Séta kicsi kutyákkal

Sokan azt gondolják, hogy a nagyon kicsi testű kutyákat, mint a csivava, a yorkie, a mopsz és társaik nem kell sétáltatni. Elég, ha leszaladnak, hogy a dolgát elvégezze az eb, és ennyi volt a séta. Hiszen ha kicsi, akkor elég kell legyen neki ennyi mozgás is.

Pedig nagyon fontos, hogy a pici kutyát is sétáltassa a gazda, mégpedig hosszabban és tovább, minbt amennyit az egészségügyi kérdések megkövetelnek.

Azok a kutyák, amelyek nem kapnak elegendő lehetőséget az aktivitásra, mentális problémákat, viselkedési problémákat mutathatnak és bizony, az elhízás veszélye is fenyegetheti őket. A kistestű kutyák hajlamosabbak a szívproblémákra és az elhízásra, mint a nagytestű ebek, a napi testmozgás pedig segíthet megelőzni ezeket a problémákat, ráadásul meghosszabbíthatja a kutya életét.

A kistestű kutyák sétáltatása ugyanolyan fontos, mint a nagyoké.

A fizikai egészséggel kapcsolatos problémákon kívül minden kutyának mentális stimulációra van szüksége, hogy elkerülje az unalom okozta viselkedési problémákat.

Amikor kiviszi az ebet a szabadba sétálni, lehetőséget teremt számára, hogy rengeteg új dolgot fedezzen fel. A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni az agressziót, a félelmet, a szorongást és a hiperaktivitást a picurka ebnél. Ezen túlmenően egy rövid, akár két háztömbös séta, hetente néhány alkalommal segíthet megelőzni számos egészségügyi problémát, például ízületi-, izom-, szívproblémákat és más betegségeket.

apró kölyökkutya áll a zöld fűben

Persze egy kicsi kutya sétáltatása kihívást is jelenthet. Úgy tűnhet, hogy rövid lábai miatt küszködik, nehéz lépést tartani vele, de emiatt nem szabad feladni. Az apró ebnek is szüksége van a mozgásra, hogy egészséges és boldog maradjon, és gyorsan meg fogja szokni a nagyobb távolságokat és akár a lendületesebb sétát is. A méretéhez mérten kiadós mozgás segíthet szabályozni a temperamentumot, ezáltal javul az állat viselkedése.

Mennyi séta kell egy kis kutyának?

Egy kistestű kutyának naponta körülbelül fél órát kell a szabadban lenni, és természetesen ezt az időt mozgással tölteni, hogy megőrizze egészségét, de ezt az időt két 15 perces sétára is lehet bontani. A túl sok még akkor is árt, ha egyébként jó a kutyának, ezért a mértékletesség a kulcs a séták terén is. Az olyan kisméretű kutyák esetében, mint a bulldogok és a mopszok, melyeknek extrém módon rövid az orra, és ez akadályozza a légzést,  ügyelni kell az időjárásra is, ugyanis túl meleg időben könnyen légzési nehézség léphet fel, túlmelegedhet az állat teste. Ezen túl annak mérlegelésekor, hogy mennyi ideig és milyen távon sétáljon a kutyával, figyelembe kell venni annak életkorát, egészségi állapotát is.

Találkozás egy nagy kutyával

Sok gazdi azért is nem indul nagyobb sétákra a kicsi ebbel, mert fél, hogy ilyenkor nagytestű kutyával találkoznak. Retteg kedvence épségéért és biztonságáért. Lehet, hogy volt már negatív élménye, egy neveletlen nagyobb eb megtámadta vagy bántotta a kicsit, tehát egyáltalán nem biztos, hogy alaptalan a félelem.

három apró francia bulldogot sétáltat a gazda

Bár tudjuk, hogy közterületen elvileg csak pórázon lehet kutyát sétáltatni, sokan nem tartják be ezt a szabályt, és azt is tudjuk, hogy sajnos nem minden, szabaon sétáló kutya jólnevelt, barátságos és szófogadó. Természetesen megoldás lehet, ha ilyenkor felveszi a kiskutyát, de fontos, hogy ne mutasson felé félelmet, ijedtséget. A legjobb nyugodtan viselkedni, hogy úgy tűnjön, teljesen ura a helyzetnek. Soha ne kiabáljon a nagyobb kutyával, inkább kérje meg a gazdáját, hogy vegye pórázra, vagy ha a gazda azt jelzi, hogy ebe barátságos és jól szocializált, jól nevelt kutya, akár ismerkedni, játszani is engedheti őket.

Jó megoldás lehet, ha kutyafuttatóba viszi a kicsi kutyát, és ott hagyja szabadon szaladgálni.

Ez elegendő lehetőséget biztosít neki a mozgásra, és a mentális stimulációra is, ráadásul más kutyákkal közösen tud játszani, szimatolni. Természetesen ennek is előfeltétele, hogy jó viselkedésű kutyák legyenek benn, és még jobb - valamint a gazda számára megnyugtatóbb-, ha a méretének megfelelő társakkal bandázik. Sok kutyafuttatóban jó kis emberi- és kutyacsapatok jönnek össze, beszéljék meg, legközelebb mikor mennek játszani, és ha nagy kutya jönne, kérjék meg, jöjjön vissza kicsit később.

Ajánlott cikkek