Hogyan emészt a kutya?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknak is meg kell emészteniük a táplálékukat, hogy a tápanyagok felszívódjanak, ám az emésztéshez szükséges idő már eltérő. A macskák, lovak, görények és kutyák anatómiájuk, méretük, esetleges betegségeik és egyéb tényezők miatt némiképp eltérő ütemben emésztik meg a táplálékot.

Mi az emésztés?

Az emésztés a szilárd vagy folyékony állapotban felvett táplálék átalakítása a szervezet sejtjei által felszívható és felhasználható anyagokká. A kutyatápok vitaminokat, ásványi anyagokat, zsírokat, cukrokat, valamint más alapvető tápanyagokat és összetevőket tartalmaznak. Ezek emésztés nélkül nem képesek felszívódni a szervezetükben, így az emésztési folyamat tehát elengedhetetlen, mert ha a kutya nem tudja hasznosítani ezeket a tápanyagokat, akkor az alapvető sejt- és életfunkciók nem valósulhatnak meg.

Hogyan emészt a kutya?

A kutyák emésztőrendszerét két részre osztjuk. A felső emésztőrendszert a száj, a nyelőcső és a gyomor, míg az alsó emésztőrendszert a vékony- és vastagbél, valamint a végbélnyílás alkotják. 

mopsz köyök csonttal a szájában

A kutya a szájába vett ételt először megrágja, majd az a nyelőcsőbe kerül, amely a táplálékot a szájból a gyomorba juttatja. A torok hátsó részén található gégefedő megakadályozza, hogy az étel nyelés közben a légcsőbe kerüljön. A gyomorban az emésztőnedvek lebontják az ételt. A nyelőcsőből a gyomorba tartó záróizom felelős azért, hogy ez az emésztett táplálék ne kerüljön vissza a nyelőcsőbe, azaz ne hányja vissza a kutya. Miután a gyomor lebontja az ételt, az a vékonybélbe kerül.

A vékonybél három fő szakasza a duodenum (nyombél, patkóbél), a jejunum (éhbél) és az ileum (csípőbél). Ahogy a táplálék áthalad a vékonybél ezen három összekapcsolt részén, az étel a hasnyálmirigyből, az epehólyagon keresztül a májból és a belekből származó több nedvvel keveredik, miközben a víz és a tápanyagok felszívódnak. A salakanyagok a vékonybeleken keresztül a vastagbelekbe jutnak, amelyek négy részből állnak: a vakbélből, a vastagbélből, a végbélből és az anális csatornából. Emésztés a vastagbélben lényegében nem történik, csak a bélbaktériumok bontó tevékenysége zajlik. A vastagbél a visszamaradt béltartalmat továbbítja a végbélbe, miközben az fokozatosan székletté alakul.

Meddig tart az emésztés a kutyáknál?

A legáltalánosabb nézet szerint a teljes emésztési folyamat a szájtól az anális csatornáig körülbelül 6-8 órát vesz igénybe, de egyes tanulmányok szerint ez 13 óra is lehet. Úgy gondolják, hogy az óriás termetű kutyák emésztési folyamata jóval hosszabb ideig tart, mint a kisebb termetűeké, sőt, egyes vélekedések szerint előbbiek esetében akár 21- 57 óra is lehet ez az időtartam.

kis fehér kölyök műcsontot rágcsál

Mindez azt mutatja, hogy az emésztési folyamat nagymértékben változhat a kutya méretétől és fajtájától, az egészségi állapottól, a stressztől, a táplálék típusától és egyéb tényezőktől függően.

Azonban a teljes emésztési folyamatot nem szabad összetéveszteni azzal, hogy mennyi időbe telik, amíg az étel kimozdul a gyomorból. Legtöbben úgy gondolják, hogy addig tart az emésztés, amíg ki nem ürül a kutya gyomra, ám ez nem igaz. A gyomor maga akár 1,5 óra alatt is teljesen kiürülhet, bár egyes tanulmányok szerint ez 6-8 óra alatt történik meg, szintén több tényezőtől, például attól függően, hogy mennyi ételt és mennyire folyékony táplálékot fogyasztott.

A kutyák emésztési problémái

Egyes kutyák lassabban, gyorsabban vagy kevésbé hatékonyan emésztik meg az ételt, mint mások, különösen, ha olyan problémáik vannak, amelyek az emésztőrendszert érintik. Ezek lehetnek:

  • Idegen test a bélrendszerben
  • Daganatok a bélrendszerben
  • Hasnyálmirigy problémák
  • Bélrendszeri paraziták
  • Vírusos vagy bakteriális fertőzések az emésztőrendszerben
  • Gyulladásos bélbetegség
  • Bélhurut
  • Az emésztőrendszer sérülése
  • Májproblémák
  • Epehólyag rendellenesség

Ezek és más problémák a táplálék lebontásához szükséges emésztőnedvek és enzimek hiányát, a gyomor- és bélmozgások megnövekedett vagy csökkent motilitását eredményezhetik, ami a tápanyagok nem megfelelő felszívódásához vagy székrekedéshez, a táplálék visszafolyásához, elzáródásokhoz vezethetnek, megakadályozva, hogy az étel az emésztőrendszeren áthaladjon.

Ajánlott cikkek