Ehet-e fahéjat a kutya?

A fahéj számos előnnyel bír az ember étrendjében. Erős antioxidáns, gyulladáscsökkentő, csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet az esetleg inzulinrezisztens cukorbetegeknél, segíthet a neurodegeneratív betegségekben és még sok minden másban!

A legtöbb háztartásban előfordul ez a fűszer, ráadásul így karácsony táján még az is előveszi, aki egyébként ritkán használja, hiszen temérdek karácsonyi édességhez szükséges.

Ám felmerül a kérdés, vajon biztonságos-e a fahéj a kutya számára? A rövid válasz: igen. Azonban az is igaz, hogy a fent említett előnyök nem igazán értelmezhetők a kutya kontextusában, és a kutya fahéjjal történő kínálása során érdemes pár dologra odafigyelni.

karácsonyi süti, dió, fahéj és toboz egy fadarabon

Milyen fahéj?

A fahéj olyan fűszer, amely a legtöbb háztartásban megtalálható, hiszen nem csak édes desszertekhez, de sós ételek főzéséhez egyaránt használható. A fahéj a Cinnamomum fa kérgéből származik, mely a babérfélék családjába tartozó növénynemzetség. Több mint kétszáz faja ismert, ezek közül többet már az ókorban is használtak fűszerek és illatszerek alapanyagaként.

Legismertebb fajai a fahéjfa (C. zeylanicum), melyet ceyloni fahéjnak hívnak és Sri Lankán terem, valamint a kasszia (C. cassia), mely kínai fahéj néven ismert. Létezik még indonéz fahéj, más néven jávai kasszia (Cinnamomum burmannii), vietnámi vagy saigoni fahéj (Cinnamomum loureirii), stb. A kasszia fahéj sötétbarna-vörös színű, vastagabb rúddal és durvább állaggal, mint a ceyloni fahéj. Olcsóbb is, így a leggyakrabban fogyasztott típus az egész világon, beleértve hazánkat is. Tehát hacsak nem valamilyen exkluzív szakboltban vásárol, akkor esélyesen ez a típus található meg a konyhában.

Az egészségügyi előnyök

A fahéj egészségre gyakorolt pozitív hatásait az elmúlt évtizedekben számos kutatás bizonyította, így már tudományos igazolása is van annak, hogy például az ókorban a krónikus köhögés vagy az ízületi gyulladás gyógyítására miért használtak fahéjat.

A legtöbb kutatás és tanulmány a fahéj vércukorszint-szabályozó hatásaival foglalkozott. Megállapították, hogy ha magas szénhidráttartalmú ételbe fahéjat teszünk, az kiegyensúlyozza azokat a hatásokat, amelyeket a cukros étel okoz a szervezetben, tehát a szénhidrátban gazdag étel fogyasztása nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést és csökkenést sem. Azt is megállapították, hogy a fahéjkivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmazásával jelentősen csökkenthető a cukorbetegség, illetve az azzal összefüggő betegségek kialakulásának esélye. Ennek oka az, hogy a fahéjnak köszönhetően javul a szervezet inzulinválasza.

Emellett a vérzsírokra is kedvezően hat ez a fűszernövény. Megfigyelték, hogy ha a zsírban gazdag  ételeket fahéjjal egészítjük ki, akkor a vér trigliceridszintjének emelkedése elmarad. Ez a szív egészsége szempontjából fontos, hiszen így a károsodást okozó plakkok kialakulásának veszélye csökken. Mindezeken túlmenően a vérben található antioxidánsok szintje a fahéjnak köszönhetően növekedik.

fa asztalon félretolt terítő, mellette fahéj, narancs és almakarikák, toboz

Ha még nem lenne elég a jóból, akkor érdemes megemlíteni, hogy a fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz. Stimulálja a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, de megfigyelték, hogy az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja. Kutatók azt is megfigyelték, hogy egy, a fahéjban található anyag, melyet CEppt-nek neveztek el, késlelteti az Alzheimer kór kialakulását. Sőt, baktérium- és gombaölő hatásokat is tulajdonítanak ennek a fűszernövénynek. Ez az oka annak, hogy sok szájápolási termék készül fahéj kivonattal, ugyanis elpusztítja a kórokozókat, amelyek az ínygyulladásért, fogszuvasodásért felelősek.

Esetleges problémák

Meg kell jegyezni, hogy a kumarin, egy, a növényekben természetesen előforduló vegyület, a cassia fahéjból és a ceyloni fahéjból is izolálható. Édes illata van,  gyakran adják illatanyagokhoz és kozmetikumokhoz, de véralvadásgátló gyógyszerekben is használják.

Túlzottan nagy mennyiségű kumarin lenyelése mérgező lehet, károsodhat a máj és a vese is. Egyes kutatások alapján meghatározták a napi bevitel felső határát az emberek étrendjében, de arról nincs semmilyen információ, hogy mi a helyzet a kutyák esetében.

A kasszia fahéj koncentráltabb kumarinforrás, mint a ceyloni fahéj. Előbbi ~1 százalék kumarint tartalmaz, míg a ceyloni fahéj csak ~0,004 százalékot. Megállapítható tehát, hogy utóbbi jóval biztonságoabb a máj- és vesetoxicitás tekintetében. Ugyanígy nincsenek tudományosan igazolt adatok a fahéj fent említett egészségügyi előnyeiről sem a kutyákra vonatkoztatva.

Mindezek értelmében megállapítható, hogy a fahéj technikailag biztonságos a kutyák számára, nem okoz problémát, ha egy keveset megrág, lenyel, vagy őrölt fahéjat felnyal a földről.

Ám mivel még nem teljesen ismert a fahéj az állatok napi étrendjébe való beépítésének hatása, így érdemes az állatorvossal konzultálni, akár ha a fűszert szeretné használni, akár az illóolaj-diffúzort fahéjolajjal feltölteni.

Ha pedig már nyakunkon a karácsony: a fahéjas süteményeket és kekszeket nem annyira a fahéj, sokkal inkább a többi összetevő miatt nem érdemes a kutyának kínálni. Ha kedvencének külön is kedveskedni szeretne, inkább készítsen neki saját kutyasütit, a fahéjas csodákat pedig hagyja meg a vendégeknek.

Ajánlott cikkek