E-mail: pet4you@pet4you.hu

Rövidszőrű német vizsla

Rövidszőrű német vizsla

Származási hely:Németország
Magasság:kan 58.00-66.00 cm
szuka 53.00-63.00 cm
Súly:kan 25.00-31.00 kg
szuka 20.00-27.00 kg
Szőrzet:Kettős szőrzet, rövid, kemény, sűrű fedőszőrrel és rövid, dús aljszőrrel.
Szín:Barna spriccelt, fekete spriccelt - folttal vagy anélkül; egyszínű barna mellfolttal vagy anélkül; világos spriccelt.
Testméret:Nagytestű
Taníthatóság:Azonnal tanul
Szőrtípus:Rövid szőrű
Szőrápolási igény:Minimális ápolás
Mozgásigény:Nagyon magas mozgásigényű
Lojalitás:Elfogadó
Védelmezőképesség:Ritkán védelmező
Állat kompatibilitás:Könnyen elfogad más kedvenceket
Gyerek kompatibilitás:Szereti a gyerekeket

Leírás

Mindenért lelkesedik - séta, vadászat, kirándulás, étkezés, sport vagy együttlét a gazdával.

Eredet és történet

Németországban már az 1700-as évektől használták csoportos madárvadászatokra az úgynevezett „huehnerhunden”-eket. Ekkor még különleges típusok nem alakultak ki, de közvetlenül a „bracke”-któl és a lassan, de biztosan dolgozó „schweisshund”-októl származtak (mind a kettő nyomkövető fajta volt). Az 1800-as évekre alakultak ki és rögzültek a sokoldalú vadászkutyák önálló fajtái.

Az 1800-as évek közepe táján Albert zu Solms-Braunfels herceg elhatározta, hogy életre hív egy mindenes vadászkutyát, és arra ösztönözte a tenyésztőket, hogy a funkciót és a küllemet próbálják ötvözni, azaz ahogy ő fogalmazott: „A küllemnek igazodnia kell a képességhez”.

Az ő schweisshundjai, a német madarász kutyák, és a pointer adták a rövidszőrű német vizsla fajta alapjait. Végső soron a rövid testű, nehézkes, hosszú fülű, lassú pointer vér segített megteremteni azt a fajtát, amely kiváló a vízi munkában, az apportban, a nyomkövetésben. A spanyol vizsla és a St. Hubert kutyák nagyszerű orra a jó szaglással járult hozzá a keresztezések sikerességéhez. A fajta két doyenjei Nero és Treff voltak, ők a mai rövidszőrű német vizslák ősei.

Angliában 1887-ban, a Barn Elms-i kiállításon debütáltak a német vizslák. Az 1900-as évek elején, mikor az Államokba kerültek az első példányok amerikai vadászok lelkesen fogadták az új fajtát. Népszerűsége mind a vadászok körében nőtt, mind pedig azok között, akik a szép küllemet és a jó természetet keresték. Úgy jellemzik: „csak az üzlet, semmi sallang”. Ezt igazolja az is, hogy az Egyesült Államokban e fajtából található a legtöbb kettős champion, azaz olyan kutya, amely mind küllemben, mind pedig munkában megszerezte e kitüntető címet.

Az Újvilágban 1930-ban alakult meg a fajtaklub, Angliában minderre 1951-ig kellett várni.

Személyiség

A német vizsla személyisége igencsak túláradó. Mindenért lelkesedik, legyen az séta, vadászat, kirándulás vagy utazás, étkezés, sportrendezvény, vagy csak egyszerű együttlét a gazdával.

Fénylő szemű, boldog fickó, amely mélyen és odaadóan szereti családját. De nem csak őket, hanem minden embert, különösen a gyerekeket. Ha valami hátrányt kell említeni, akkor az kirobbanó energiája, túláradó, sokszor idegesnek tűnő dinamizmusa, melyet kreatív megoldásokkal lehet csillapítani, hogy fizikálisan és mentálisan is lenyugodjon.

Küllem és ápolási szükségletek

A rövid, sima szőrzet minimális ápolás mellett is kiválóan néz ki. Elég alaposan átdörgölni egy kutyakesztyűvel, így eltávolítva az elhalt szőrszálakat, és átmasszírozva a bőrt. A füleket tisztán kell tartani, mivel hajlamosak a fertőzésekre. A rendszeres úszás miatt, de azért is, mert előszeretettel dagonyázik a pocsolyákban, időnként nem árt megfürdetni.

Mozgás

Mint a legtöbb pointer fajta, a német vizsla is sok mozgást igényel – minél több jut neki belőle, annál jobb.  Nem elégszik meg egy kis sétával a háztömb körül, szüksége van a futásra.

Ha megfelelően nevelik, el lehet vinni sétálni akár a parkba is, hogy szabadon rohangálhasson, úszhasson a tóban, átkutathassa a sövényeket. Tipikusan az a fajta, mely dacol hóval, esővel, bozóttal, sárral, hideg vízzel – a mozgás és az apport az élete. Ha megkapja, hálás lesz és elégedett.
Az olyan kutyás sportokban, mint vadászat, flyball, obedience ügyes, és mindegyik elfoglaltság tökéletesen megfelel az energikus német vizslának.

Egészség

Átlagéletkora 12-15 év.

Rövidszőrű német vizsla kutyáknál más fajtákhoz képest gyakrabban előforduló betegségek lehetnek: daganatok, epilepszia, szemproblémák, csípőízületi diszplázia és von Willebrand betegség (VIII. véralvadási faktor hiánya miatt kialakuló véralvadási zavar).

Nevelés

Túlfűtött, érzékeny fajta. Mivel annyira személyorientált, szeret gazdája kedvére tenni, már ameddig leköti érdeklődését az adott tevékenység. A rövid ideig tartó, pozitív nevelési szakaszok, napi több alkalommal kivitelezve alkalmasak a legjobb eredmény elérésére. Ha a nevelés olyan jutalmazással párosul, amit szeret – legyen az finom falat, vagy extra séta – akkor boldogan teljesít minden kérést. A keménykezűség nem célravezető. Bár a kutya akkor is teljesíti az elvárásokat, ha kemény drillben nevelik, de elvész belőle az öröm és a kirobbanó energia, mely munkájának szépségét adja.

Etetés

A német vizslák imádnak enni, könnyen túleszik magukat, ha a gazda nem ügyel. A magas minőségű eledel a legelőnyösebb.