Ha nagyon falánk a kutya...

A különféle automata etetők és úgynevezett lassú etetők hatalmas előnye, hogy segít az állatnak abban, hogy lassabban egyen. Sokan étvágyfokozó hatása miatt dicsérik, hiszen megnehezíti ugyan a kutya számára az ételhez való hozzáférést, de nem teszi lehetetlenné azt. Sőr, sok esetben a kihívás, a játék ösztönző hatással bír az állatra.

Azoknak a kutyáknak, melye túl gyorsan, mohón esznek, ezek a szerkezetek segítenek az étkezés ütemezésében és az evés sebességének lassításában, de nem ez az egyetlen előnyük.

Mi a titok?

A hagyományos kutyatálak kialakítása olyan, hogy az eb könnyen tudjon táplálkozni belőlük. Oldalai nyitottak és laposak, így az állat ki tudja nyalni a maradékot is belőle, és egyszerre – alár gyorsan is – be tudja habzsolni az ételt.

Különbséget kell tenni az automata etető és az úgynevezett lassú etető között. Az automata etető előnye, hogy időzítéssel nyitható, azaz a gazdának nem feltétlenül kell otthon lenni az etetés időpontjában. Használatával elkerülhető, hogy mindig a kutya előtt legyen a táplálék, és önkiszolgáló módon egyen, akár a szükségesnél vagy ideálisnál többet is. Ezzel szemben a lassú etető olyan szerkezet, mely biztosítja ugyan az állat számára a táplálékhoz való hozzáférést, de akadályok közbeiktatásával, így keményebben kell dolgoznia az eledelhez jutásért, és hosszabb idő alatt eszi meg az adagot.

kutya alszik egy teletöltött eledeles tál mögött

Az előnyök

Ezeknek a szerekezeteknek az angol neve "slow feeder", ami azt jelenti, lassú etető, ebből adódóan fő céljuk, hogy lassítsák a kutya evési ütemét. Az, hogy miért van erre szükség, sok okra vezethető vissza. Egyeseknek túlsúly miatt vagy más egészségügyi okból van szükségük az evés ütemének kontrollálására, másoknak csak a habzsolás miatt. Vajon milyen előnyökkel járhat a lassú etető használata?

  • Megelőzi a túletetést: Egyes kutyák morfológiailag alkalmazkodtak ahhoz, hogy gyorsan egyenek, ám ha a kutya falánk, akár rosszullétig habzsol, rágás nélkül nyel, akkor lassítani kell evése ütemét. Ezek a kutyák, ha előttük van a napi adag, képesek azonnal felfalni, ám hiába viszik be szervezetükbe a szükséges kalóriákat, az csak egy időre telíti el őket, és hamarosan megint éhesek lesznek. Ez bizony igencsak frusztráló az állat számára, hiszen – jó esetben – a gazdi nem ad nekik több táplálékot, elkerülendő az elhízást. Esetükben ez a fajta etető segít a habzsolás megelőzésében.
  • Segít megelőzni az emésztési zavarokat: a túl gyors evés jelentős gyomor-bélrendszeri panaszokat is okozhat. Ha rövid időn belül befalt nagy mennyiségű táplálékkal túlterheli az állat az emésztőrendszerét, különféle problémák léphetnek fel, mint például gyomorhurut, hasmenés vagy hasi fájdalom. Ezek a lassú evést elősegítő termékek segítik az állat emésztőrendszerének megnyugvását, és enyhítik az emésztési zavar tüneteit.
  • Csökkentik a fulladásveszély kockázatát: a túl gyors evés bizony akár fulladásveszélyt is okozhat. Ha a kutya fal és rágás nélkül nyel, könnyen megakadhat egy-egy nagyobb szem vagy ételdarab a torkán.
  • Segít megelőzni a gyomorcsavarodást: a kutya gyomorcsavarodása főként etetés utáni hirtelen mozgás következményeként alakul ki. Ilyenkor a gyomor megtelik gázokkal, ez pedig puffadást, felfúvódást okoz. A gázokkal teli gyomor megcsavarodhat saját tengelye körül, elzárva ezzel a nyelőcső és a belek irányába vezető utat. A gyomorcsavarodás potenciálisan életveszélyes állapot, amelyet a túl gyors, túl sok evés is okozhat, éppen ezért fontos és hasznos az étkezés sebességének csökkentése.
  • Javítja a kognitív képességet: mivel a lassú etetők használata közben a kutyának el kell gondolkodnia azon, hogyan is kell a táplálékot kinyerni az etetőből, hogyan lehet hozzáférni, a mentális stimuláción keresztül javulnak a kutya kognitív képességei. Mindez hasznos lehet azon kutyák esetében, amelyeknek relatív több mentális stimulációra van szükségük, de minden más esetben is, ha az eb unatkozik, vagy akár szorong.

A lassú etetők különösen jók fiatal kutyák számára, melyek általában falánkabbak és hajlamosabbak a gyors evésre. Ezek a szerkezetek nem csak az emésztési zavarok megelőzésében segítenek, de támogatják a fiatal eb fejlődését is azáltal, hogy minden étkezés közben szellemi stimuláció éri őket.

kölyökkutyák falatoznak fém tálból

Melyik a legjobb?

Minden kutya számára más lassú etető a megfelelő. A kiválasztásnál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • Méret: Fontos, hogy az edény mérete és formátuma megfeleljen kutyánk méretének és morfológiai jellemzőinek.
  • Anyag: Nem mindegy, hogy miből készül. A nagyon olcsó termékek esetében fennáll a veszély, hogy irritáló vagy mérgező anyagot tartalmaznak. Bár a kerámia etetők anyag kiváló és ritkán okoz érzékenységet, ezek törékenyek és hevesebb kutya, vagy intenzívebb próbálkozás nem biztos, hjogy jót tesz nekik. A legjobb választás minden esetben a rozsdamentes acél, szilikon vagy jó minőségű műanyag.
  • Kialakítás: A kialakításnak meg kell felelnie a kutya speciális igényeinek. Például ha a kutya csak nedves táplálékot eszik, akkor mélyebb nyílású edényre van szükség, mint csak száraztáphoz.
  • Preferencia: Fontos, hogy a kutya szeresse az etetőt. Ha olyat választ, melynek használata túl bonyolult a számára, nem fogja kedvelni és elveszíti az érdeklődését, még akkor is, ha éppen éhes.

Ajánlott cikkek