Zöldséget a kutyának?

A kutyák imádják a jutalomfalatokat és a kutyakekszeket. Nem feltétlenül kell hizlaló, kalóriadús nasikkal jutalmaznia. Miért számolgatná, hogy a napi jutalomadag után mennyivel csökkentse a vacsora mennyiségét? Miért ne jutalmazna inkább egészséges zöldségekkel? De nem csak jutalomnak, akár az étrend kiegészítéseként is adhat zöldségeket.

A vitamin nem csak tablettákkal, de nyers, egészséges ételekkel is biztosítható.

Ráadásul itt a tavasz, egyre több friss zöldség bújik ki a földből, és ezek ára is egyre kedvezőbb a boltokban. No de vajon melyek azok az egészséges zöldségek, amiket a kutya eledeléhez adhat?

Ha a kutya örömmel fogadja a leves főzéskor adott zöldségdarabkákat, próbálkozzon a fejes salátával, káposztával, spenóttal. A fehérrépa kifejezetten magas A, K és C vitamin tartalmú, de protein- és rosttartalma sem elhanyagolható. Mivel nyersen kissé kesernyés lehet, érdemes kicsit átpárolni. Nagy mennyiségben nem javasolt, mert oxálsav tartalma a kalcium felszívódását akadályozza, ám alacsony kalóriatartalmú, értékes zöldség.

kutya répát rágcsál

Jó választás a cukkini is magas kalcium, kálium, béta-karotin és folsav tartalma miatt. Természetesen a friss zöldség mindig jobb, mint a fagyasztott, de mind a két esetben akár nyersen, akár főzve is értékes falat.

Az uborka igazi frissítő, és bár nem a legszilárdabb zöldség, a kutyák imádják ropogtatni. Az uborka igen alacsony kalóriatartalmú és kifejezetten jó választás kalcium, kálium és béta-karotin tartalma miatt.

A kelkáposzta jellegzetes színfoltja a városi piacoknak, igazi vidéki hangulatot áraszt. A brokkolival és a karfiollal együtt a káposztafélék családjába tartozik, mindegyikük magas K és C vitamin, kalcium, magnézium, kálium és béta-karotin tartalmú. Aprítsa fel és gőzölje át a zöldséget, mielőtt tálalja. Mivel alacsony kalóriatartalmú, kifejezetten ideális kiegészítő ételként vagy jutalomként.

A brokkoli szintén jó választás magas rost, kalcium, béta karotin és folsav tartalma miatt. Tartalmaz még A és C vitamint is. Az alacsony kalóriatartalmú finomság akár nyersen, akár főzve is kínálható.

francia bulldognak uborka karikát nyújtanak

A bébirépa tökéletes jutalomfalat egy nagyobb kutyának, de a kicsik is nagyszerűen elrágódnak rajta. A magas béta-karotin tartalmú zöldség adható nyersen vagy főve, de kedvence akkor is imádni fogja, ha szárított csipsz formában kínálja neki.

A karfiol kiváló rost-, kalcium-, kálium- és K-vitamin forrás. Alacsony a kalóriatartalma és akár nyersen, akár főve, de a nagy nyári melegben még fagyasztva is kínálható.

Egyes nyers zöldségek fokozhatják a gázképződést a belekben, így mindig óvatosan, lassan ismertesse meg kedvencét az új zöldségekkel. Ha megfőzi, majd felaprítja a zöldséget, csökken a gázképződés esélye.

A jutalomfalatok nem csak a nevelés tökéletes eszközei, de a kutyával való mindennapi interakció fontos részei is. A legtöbb fentebb említett zöldség szárítható, így könnyen a zsebbe vagy hasi-tasiba dugható a sétához vagy kiképzéshez, fagyasztva ideális falatkák a forró nyári napokra, főzve vagy párolva pedig az étrend könnyen emészthető kiegészítői.

Soha ne feledje el, hogy a kutyának kiegyensúlyozott étrendre van szüksége, így soha ne vigye túlzásba a zöldségek adagolását.

A különféle súlyos betegségek, mint az ízületi gyulladás vagy a daganat sokszor megelőzhetők, ha a kutya fitten, nem túlsúlytól szenvedve éli életét. Ügyeljen arra, hogy a jutalomfalatok – akár a zöldséges nasik is -, ne haladják meg a kutya napi kalória bevitelének 10 %-át. Jó nasizást!

Ajánlott cikkek