Ehet-e tojást a kutya?

Karácsony előtt, amikor mindenki süt-főz, óhatatlanul marad egy kis tojásfehérje, amiből nem biztos, hogy Pavlova tortát készít a gazdasszony.  Esetleg a kapkodásban leesik egy-egy tojás, és a kutya máris rámozdul. Másutt a reggeli része a tojás, akár főzve, akár rántottának megsütve. De vajon nem lesz baj, ha a kutya is megeszi a tojást?

Nos, a rövid válasz annyi, hogy nem lesz gond, feltéve, hogy pár dologra odafigyel.

Ügyeljen arra, hogy ne kínáljon például sóval fűszerezett tojást, vagy olyan rántottát, amely hagymát vagy más, esetlegesen káros összetevőket tartalmaz, mint például olajat, vajat vagy borsot.  Ezek nem egészségesek az eb számára, és higgye el, nincs is szüksége ezekre az ízesítésekre ahhoz, hogy finomnak találja. Ha mindenképp ízesíteni akarja a rántottát, akkor maximum egy kis sajtot szórjon rá.

Előnyös?

Nos, igen, a tojás kifejezetten előnyös tápanyagforrás lehet, hiszen tele van fehérjével, és számos esszenciális amino- és zsírsavban, vitaminokban, köztük A- és B12-vitaminban, valamint folsavban, vasban, szelénben és riboflavinban gazdag. Ezek nem csak számunkra, de a kutya számára is egészségügyi előnyökkel járnak, többek között a bőr- és szőrzet, valamint a fogak és a csontozat egészsége szempontjából.

Mindezek alapján tehát a tojás része lehet a kutya étrendjének, de soha nem válhat elsődleges energiaforrássá.

Hetente pár alkalommal azonban nyugodtan kínálható, amennyiben egyébként kiváló minőségű szuper prémium tápot kap, vagy húsalapú étrend mellé szeretné kiegészítésként adni.

tojás és tojáshéjak a zöld fűben

Hogyan?

Azzal együtt, hogy a tojás biztonságos és egészséges táplálék, a túletetés vagy a nem megfelelő etetés egészségügyi problémákat okozhat, az elhízástól a szalmonelláig számos probléma jelentkezhet. Noha tele van tápanyagokkal, a tojás magas zsírtartalmú is, ezért a túlsúlyos kutyák számára nem biztos, hogy ideális, főleg nem nagy mennyiségben vagy gyakorta.

Akár hiszi, akár nem, a tojás nem csak egészséges és remek finomság az eb számára, de akár emésztési problémák esetén is jó ötlet,  akárcsak a csirke és a rizs, része lehet a kímélő diétának, ha arra van szükség. Persze érdemes ilyen helyzetben az állatorvos véleményére hagyatkozni, és az ő útmutatása szerint adni tojást a diétás étrendhez.

Míg a nyers táplálékból származó baktériumok bizonyos mennyisége akár előnyös is lehet kedvence számára, a tojások megfelelő tárolása segít abban, hogy a káros baktériumok biztonságos szinten maradjanak. Amennyiben lehetséges, érdemes bio vagy szabadtartású csirkétől származó tojást vásárolni.

tojások tojástartóban, mellettük receptkönyv, rajta habverő

A lehetséges veszélyek

Köztudott, hogy a kutyák vadon élő ősei gyakorta fosztották ki a madarak fészkét, és bizony, egészben falták fel a tojásokat, azaz héjastól ették. Az is köztudott, hogy nyers vagy rosszul megfőtt tojás fogyasztása kockázatokat hordoz magában, a kutyákra nézve csakúgy, mint az emberek esetében, és bár ezek a mellékhatások viszonylag ritkák, az állatorvosok azt javasolják, hogy inkább főtt állapotban kínálják a kutyának.

Mind az állatok, mind az emberek ki vannak téve annak kockázatnak, hogy a nyers tojás fogyasztásával különféle betegségeket, például szalmonellát kapjanak. A szalmonella olyan élelmiszer eredetű betegség, amelyet nem csak a nyers tojás fogyasztásától, de hústól vagy szennyezett tejtermékektől is el lehet kapni. A szalmonella fertőzés tünetei lehetnek hányás, láz, hasmenés (amely véres is lehet), étvágytalanság és csökkent aktivitási szint. A krónikus betegségekkel, például daganattal küzdő, vagy fertőzésektől szenvedő állatok esetében mindenképpen kerülni kell a nyers tojás etetését, hiszen megeshet, hogy immunrendszerük nem képes kezelni az esetleges fertőzés kockázatát.

A nyers tojásfehérje hosszan tartó etetéséből adódó másik, kevésbé ismert veszély a biotinhiány, amelyet egy, a tojásfehérjében lévő enzim okoz. Ez az enzim megakadályozza a biotin felszívódását a szervezetben. A biotin egy B-komplex vitamin, amely a bőr egészségéért, az anyagcseréért, az emésztésért és a sejtek egészségéért is felelős, úgy a kutyák, mint az emberek esetében.

Éppen ezért tojást csak mértékkel szabad az ebnek kínálni, még akkor is, ha valójában igencsak sok tojást kellene felfalnia ahhoz, hogy a biotinhiány fellépjen.

Ajánlott cikkek