A túlsúly és az elhízás veszélyei

Jaj, csak egy kis, cuki gömbölyűség, ugye? Annyira édes a pocakja! Ugyan, csak öregszik, kicsit lelassult. Ezek azok a mondatok, amivel a gazdik mentegetik magukat, ha nyilvánvalóan látszik: az eb vagy a cica bizony túlsúlyos.

Pedig a túlsúly, az elhízás az, amit a felelős gazda nagyon komolyan vesz. Akármilyen cuki a gömbölyű pocak, a duci kutyi, a túlsúly komoly betegségekhez vezethet. A jóléti társadalmakban az elhízás évről évre egyre nagyobb problémát jelent. Amerikában például felmérés készült a témában, melynek során megállapították, hogy a házi kedvencek mintegy 55 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

elhízott cica fekszik

A kockázatok

Nagyon sok olyan betegség van, amely egyértelműen és határozottan összefüggésbe hozható az elhízással, nem beszélve a várható élettartam jelentős csökkenéséről. Előfordulhat osteoarthritis, inzulinrezisztencia és 2 -es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és légzőszervi megbetegedések, vesebetegség, a rák számos formája.

Mit tehet a gazdi?

Először is fel kell mérni, mennyire túlsúlyos az állat. Ezek után meg kell határozni, milyen étrendet lehet és kell etetni vele, hogy a súlycsökkenés egészséges mértékben beinduljon. Meg kell tervezni a napi testmozgást is, és nem árt figyelmet fordítani a rossz szokásokra, például a túlzásba vitt jutalomfalatokra.

Mindezekben a tervekben, illetve azok összeállításában akár az állatorvos is tud segíteni.

Nincs konyhai maradék. Persze, nagyon édes a kutyus, és borzasztóan nehéz ellenállni, amikor bánatos kutyaszemekkel könyörög az asztalnál. Lopkod a cica az asztalról? Jaj, hát szegény biztos éhes, inkább adjunk neki egy kicsit. De erősnek kell maradni és megállni a falatkák dobálását, annál is inkább, mert a humán ételek az embereknek valók, és sok nagyon finom, biztonsággal fogyasztható étel kifejezetten káros lehet az állatok számára.

Dagi vörös kutya fekszik

Fontos a következetesség. Az étel mennyiségét folyamatosan ellenőrizni kell, ha szükséges, csökkenteni vagy növelni. Ehhez kifejezetten jó megoldás az automata, programozható tápadagoló, mely nem csak a pontos adagolásban, de az etetési ütemterv pontos betartásában is sokat segít. Fontos a tápok megfelelő tárolása is, egyrészt azok tápértékének megőrzése miatt, másrészt hogy az állat ne férjen hozzá.

A jutalomfalatok mennyiségének csökkentésével már jelentős javulás érhető el az állat súlyában. A jutalomfalatok mennyiségét minden esetben bele kell számítani a napi ételadagba, ez pontos számolást igényel. Érdemes tehát csak valóban a helyes, megfelelő viselkedés jutalmazására használni a jutalomfalatokat. Emellett lehet kapni, de otthon is készíteni alacsony kalóriatartalmú, egészséges jutalomfalatokat, melyekből nagyobb mennyiség is adható, ha például kiképzéshez, tanításhoz erre szükség van.

Legyen egy edzésterv. Nem kell megijedni, nem kemény, embert próbáló edzésekre kell gondolni. Ez az edzés sokkal inkább mókás és élvezetes a gazdának és a kutyának is. Akár egy minden napra beiktatott nagyobb séta, kiadós futás a kutyafuttatóban vagy a parkban kiváló lehetőség az egészséges ütemű fogyásra. Ráadásul a mozgás után a kutya jól alszik éjjel és aktív lesz nappal. Lehet játszani is együtt, akár labdával, frizbivel a parkban, és a jó hír, hogy mindez nem csak a súlyára és az egészségre van hatással, de erősíti a köteléket is kutya és gazdája között.

kövér cica az oldalán fekszik, mellette kávé

A cicák is csak profitálhatnak a mozgásból, bár tény, hogy elég kevés macskát látni, melyet pórázon sétáltatnak a parkban. Velük érdemes otthon kivitelezni az edzéseket, néhány vonzó játék segítségével. Az, hogy ehhez pálcát, felhúzható egeret, vagy más játékot használ-e, teljes mértékben a macskától függ, azaz attól, ő mit szeret és mit preferál. A magas macskabútorok is hatékonyak lehetnek, hiszen ugrásra ösztönzik a cicát.

Egyszóval, legközelebb, amikor cukinak nevez egy Garfield-i idomokkal rendelkező cicát, vagy egy rövidke lábakon hordótestet cipelő kutyust, emlékezzen arra, hogy ezeknek az állatoknak az egészsége komoly veszélyben van, de a betegségek  megelőzhetők a súlykontrollal.

Hogyan ellenőrizheti a kutya súlyát?

Nézze meg a képet. A legfelső ábrán egy nagyon sovány, a másodikon egy elégtelen súlyú, a középsőn ideális súlyban levő, az utolsó kettőn pedig túlsúlyos, illetve elhízott kutya vonalait láthatja oldal- és felülnézetből.

                                 kutya súly táblázat

 

Ajánlott cikkek