Kezdő gazdik leggyakoribb hibái

Egy új kutya a háznál, legyem az kölyök vagy felnőtt eb, vásárolt vagy örökbe fogadott négylábú, mindig nagy öröm és izgalmas élmény. Az új gazdik azonban sok olyan hibát követnek el, amelyek akár az adott pillanatban, akár később, de problémákat okozhat. Íme néhány a leggyakoribbak közül, és pár ötlet, hogyan lehet elkerülni őket.

A felkészülés hiánya

Jason Statham egyik filmjében szerepel a mondat: Aki felkészül, az győz. Nos, nincs ez másként a kutyás életben sem. Mielőtt belevágna a kutya vásárlásába vagy örökbe fogadásába, fontos tudnia, mire számíthat. Ismerkedni kell a kutyafajtákkal, megnézni, melyik milyen karakter, milyen igényei vannak, összevetni a család életstílusával, és így tovább.

három kölyök egy papírdobozban alszik

Ezen túlmenően elő kell készíteni a lakást, a házat is egy kutya érkezésére. Ha kölyökkutyát visz haza, fontos, hogy védett legyen az otthon, azaz elkerülje a baleseteket, a megrágott bútorokat és a veszélyes tárgyakhoz való hozzáférést.

Szükséges, hogy olyan alapvető felszerelési tárgyak, mint az étel- és vizesedények, ágyak, játékok, pórázok, stb. mind rendelkezésre álljanak, mire a kutya megérkezik, azaz ne az érkezése után kelljen rohangálni eledelért, alvóhelyért.

Nem megfelelő szocializáció

Fontos a kutya szocializációja. A kölykök számára az új otthonba kerülés időszaka kritikus a szocializáció szempontjából, ezért fontos, hogy lehetőleg minél több új dologgal találkozzanak. Ebbe beletartoznak más kutyák, emberek, állatok, helyek és helyzetek. Az is fontos, hogy a kiskutya megtanulja, jelezzen, ha egy új helyzetben túlterheltnek érzi magát.

kölyök kutya a vizes tálkájában ül

Következetlenség

A következetesség és a rutin a kutya legjobb barátai. Akkor érzik magukat biztonságban, ha tudják, mire számíthatnak.

Amennyiben következetes, és szoros napirend szerint zajlik az életük és a nevelésük, tanításuk, az segíthet nekik gyorsabban beilleszkedni. Ügyeljen arra, hogy a kezdetektől fogva határozza meg a szabályokat (pl. felmehet-e az ágyra a kutya, hol az alvóhelye, stb.), kövesse a napirendet, amikor sétálni mennek, vagy etetésre kerül sor, és minden esetben fokozatosan vezesse be a változtatásokat.

A tanítás, nevelés és a kiképzés során is fontos megőrizni a bizalmat, ennek legjobb eszköze pedig a pozitív megerősítésen alapuló tanítás, mely segít a bizalom kiépítésében úgy, hogy dolgozik a nem kívánt viselkedések módosításán, határokat állít fel és rutint alakít ki.

Az egészség és a biztonság laza kezelése

A rutinszerű egészségügyi gondoskodás fontos ahhoz, hogy a kutya jól érezze magát a bőrében. Éppen ezért egy felnőtt ebet évente egy alkalommal el kell vinni rutin állatorvosi vizsgálatra, míg a kölyök és idős, esetleg beteg állatok számára természetesen gyakoribb ellenőrzés javasolt. Mindez segíthet felismerni a problémákat, mielőtt azok súlyos (és költséges) betegséggé válnának.

Fontosak a védőoltások és a rutin fogászati ellátás is. Az állatorvos javaslatait érdemes betartani, így az ő ajánlásai szerinti oltási rendet követni. A rendszeres fogtisztítás - otthoni és állatorvos által elvégzett is - az egészség megőrzéséhez is fontos, hiszen nem csak tisztán tartja az állat fogait, de csökkenti a krónikus betegségek, például a szívproblémák esélyét.

nagyon apró kölyök piros pöttyös csészéből kukucskál kifelé

Nem megfelelő étrend és kevés mozgás

A megfelelő étrend és az elegendő testmozgás ugyanolyan fontos az állat egészsége szempontjából, mint az állatorvosi ellátás. Az állat igényeinek megfelelő étrend és mozgás segíthet megelőzni az olyan egészségügyi problémákat, mint az ízületi gyulladás és a cukorbetegség, de a napi testmozgás hatékony a túlsúly megelőzésében is. Akármilyen kicsi a kutya, akármennyire öleb is, a mozgásra – mely túlmutat a ház körüli egészségügyi sétán – neki is szüksége van.

Bár ezek a friss gazdik leggyakoribb hibái, ha tudjuk, mire kell figyelni, az segíthet megelőzni a jövőbeni problémákat. Egy új kutyus a háznál szórakoztató, csodálatos élmény, és ha megfelelő tudással és eszközökkel rendelkezünk, akkor a legtöbb dolog zökkenőmentesen megy. Hiszen tudjuk: aki felkészül, az győz, és a győztes jutalma a csodálatos, kiegyensúlyozott kutya-gazdi kapcsolat lesz.

Ajánlott cikkek