Nyári szőrápolás

A nyár temérdek szórakoztató szabadtéri kalandot hoz magával, ami azt is jelenti, hogy megnövekszik a kutya szőrápolási igénye. A magasabb nyári hőmérséklet bizony több parazitát is jelent, és sok egyéb, eltérő feladatot, nem kell megijedni, a nyári szőrápolás nem bonyolultabb és nem igényel több időt, mint az év más időszakában elvégzett kozmetika. Pusztán kissé más dolgokra kell odafigyelni.

Fürdetés és kikefélés

Fontos, hogy a kutya szőrzete mindig tiszta és csomoktól, gubancoktól, filcektől mentes legyen. A nyári kirándulások alkalmával több por, esetenként sár tapadt a bundába, de egy-egy erdei, mezei séta után különféle növények is ragadhatnak a szőrzetbe. Minden sáros vagy poros kiruccanás után feltétlenül meg kell fürdetni a kutyát, és át kell vizsgálni a szőrzetét, nincs-e benne idegen test, esetleg élősködő. Ha a szokásosnál gyakrabban kell fürdetnie az ebet, a zabpehely vagy aloe alapú samponok segíthetnek csökkenteni a bőr szárazságát, vagy keressen hipoallergén, kímélő sampont, és mindenképp használjon kondícionáló balzsamot.

kölyökkutya fürdető dézsában

A napi rendszerességgel elvégzett kikefélés és fésülés csökkentheti annak az esélyét, hogy a bunda filcesedni kezdjen, vagy idegen test tapadjon bele, valamint eltávolítja a felesleges szennyeződést is a szőrzetről. Ez különösen fontos a kettős szőrű fajták számára is, amelyek a nyári melegben több aljszőrt hullajtanak el. a kikefélés és fésülés nagyszerű módja annak, hogy ellenőrizze az esetleges parazitákat, vágásokat és karcolásokat, vagy egyéb bőrproblémákat.

A szőrzet nyírása

Nem minden kutyának van szüksége nyári szőrnyírásra, bár egyes hosszabb szőrű fajtáknak előnyös lehet. Mindenképpen kérdezzen meg egy kutyakozmetikust, aki jártas az adott fajtájában, hogy érdemes-e rendszeresen nyírni, vagy éppenséggel többet árt a rövidre nyírt bundával, mint amennyit használ. Ne feledje, hogy a kutyák a melegben azért lihetgnek, mert verejtékezni nem, vagyis nem úgy tundak, mint mi, emberek, viszont a szőrzet nem csak a hidegben védi őket, hanem a melegben is segíti a hőháztartás egyensúlyát.

Csak azért, mert filc vagy nagy csomó alakult ki a szőrzetben, esetleg beletapadt valamilyen idegen anyag, nem kell levágni az egész bundát. Bőven elég csak azt a kis darabot megrövidíteni, ha nem tudja kibontani fésűvel, kefével vagy szőrgereblyével. Finoman csípje le az olló hegyével a problémás területhez lehető legközelebb eső szőrt, majd fésűvel vagy szőrbontó gereblyével távolítsa el a megmaradt csomókat, esetleges idegen anyagokat.

kutya nyakát nyírógéppel nyírják

A fülek ápolása

A nyári hónapokban a fülproblémák is fokozódhatnak. Azok a kutyák, amelyek szeretnek úszni vagy sűrű bozótosban mászkálnak előszeretettel, nagyobb veszélynek vannak kitéve. Kirándulás után fontos megvizsgálni az eb fülét, különösen a lógó fülű fajták esetében. Ellenőrizze, nem maradt-e víz vagy valamilyen idegen anyag a hallójáratokban. A fülfertőzés tünetei közé tartozik a fej rázása, a fülek mancsolása, a fájdalom vagy a bőrpír és a a fülből folyó váladék. A recept nélkül is kapható fültisztító folyadék segíthet a kirándulások utáni fültisztításban, de minden súlyos fertőzést meg kell mutatni állatorvosnak..

Élősködők elleni küzdelem

Bár ismert, hogy az élősködők télen is támadhatnak, tehát a védekezés egész éves feladat, tény, hogy ahogy melegszik az idő, sok parazita hibernációja megszűnik, és ismét aktívvá válnak. A környezetben lévő bolhapeték kikelnek, a kullancsok pedig már alig várják a hosszú téli hónapok után, hogy vért szívhassanak. Fontos, hogy még fokozottabban figyeljen a bolha, kullancs, sőt a lepkeszúnyog elleni védekezésre is. A megelőzésnek sokféle formája van, dönthet a havi orális vagy helyi kezelések, nyakörvek és spray-k mellett. A lényeg, hogy kedvence védve legyen.

Ha mégis fertőződik kedvence valamilyen élősködővel, annak látványos jele van. A bolhafertőzés esetében a bőr intenzív vakarása vagy harapása jelzi, hogy valami nincs rendben, és a bőr felületén a marás helyén bőrpír vagy bőrirritáció látható. A kullancsok gyakran nagy vagy növekvő fekete foltokként jelennek meg, közvetlenül a bőrbe kapaszkodva, és irritációt vagy bőrpírt okozhatnak.

kölyökkutyát aljszőr kiszedővel ápolnak

Míg a bolhák könnyen eltávolíthatók bolhasampon és finom fogú fésű segítségével, addig a kulanccsal óvatosabban kell bánni. Fontos a kullancseltávolító csipesz használata, mert ezzel úgy tudja kiemelni a parazitát, hogy nem szorítja össze túlzottan a testét és nem szakítja be a fejét, mely a bőr alatt van.. Ezután óvatosan nyomja össze, és egyenletes nyomással húzza felfelé.

Nyárra fel

Bár a változó évszakok mindig új kihívásokkal járnak, a kutya kozmetikázása terén is, ennek nem kell és nem szabad nehéznek lennie. Ám ha úgy érzi, a feladatok meghaladják képességeit és lehetőségeit, kérjen segítséget profi kutyakozmetikustól!

Ajánlott cikkek