Biztonságos Halloween

Lassan itt az ünnepi szezon, ennek mindig első felvonása a Halloween. Manapság már hazánkban is egyre többen öltöztetik tökkel, boszorkányokkal, pókhálóval és egyéb, jellegzetes tárgyakkal díszbe a lakást, sőt, tököt faragnak, Halloween partit tartanak, a gyerekek csokit vadásznak.

Ez az egész ünnep kellemes hangulatú, sok-sok meleg, barátságos fénnyel, ám ott, ahol állatok is élnek, érdemes átgondolni, mindez milyen hatással van rájuk. Bizony, az állandó csengetés, a cukorkával borított padló, a különös fények és hangok miatt a Halloween túlzottan stimuláló, szorongást keltő, sőt, akár veszélyes is lehet a kutyák és macskák számára.

De mit lehet tenni, ha a család mégis ünnepelni szeretne?

Az édességek veszélye

Biztosan nem mondunk újat azzal, hogy a csokoládé mérgező a kutyákra. A Halloween ünnep szerves része a csoki, az édes finomságok, ezért különösen fontos ügyelni arra, hogy a kutya véletlenül se férjen ezekhez hozzá. Tegye a csokit, cukorkákat, bonbonokat tálakba, azokat pedig helyezze olyan magasságba, ahol a kutya nem éri el. Ha cica is van, nehezebb a helyzet, mert ők mindenhová fel tudnak ugrálni, bár tény, annyira nem lelkesednek az édességért. Ám mivel az ördög nem alszik, cicás otthonban fedeles tálkában tartsa a nassolnivalókat.

Ha pici, eleven gyerekek vannak a családban, arra is ügyelni kell, el ne ejtsenek egy-egy csokit vagy cukrot,és azok csomagolópapírja se hulljon a földre. A gyerekek csak kicsik, de nem buták, már az ünnep előtt el lehet nekik mondani, hogy a sok finom édesség nem egészséges a kutya és a cica számára, sőt, akár nagyon betegek is lehetnek tőle. Higgye el, meg fogják érteni a gyerekek, és ha nem is tökéletesen, de sokkal jobban oda fognak figyelni szeretett kedvenceikre.

kicsi kutya halloween tökök alatt ül

Gyerekzsúrokon, a kicsiknek rendezett partikon már nálunk is divat a csokiválogatás. Ilyenkor a csemeték és a vendégek a kapott cukorkákat, bonbonokat átválogatják és elosztják egymás között. Az állatoknak ilyenkor nincs helyük a szobában, a biztonságuk érdekében tegye őket másik, zárt helyiségbe.

Soha nem szabad szándékosan csokit vagy más édességet adni az állatoknak.

Ha kedveskedni szeretne nekik is valamivel, válasszon valamilyen klassz jutalomfalatot, kifejezetten kutyáknak gyártott „kutyacsokit”, vagy egy jó játékot, esetgleg készítsen tökös házi kutyasütit.

A díszek

A halloweeni díszek nagyon klasszak, dekoratívak és izgalmasak, de ha a kutya az a fajta, amelyik párnákat tép és szobanövényeket rág, gondolja át a dekoráció veszélyeit és alternatíváit. A lámpások és a tökök ízletes csemegének tűnhetnek, de komoly veszélyekkel járnak.

A lámpások tüzet okozhatnak, ha leveri őket, a műanyag megrágva és lenyelve komoly bélrendszeri panaszokat, de akár bélelzáródást is okozhat. Még a faragott, nyers tök is bajt okozhat, hiszen a jóból is megárt a sok.

Legyen különösen óvatos a füzérek, mű-póphálók vagy más fényes, szálas díszítésekkel, ha van otthon cica. A kíváncsi macskák köztudottan vonzódnak a csillogó dekorációkhoz és madzagokhoz, ám ezek lenyelve bélelzáródást is okozhatnak.

A tervezés

A legnagyobb óvatosság és elővigyázatosság mellett is megeshet, hogy a kutya beteg lesz, megeszik valamit, vagy mérgező dolgot nyel. Persze mindig a megelőzés az elsődleges terv, de legyen egy vészforgatókönyv is, azaz érdemes feltérképezni, mely állatorvosi rendelők vannak nyitva az ünnep alatt.

Ha észrevette, hogy kedvence csokoládét vagy más édességet evett (a makadámdió, a mazsola, a kávé és a xilitet tartalmazó cukormentes termékek is mérgező anyagok számukra), azonnal forduljon állatorvoshoz. Az orvossal meg kell osztani, hogy az állat mit és abból mennyit fogyasztott, így tudja mielőbb és minél jobban elkezdeni a kezelését. Szerencsés esetben a doki otthoni kezelést javasol, ami bizony diétával is jár.

welsh corgie nyakörvén halloween dísszel

Ismernie kell a mérgezés tüneteit, hogy gyorsan intézkedhessen, ha valamit felfal az eb vagy a cica. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a hányás, hasmenés, zihálás, túlzott szomjúság, gyengeség, ingatag járás és/vagy a reakciókészség megváltozása.

A divat

Nagyon sok gazdi öltözteti fel kedvencét az őszi esős, a téli hideg napokon. Ezek a kutyák hozzá vannak szoktatva a kutyaruhához, és lehet, hogy a Halloween ünnepére szánt jelmeze sem fog számára stresszt okozni, de azért nem árt néhány apró dologra odafigyelni.

Ahhoz, hogy a kutya jól érezze magát a jelmezében, először meg kell tanulnia a kutyaruha viselését. Persze vannak, akik sapkát és csizmát is húznak az esős, havas napokon az ebre, de bizony ezekhez is hozzá kell edződnie az állatnak. Egyszóval a Halloween jelmezhez szoktatást már jóval előbb el kell kezdeni, nem éppen az ünnep előtti egy-két napon, ehhez pedig ki kell választania, mit is szeretne az állatra adni. Csak egy kendőt? Vagy kalapot is, netán csizmácskát? Döntse el, és kezdje már ősz elején, de akár nyár végén a gyakorlásokat.

Az is fontos, hogy az eb szabadon tudjon mozogni, enni és inni, üríteni a ruhában.

Amennyiben azt látja, hogy a kutya nem tolerálja a ruhát, ne kényszerítse. Nem éri meg a stressz, a kínlódás és az állat rossz közérzete. Próbálja meg, hátha boldog lesz egy kendővel a nyakában, vagy bármilyen apró díszítéssel a nyakörvén.

Mindig vegye le a kutyáról a jelmezt, mielőtt elmegy otthonról vagy dobozba, mobil kennelbe teszi az ebet.  Csak így tudj megakadályozni, hogy unalomból vagy mert kényelmetlen, megrágja, esetleg lenyelje a ruha darabjait, esetleg pánikba essen vagy túlmelegedjen.

A túlzott stimuláció

A Halloween túlzottan stimuláló ünnep lehet, tele hangos zajokkal, villogó fényekkel, maszkokba és egyéb jelmezekbe öltözött emberekkel, amit azért a kutyák és macskák nem túl gyakran látnak. Ha olyan helyen laknak, ahol divat, hogy a gyerekek körbejárnak, becsengetnek csokiért, akkor az állandó jövés-menés, csengőszó is zavaró lehet a számára.

Érdemes figyelni az állatokat, nem félnek-e. Ha igen, ha különösen ijedtnek tűnnek, lehet, hogy jobb egy csendes szobába zárni őket, ellátva fekvőhellyel, vízzel és játékokkal, oda, ahol biztonságban érezhetik magukat. Az is jó ötlet, ha a házi kedvenceket (kutyát és macskát egyaránt) lehetőleg zárt térben tartjuk, azaz nem a kertben, szabadon. Bár fel sem merül bennünk, hogy bárki szándékosan bánt egy állatot, a Halloween néha hozhat meglepetéseket, és sajnos, különösen gyakran a fekete macskák a célpontjai a gonosz dolgoknak ilyentájt.

Halloween jelmezbe öltöztetett kutya

Inkább hagyja otthon a kutyát

Vonzó lehet az ötlet, hogy a jelmezbe öltöztetett gyerekek mellett a jelmezes kutya is a családdal tartson akár töklámpa faragásra vagy kiállításra, akár csokivadászatra, de higgye el, jobb az ebet otthon hagyni, különösen, ha amúgy is nehezen tolerálja a tömeget, a zajos gyereksereget. Persze vannak kutyák, amelyek kifejezetten jól elvannak ilyenkor is, szeretnek emberek között lenni, és nem zavarják sem a fények, sem a zajok, és boldogan mennek a gazdival. Csak akkor vigye magával zsúfolt vagy zajos helyre a kutyát, ha biztosan ismeri természetét és reakcióit.

A határok

Ha a kutya vagy a cica nem túl jól reagál a folyamatos csengetésre, jövés-menésre, tervezze át a dolgokat. Próbálja meg, hogy az ajtó előtt várja a csokiért érkező gyerekeket, vagy kikapcsolja a csengőt. Az is megoldás lehet, hogy egyszerűen kiteszi az ajtó elé a csokis tálat, és kész.

Amennyiben az ilyen események idején az állat erősen szorong, próbáljon meg kérni az állatorvostól valamilyen szorongásoldó gyógyszert, esetleg kezdje el időben adni neki valamelyik gyógynövény tartalmú szert, akár az Aptus Relaxot, akár a Zylkéne-t.

Ajánlott cikkek