Ehet-e a kutya barackot?

Barack rengeteg féle van. Szeretjük az őszi-, a sárga-, a kajszibarackot, a kopaszbarackot. Ez a sokféle, édes finomság az egész világon népszerű gyümölcs, és bizony közel 70 országban – köztük hazánkban is - termesztik. Az éves termés mennyisége világszerte nagyjából 25 millió tonna.

A barack fán termő gyümölcs, a rózsafélék családjába tartozik, rokona a mandula és a szilva. Mind az őszi-, mind a sárgabaracknak magas a víztartalma, közel 85-90%, emellett számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmaznak.

A sárga, vagy más nevén kajszibarack Közép Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa, melynek termése gömbölyű, narancssárga, báronyos héjú. A gyümölcs béta-karotinban, B3, C és A vitaminban gazdag, emellett kiváló folsav-forrás. Található benne még kálium, kalcium, kén és foszfor is. A gyümölcsnek a magja is értékes, olajat sajtolnak belőle, melyet aztán a szépségiparban és étkezési célokra használnak fel. Sokak szerint a mag nyersen is fogyasztható, egyesek szerint rákölő hatású, de a magas cianid tartalom miatt nagy mennyiségben mérgező, sőt, kutyának kis mennyiségben sem szabad adni.

Az őszibaracknak magas a C és B vitamin, valamint niacin tartalma, optimális a kálium-nátrium aránya, ezért egyes vélekedések szerint a szív és érrendszeri panaszokra jó hatással lehet. A sárga színét adó xantofill antioxidáns hatású, rostjai és pektinjei pedig az emésztést segítik.

A nektarint sokan kedvelik, mert héja nem „szőrös”, mint  a többi baracké, hanem sima és selymes. A nektarin a héján kívül minden másban megegyezik az őszibarackkal, "szőrtelenségét" egy gén hiányának köszönheti.

érett sárgabarackok a faágon

Ehet-e a kutya barackot?

Nos, igen, ehet a kutya barackot, bármelyik változatát. Amire ügyelni kell, az természetesen a mennyiség, azaz mértékkel szabad csak adni, valamint az, hogy

se a levelek, se a szár, sem pedig a mag nem fogyasztható, kizárólag a gyümölcs húsa adható az ebnek.

Az őszibaracknak vannak egészségügyi előnyei, ahogy az a fentiekből is látszik, hiszen tele van értékes tápanyagokkal és vitaminnal. Ezek a gyümölcsök támogatják a bélműködést, a bélrendszer egészségét, természetes antioxidánsokat is tartalmaznak. A túl sok gyümölcs azonban gyomorrontással és hasmenéssel jár, tehát mindig mértékkel kínálja a barackot. Első alkalommal csak egy picike darabot szabad adni, majd figyelni az állat reakcióit, és ha nincs semmi eltérő az emésztésében és a viselkedésében, lehet némileg többet kínálni.

Na de milyen formában kapja a kutya?

Nyers barack

Mindig mossa meg a barackot, hogy a különféle permetszerek maradványait eltávolítsa róla. A szárat és a leveleket is szedje le a gyümölcsről, a magot szedje ki. A mag lenyelve bélelzáródást okozhat, de az sem sokkal jobb, ha a kutya megrágja, mivel cianidot tartalmaz. A gyümölcsöt vágja apró darabokra és így kínálja a kutyának.

Ha nyers barackot használ jutalomfalatnak, ügyeljen arra, hogy a napi kalóriabevitel maximum tíz százaléka legyen ez a finomság.

Konzerv barack

A konzerv őszibarack nagyon finom, sokan szeretik télen, amikor nem lehet friss gyümölcshöz jutni. Ám nem szabad elfelejteni, hogy ezek a befőttek cukorral készülnek, ezáltal kalóriatartalmuk jóval magasabb. A diétás változat sem jobb, ugyanis ebben sokszor xilit van, ami erősen mérgező a kutyák számára. Mivel az elhízás és az ehhez társuló betegségek komoly problémát okozhatnak, érdemes elkerülni a kutyák konzerv barackkal történő etetését.

Grillezett barack

A grillezett őszibarack valami mennyei nyári finomság. Hogyan készül? Nos, így:

Mossa meg és törölgesse át a barackokat, majd vágja őket ketté. Szedje ki a magot, a barackot pedig kenje meg fahéjas vajjal. Már mehet is a gyümölcs a grillrácsra, húsával lefelé. Amint kicsit megpirult és megpuhult, vegye le és csorgasson rá egy mokkáskanál mézet.

Ha szeretne a kutyának is adni ebből a finomságból, csak nagyon picike adagokkal kínálja, esetleg hagyja el vagy csökkentse a vaj mennyiségét, és csak kevés mézzel készítse, hogy ne legyen olyan magas a kalóriatartalma.

érett őszibarackok a fán, levelek között

Barackjoghurt

A feldolgozott termékek, például az őszi- vagy sárgabarackos joghurt esetében nem csak az extra kalóriák jelentenek problémát. Nagyon fontos, hogy a termék ne tartalmazzon xilitet, mert már egy kis mennyiség is komoly veszélyt jelenthet az állatnak és akár komoly májkárosodást is okozhat. Emellett a tejtartalom miatt gyomorpanaszok és hasmenés is jelentkezhetnek.

A legjobb megoldás, hogy ha otthon készít joghurtot, hiszen ebbe csak olyan összetevők kerülhetnek, melyekről tudja, hogy biztonsággal adhatók az ebnek. Azért ügyeljen, hogy túl sokat ne egyen a kutya, és a joghurtot – minden más ételhez hasonlóan – lassan és fokozatosan ismertesse meg kedvencével.

Fagyik, jégkrémek

A joghurt esetében felsorolt intelmek – lásd: tej és xilit – itt is érvényesek, de a cukor sem a legjobb a kutyának. Persze pár nyalintás a finom fagyiból nem árt, de higgye el, sokkal jobbat tesz kedvencével, ha otthon lefagyaszt kis őszibarack darabokat, vagy leturmixolt barackot, és azzal kínálja a nagy melegben.

A barack magja

A mérgezés kockázata alacsony, de ha a kutya egyben nyeli le a barackot, maggal együtt, az akár bélelzáródást, vagy fulladást is okozhat, ha megakad a torkában, nyelőcsövében, beleiben. Ha gond nélkül le is nyeli az állat a magot, figyelje a székletét, megjelenik-e benne, és ha nem, keresse fel az állatorvost. A szétrágott mag cianidja a szervezetbe kerül, és a kutya méretétől és egyéni érzékenyéségtől függően okozhat problémát, ezért semmiképpen ne hagyja, hogy elrágja a magokat.

Ajánlott cikkek