalomfalatok és dicséretek felhasználásának folyamata, amely fokozatosan azt közli a kutyával, hogy számára biztonságos a férfiak megközelítése. Súlyos félelem esetén nem szabad ugyanabban a helyiségben levő ebbel és emberrel próbálkozni, különösen nem, ha agrsszivitás jeleit is mutatja az állat. Érdemesebb inkább biztonságos távolságból, akár a kerítés, kapu két oldaláról próbálni a jutalomfalat átadását. Idővel képesek lesznek lépésről lépésre közeledni egymáshoz, fokozatosan csökkentve a távolságot, de mindehhez sok türelem kell. Lehet, hogy az állat soha nem fogja magát teljes mértékben komfortosan érezni, ha férfi van a közelében, de azt el lehet érni, hogy képes legyen vele egy helyiségben tartózkodni, rettegésig fokozódó, vagy agresszióba csapó félelem nélkül.

kiskutya fiatal srác tenyerébe teszi mellső mancsait

Ha kell segítség

A félelem erősen hagsúlyos az állatban, lehet, hogy nem árt egy tapasztalt kiképző segítségét kérni. A szakember képes felmérni az állat félelmi szintjét férfiak közelében, és tud segíteni a biztonságos megoldás kidolgozásában.

Az alapvető engedelmesség fontossága

Minél inkább képzett egy kutya, annál nagyobb a valószínűsége, hogy stresszhelyzetben is a gazdára összpontosít. Az alapvető engedelmességi képzés mérettől és fajtától függetlenül midnen kutya számára fontos, és a gyakorlás ez után is része kell legyen a mindennapjainak.

A biztonsági óvintézkedések

Ha a félő kutya sikerrel tudja elűzni a férfit egy harapással, akkor nagy az esélye, hogy máskor is így fog tenni. Hiszen sikerült neki, amit akart, nem? Ahelyett, hogy fokozná a kutya félelmén alapuló agresszióját, a legjobb megoldás az, ha óvintézkedéseket tesz az első harapás megakadályozására.

A legjobb, ha a kutyát egy szobába zárja, vagy dobozába, mobilkennelébe küldi, amikor férfiember megy látogatóba a családhoz. Amennyiben a séta során gyakorta találkoznak emberekkel, köztük fériakkal is, lehet, hogy nem árt egy szájkosár. Megfontolandó közölni a közeledő ismerősökkel, hogy a kutya fél a férfiaktól, ez segíthet csökkenteni a kellemetlen szituációk számát.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban