A túlsúlyos kutya

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kedvenceiket szerető gazdák elkövetnek, az a túletetés. A szeretet kimutatásának jele azonban ne az édes jutalomfalatokkal, nagyobb adagokkal való tömés legyen! A kutyák esetében is komoly betegségek okozója lehet a túlsúly, úgyhogy inkább simogatással, semmint jutalomfalatok garmadájával kényeztesse.

A kutyák elhízásának okai

Az elhízás igen gyakori probléma a kisállatok körében, ráadásul komoly hatással lehet az állat egészségére. A túlsúlyos szervezetet extrém mértékű stresszhatás éri, nő a cukorbetegség, a máj károsodásának és az ízületek sérülésének veszélye.

Az elhízás akkor alakul ki, amikor az energiabevitel nagyobb, mint az energiaigény. A különbözet zsír formájában lerakódik a szervezetben. Az esetek többségében az elhízás kiváltó oka a túletetés, mely mozgáshiánnyal párosul. Egyes kutyák hajlamosabbak az elhízásra, mint mások, ilyenek például a labrador vagy a mopsz. Ugyanígy idősebb kutyák esetében is nő az elhízásra való hajlam, a korral járó változásokkal összefüggésben.

Honnan tudhatja, hogy kedvence elhízott?

Létetik néhány módszer annak megállapítására, elhízott-e a kutya vagy sem. Tapintsa végig az állat gerincét és bordáit. Amennyiben nem tudja erőteljesebb nyomás nélkül kitapintani9 a bordákat, ott bizony túl sok a háj.

Ha jobban megfigyeli felülről, az elhízott kutyánál is észrevehető a jellegzetes úszógumi, mégpedig a felső bordák és a csípő között.  Oldalnézetben ideális súly esetén a has felhúzott, míg elhízás esetén telt, lelógó.

Hogyan orvosolható az elhízás problémája?

Van néhány ötletünk, hogyan segíthet kedvencének ledobni a pár fölös kilót. Azért ha kölyökkutyáról, beteg vagy idős ebről van szó, a fogyókúrás program megkezdése előtt konzuktáljon az állatorvossal.

  • Korrigálja az étrendet. A túlsúlyos eb nagy valószínűséggel több kalóriát fogaszt, mint amennyit a szervezete igényel. Állatorvosával együttműködve válasszanak másik tápot, olyat, amely jobban illeszkedik kalóriaigényéhez. Ellenőrizzék a táp rost- és zsírtartalmát is, hogy a fogyás során a bőr és a szőrzet ne károsodjon.
  • Mozogjanak többet. A fizikai aktivitás növelése mind a testsúly csökkentésére, mind az ideális súly fenntartására alkalmas. A rendszeres mozgással az állat több kalóriát éget el, csökken az étvágy, átalakul a test, és rendbe jön az anyagcsere.
  • Vizsgálja felül és módosítsa saját viselkdését. A sikeres fogyókúrához feltétlenül szükséges a viselkedés módosítása is. A jutalomfalatokkal való túlzott kényeztetés nem célravezető, ahogy át kell gondolnia a mozgási és sétálási szokásaikat is.
  • Íme, néhány ötlet a sikeres fogyáshoz:
  • Ne engedje oda a kutyát az ebédlőasztalhoz
  • Többször, kisebb adaggal etesse a kutyát
  • Csökkentse a jutalomfalatok mennyiségét
  • Ne étellel, hanem inkább simogatással fejezze ki a szeretetét

Ajánlott cikkek