Mennyi mozgás kell a kutyának?

Azzal mindenki tisztában van, hogy a mozgás elengedhetetlenül szükséges az egészség megóvása érdekében, ám azt sem árt tudni, hogy a kutya viselkedésére is komoly hatással van.

A kutyák – különösen a kölykök és a fiatal ebek – sok energiával bírnak, melyet, ha nincs lehetőségük elégetni és levezetni, gyakran pusztító, romboló viselkedésben élik ki. Tehát ha idegesítően sok gödröt ás a kutya a kertben, ha fáj a feje a sok ugatástól, ha a párnákat rendre miszlikbe szedi az állat vagy rendszeresen megrág valamit, akkor nem árt elgondolkodni, elég-e számára a napi mozgás.

A problémás viselkedés végeredménye gyakran az, hogy a kutya a menhelyen végzi, pedig ezek a gondok mind megelőzhetőek, az esetek nagyrészében a mozgás hiánya vagy nem elégséges mennyisége okozza a gondot.

A legnagyobb hiba az, amikor a fajta kiválasztása során a gazda nem ügyel annak mozgásigényére. Lehet egy adott fajta szép, nekünk tetsző méretű, színű és szőrzetű, ám ha mozgási igénye nem kompatibilis a családtagok életmódjával, garantáltan rossz vége lesz a dolognak.

kutya pórázzal a szájában les

De mennyi mozgás kell egy ebnek?

Nos, ennek mennyisége, azaz hogy mennyi az elég, teljes mértékben a kutya fajtájától, korától és egészségi állapotától függ. Egy példával illusztrálva: a tízhónapos ír terrier sokkal több mozgást igényel, mint az ötéves whippet. Az agarak ugyanis rövid, de kirobbanó, intenzív futásokat igényelnek, ellenben az őrző-védő kutyák jóval kevesebbet, mint mondjuk egy vadászkutya vagy terelő fajta.

Persze egy adott fajtán belül is vannak eltérések, így a nyolcéves golden retriever nem fut annyit, mint hároméves társa. Sőt, még az öreg kutyának is kell a mozgás, igaz, némileg rövidebb séták, de akár naponta többször is.

Azt azonban biztosan ki lehet jelenteni, hogy egyetlen kutya számára sem elegendő, ha csak és kizárólag pórázon megejtett, háztömb körüli egészségügyi sétákból áll a napi mozgása.

Csak a napi 30-60 perces intenzív fizikai aktivitás garantálja, hogy kellemesen fáradt és nyugodt legyen az eb a nap végére.

Néhány általános irányelv a kutya elegendő mozgásához

• Egy aktív fajtának legalább 30 perc kemény aerob mozgásra van szüksége, lehetőleg naponta.

• A közhiedelemmel ellentétben nem minden kistestű kutya mozog eleget a házban vagy a lakásban. A mopsz például hajlamos az elhízásra, és sokkal több mozgásra van szüksége, mint amit a mérete alapján gondolna a gazdi.

• Nagyon meleg vagy hideg időben nem feltétlenül jó a nagy séta és az intenzív mozgás, különösen idős vagy beteg kutya esetében, ezért ezekben az időszakokban a lakásban kell az eb testét és elméjét átmozgatni.

• A jó séta során nem csak fizikailag fárad el kellemesen a kutya, de elméjét is megmozgatja, hiszen szimatol, felfedez, keres.

• Igaz a mondás: a fáradt kutya a jó kutya.

mopsz esőkabátban, póráz végén áll a fűben

Hol mozogjon a kutya?

Akárcsak az emberek, a kutyák is szeretik a megszokott dolgokat, de nem ódzkodnak némi újdonságtól sem.

  • A séta során a legtöbb kutya örömmel járja be a környéket és látogatja meg kedvenc helyeit, legyenek azok fák, bokrok vagy kapubejárók.
  • A kutyafuttató kiváló hely a szabad, póráz nélküli biztonságos szaladgáláshoz, ráadásul itt „társadalmi életet” is tud élni a kutya a cimborákkal. Márpedig pontosan ez az, amire az ebnek szüksége van. Persze, ha a kutya nem szeret más kutyákkal lenni, vagy kifejezetten félős, agresszív, inkább kerülje el az ilyen helyeket.
  • A kutyaiskola igencsak jó alkalom nem csak a tanulásra, de a fizikai és szellemi aktivitásra is.

Nem kifizetődő

Azok a kutyák, melyek nem mozognak eleget, könnyen elhíznak, márpedig ez temérdek egészségügyi kockázattal jár. Az elhízás hozzájárul a cukorbetegség, a légúti betegségek és a szívbetegség kockázatához, de súlyosbítja az olyan ortopédiai problémákat, mint a csípőízületi diszplázia vagy az ízületi gyulladás. Különösen idős korban jelent komoly problémát a túlsúly, hiszen ha még a plusz kilókat is meg kell emelnie a kutyának az amúgy is fájó, sajgó ízületeivel, inkább lemond erről, és tovább hízik.

Tehát a szükségesnél kevesebb mozgás komoly egészségügyi kockázatot hordoz magában, ez pedig sem anyagilag, nem lelkileg nem kifizetődő.

Ajánlott cikkek