Ha szereti a hosszú sétákat….

A hosszú séták a kutyával közösen kifejezetten élvezetes módja a kötődésnek, a testmozgásnak és az új helyek felfedezésének. De nem minden kutyafajta alkalmas a hosszú távú sétára, még akkor sem, ha lassan bandukolnak. Az, hogy melyik ebbel lehet nekiindulni, és melyikkel nem, függ az állat energiaszintjétől, állóképességétől, korától, egészségi állapotától és méretétől.

A felelős kutyatartás a megfelelő fajta kiválasztásával kezdődik, azaz nem az első, leginkább tetsző eb mellett kell letenni a voksot, hanem meg kell vizsgálni, hogy az adott fajta általános tulajdonságai, karaktere, mozgásigénye, stb. mennyire illeszkedik a leendő gazda karakteréhez, életstílusához.

Ennek alapján, aki tudja, hogy szeret hosszú sétákat tenni, és ezt örömmel osztaná meg kutyájával, célszerűen olyan fajtát választ, amely alkalmas erre a feladatra.

Összegyűjtöttünk tíz olyan kutyafajtát, amelyek alkalmasak hosszú sétákra. Természetesen nem csak ezek az ebek lehetnek ideális társak, ezért minden esetben olvassa el az adott fajta jellemzőit, mielőtt dönt. Pórázza fel, induljon a következő kaland!

Miért jó a hosszú séta?

A hosszú séták nemcsak a kutyának, hanem gazdának is előnyösek. A gyaloglás kiváló módja annak, hogy aktív maradjon, emellett javíthatja a szív- és érrendszer egészségét, elősegítheti a fogyást és csökkentheti a stresszt. Nem mellékes, hogy a közös séta erősíti a gazdi és kedvence közötti kötődést, amely mindkettőjüknek szellemi és fizikai stimulációt biztosít.

A rendszeres séták segíthetnek megelőzni a kutyák viselkedési problémáit, például a túlzott ugatást, ásást és a rágást, hiszen a séta során le tudja vezetni felesleges energiáit.

Sőt, a hosszú séták segíthetnek az állat szocializációjában is azáltal, hogy új emberekkel, más kutyákkal és egyéb állatokkal, eledig ismeretlen helyekkel és helyzetekkel találkozik.

hárman sétálnak az erdő felé, mögöttük labrador visszanéz

Labrador retriever

A labrador az egyik legnépszerűbb kutyafajta, mely azonban sok mozgást igényel, hogy mind a teste, mind a lelke egészséges maradjon. Imád úszni, szereti a hosszú sétákat, főleg ha az víz közelében történik, ahol gyakorolni tudja az elhozást és nagyokat játszhat. Igazi társas lény, barátságos, olyannyira, hogy bárkivel is találkoznak, nagy farok csóválással áll meg köszönteni.

Német juhászkutya

A német juhászkutyák bátorságukról, hűségükről és intelligenciájukról ismertek, gyakran használják rendőri és katonai kutyáknak képezhetőségük és munkabírásuk miatt. Atlétikus felépítésű, érzékeny fajta, mely akkor érzi magát a legjobban, ha rendszeresen és erőteljesen kimozgathatja izmait. Mivel arra tenyésztették, hogy bármilyen munkát el tudjon látni, így a különféle sportokban is megállja a helyét. Akármennyire is alkalmazkodóképes, nem az a fajta, mely képes egész nap ülni és várni az aktuális sétát, sőt, mentálisan és fizikailag is ösztönözni kell, hogy a legjobbat lehessen kihozni belőle.

Szibériai husky

A husky élete és munkája évszázadokon át a fáradhatatlan futás volt, hosszú távon, a szánt húzva. Érthető módon a mozgás iránti igény veleszületett tulajdonság. Nagy területre van szüksége, ahol kedvére futhat, ha ez nem áll rendelkezésre, a napi rendszeres mozgatás kiemelten szükséges. A husky tehát az a fajta tökéletes választás azoknak, akik szeretik a hosszú sétákat a hidegebb időben.

német juhászkutya a mezőn

Border collie

A border collie-k okosak és szorgalmasak. Eredetileg juhok terelésére tenyésztették őket, és hozzászoktak a nagy távolságok megtételéhez. Emellett kifejezetten engedelmesek, így hosszú séták során könnyen irányíthatók. Bizony, ennek a fajtának temérdek energikus fizikai gyakorlatra van szüksége, hogy elégedett legyen, ugyanakkor a mentális ösztönzés is elengedhetetlen, legyen az munka, egyéb elfoglaltságok és feladatok, mint például a ház és a kert védelmezése vagy engedelmességi feladatok gyakorlása otthon. A lényeg az állandó aktivitás!

Ausztrál juhászkutya

Az ausztrál juhászkutya kiváló választás azok számára, akik szeretik a hosszú sétákat és a szabadtéri tevékenységeket. Ezeket a kutyákat munkakutyának tenyésztették, így rengeteg energiával rendelkeznek és nagyon aktívak, sőt, rendkívül intelligensek és könnyen taníthatók, így gyorsan megtanulják az új parancsokat és trükköket. A sokoldalú aussie számára létszükséglet a fizikai és mentális foglalkoztatottság. Fontos feladatokra és célokra van szüksége, hogy levezesse bőséges energiáját. Erre a hosszú sétákon túl is igen sok tevékenység alkalmas, melyet megfelelően fog érezni a kutya is: agility, flyball, obedience.

Vizsla

A vizslákat – legyen szó akár magyar, akár német vizsláról, és azok bármelyik szőrváltozatáról - eredetileg vadászatra tenyésztették, így lenyűgöző állóképességgel és rengeteg energiával rendelkeznek. Imádnak futni és játszani, ezért nagyszerű társak azok számára, akik szeretik a hosszú sétákat és a szabadtéri tevékenységeket. A vizsla élénk, atlétikus felépítésű fajta, mely akkor boldog, ha kellően nagy területen élheti ki vadászösztönét. Ha ezt nem lehet biztosítani a számára, napi több alkalommal megejtett séta szükséges. Imád futni, így akár kocogás vagy biciklizés közben ideális társa lehet a gazdának.

Jack Russell terrier

A Jack Russell terrier kicsi fajta, de rengeteg energiával rendelkezik és nagyon aktív. Eredetileg vadászkutyának tenyésztették őket, ezért nagy a prédahajlam, és szeretnek futni és játszani. Könnyen nevelhető, engedelmeskedik a parancsoknak. Igazi városi kutya, amely azonban lelkesedik a sportos életért. Napi többszöri, hosszú sétára van szüksége, különösen olyan környezetben, ahol vadászképességeit éberen tudja tartani – bele tud szimatolni minden lyukba és gödörbe, és meg tud vizsgálni minden letört ágat. Élénk és figyelmes, az alkalmi, rövid séták nem fogják kielégíteni sem mentálisan, sem fizikailag – egyszerűen szüksége van a stimulációra.

német vizsla a vízparton

Boxer

A boxer kiváló választás a hosszú sétákat és szabadtéri tevékenységeket kedvelő gazdik számára. Ez a fajta energikus és szereti a mozgást, így a fizikai aktivitás kulcsfontosságú ahhoz, hogy boldog és egészséges maradjon. Kirobbanó energiával bíró, atletikus felépítésű kutya, melynek fizikai terhelésre van szüksége energiája napi levezetéséhez. Hosszú sétákat, sok intenzív játékot igényel, valamint olyan elfoglaltságot, mely a fizikai terhelés mellett mentálisan is kihívások elé állítja, legyen az agility, flyball vagy rally.

Berni pásztor

A berni pásztorkutya termetes, de szelíd temperamentumú és nagyon ragaszkodó. Eredetileg munkakutyának tenyésztették őket, így a mozgás nem hogy nem idegen számukra, de szükségük is van rá. Emellett nagyon hűséges fajta, mivel védelmezi és óvja a családot, az erdei vagy esti séták során sem kell aggódnia a biztonságért. Tehát a játékos, ám igen erős berni számára fontos a mozgás, de a kutya elégedett napi néhány alkalommal megejtett sétával is a háztömb körül. A komoly munka se, idegen a fajtától, akár kocsi húzás vagy egyéb kutyás sport is szóba jöhet.

Greyhound

Egy olyan fajta számára, mely a világ leggyorsabb kutyájaként ismert, igencsak szükséges a mozgás. A greyhound szereti a nagy sétákat, és imád rohangálni egy biztonságos, elkerített területen, ahol szabadon száguldhat, találhat magának valami űzni valót. Ha megkapja ezt a számára olyan nagyon szükséges mozgás-adagot, a nap többi részében boldogan heverészik.

És ami még fontos…

Ne felejtse el, hogy a hosszú sétákra mindig vigyen magával vizet és néhány jutalomfalatot is a kutyának. Sétálás közben mindig szedje fel az eb után az ürüléket. Igem a parkban és az erdőben is. Mindig tartsa naprakészen kedvence oltásait és paraziták elleni védelmét.

Ajánlott cikkek