Séta az öreg kutyával

Az öregedő kutya már nem mozog olyan élénken, mint fiatalabb korában, de a rendszeres mozgásra neki is szüksége van. Az idősebb kutya rendszeres mozgatása akkor is nagyon fontos, ha már nem tud olyan élénken sétálni, nem képes olyan nagy távokat megtenni, mint egykoron.

Ha nem mozog eleget az eb, az könnyen súlygyarapodáshoz vezet, ez pedig megterheli az idősebb korban amúgy is gyakorta fájó ízületeket és a csontokat. A lehetőségekhez mérten aktív életmóddal megelőzhető az elhízás, fokozható a vér és az oxigén áramlása az ízületekhez és az izmokhoz, ez pedig csökkentheti az ízületi gyulladás hatásait, a fájdalmas állapotot.

kutya áll a járdán és előre néz

Nem mellékes az sem, hogy a séták mentális stimulációt biztosítanak, márpedig ez igen hatékony a kognitív problémák és a demencia ellen. Akár még nagyobb sétákra, kisebb túrákra is bátran el lehet vinni az öregedő kutyát, korától függetlenül, pusztán néhány dolgot kell másként csinálni, mint korábban.

Legelőször is a rendszeres, immáron félévente megejtett állatorvosi kontrollokon egyeztessen az állatorvossal, mennyire alkalmas az eb a nagyobb sétákra, és mire figyeljenek.

Készüljön fel az időjárásra

Természetesen  minden gazda az adott időjárási körülményeknek megfelelően felkészülve indul útnak kedvencével, de ez az idős kutya esetében még nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon.

A viharok, a légnyomás változásai, de a szélsőséges hideg vagy meleg mind hatással lehetnek az ízületekre. A szokatlanul száraz vagy extrém párás időjárási körülmények között egyes egészségügyi problémák súlyosbodhatnak.

Tehát mindig készüljön fel az időjárásra, és gondoskodjon kedvence szükségleteiről. Ha hideg várható, adjon rá meleg pulóvert, esőben vízálló kutyaruhát. Az idősebb ebek általában kicsivel melegebb ruhát igényelnek, mint amilyet korábban viseltek. Nagy forróságban csak akkor induljon el, ha tudja, hogy útközben találnak árnyékot, és képesek többször is megállni pihenőre.

Megeshet, hogy az időjárást nem viseli jól a kutya, ilyenkor inkább maradjanak otthon, de lustálkodás helyett találjon ki számára otthoni mozgást, és csak a szükségét végezni vigye ki. A rossz idő sose legyen kifogás a mozgás elbliccelésére.

Rövidebb séták, de többször

Egy fiatal kutya számára a hosszú séta kifizetődő, hiszen sok felesleges energiát eléget. Ám öreg korban már nem feltétlenül szükséges ez. Ekkor már a mozgás a vérkeringés élénkítését, az izmok és ízületek átmozgatását és a mentális stimulációt célozza meg. A séta legyen kellően rövid ahhoz, hogy ne terhelje meg túlzottan a kutya testét.

Tehát ha gyakrabban indulnak útnak és kisebb távokra, kevsébé megterhelő módon, akkor a kutyának van lehetősége kipihennie magát és regenerálódnia. Sőt, akkor is hatékony ez a megoldás, ha az öregedő kutyának gyakrabban kell ürítenie.

Az, hogy mekkora távolságokra és mekkora időtartamú sétára menjen az öregedő ebbel, függ annak fajtájától, méretétől, egészségügyi állapotától, tehát ha bizonytalan, érdemes az állatorvost megkérdezni, mit ajánl.

gazdi erdőben sétál a kutyával

Nem mindegy, mikor

Az idős eb sokkal nyugodtabb, kevésbé szorong, ha szorosan napirend szerint tervezi az életét, így a sétákat is. Próbáljon meg tehát minden nap ugyanabban az időpontban útnak indulni vele. Akár napi több sétát is beiktathat, de arra figyeljen, hogy a napirend betartása segít a szorongás legyőzésében és a demencia kialakulásának esélyét is csökkenti.

Érdemes figyelni az időpontokra, ugyanis az idősödő kutyát a nap bizonyos szakában könnyebben mozognak. Amikor a nap közepén az időjárás melegebb, nyáron a nap ilyenkor erősen tűz, vagy reggel és késő este, amikor hidegebb az időjárás, nehezebb számukra a mozgás. Évszaktól és élőhelytől függően ezeket a napszakokat érdemes kerülni, vagy rövidre fogni a sétát.

Tartson szüneteket

Ha nagyobb sétára indul a kutyával, számítson arra, hogy időnként meg kell állniuk egy kis pihenésre. Nem árt vizet is vinni a sétákra, és ilyenkor megitatni az ebet.

A legtöbb kutya nincs tisztában a saját korlátaival, és megeshet, hogy a séta izgalmai magukkal ragadják, így figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy bizony, pihenésre van szükségük. Ilyenkor a gazdának kell figyelnie erre, és akármennyire is menne az öregfiú, megállni vele. Egyébként a szimatolás megszakítása, és későbbi folytatása egyébként klassz mentális gyakorlat is. Szóval ha van kedvenc szimatoló helye az ebnek, álljon meg kicsivel korábban, és egy röpke pihenés után induljanak oda.

idősebb pár az erdőben sétáltatja a kutyáját

A talaj

A városokban külön kihívás olyan talajt találni, ami nem terheli meg túlzottan az öregedő eb izmait és ízületeit, hiszen a beton és az aszfalt nem a legideálisabb ebből a szempontból. A legjobb, ha keresnek egy parkot, rövid fűvel, vagy a kutyafuttató felé veszik az irányt. A túl hosszú fű vagy homok bár ideális választásnak tűnhet, de nehezíti a haladást, így több erőfeszítést igényel a kutyától.

Megesik, hogy télen, amikor havas minden, az aszfalt tűnik az egyetlen lehetőségnek, hiszen minden más nedves és hideg. Ilyenkor, amennyire lehet, korlátozza a kutya mozgását, váltson gyors sétákra, és inkább otthon, a lakásban mozgassa át az ebet játékkal.

Az étkezés és a táplálékkiegészítők

Nagyon sokféle táplálékkiegészítő vagy hozzáadott vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellátott táp létezik, mely segít az ízületi problémák karbatartásában. Sőt, bizonyos étrendi változások is jó hatással lehetnek az öregedő kutya fájó ízületeire. Bizonyos betegségek – például az allergia – kifejezetten megterhelők az öregedő szervezet számára, ám ezek is jól karbantarthatók gyógyszerekkel vagy akár étrendi módosításokkal. Érdemes tehát az állatorvossal megvitatni, milyen tápot kapjon a kutya, illetve esetlegesen milyen gyógyszerekre és/vagy táplálékkiegészítőkre van szüksége.

Figyeljen a kutyára

Mindig figyeljen oda, mit mond kedvence. Persze, nem tudnak beszélni négylábú barátaink, nem szavakkal üzennek nekünk, de a testbeszédük kis tanulással jól érthető. És hát, mire megöregszik a kutya, gazdája már jó eséllyel megtanulta ezt.

Ha a diszkomfort jeleit mutatja, például sántikál, lelassul vagy megtagadja a mozgást, az azt jelenti, hogy meg kell állni, pihennie kell. Ha azt mutatja, hogy szünetre van szüksége, például zihál, nyáladzik vagy sírdogál, szűköl, álljon meg, húzódjon vele félre, és kínáljon neki vizet. Megeshet az is, hogy azonnal haza kell vinnie a kutyát, ha nem tudja folytatni a sétát.

Minden gazda ismeri a saját kutyáját, így ha a stressz jeleit mutatja, az annak a jele, hogy ideje abbahagyni a sétát és hazafelé venni az irányt.

Ajánlott cikkek