A nedves és száraz kutyaeledel keverésének előnyei és hátrányai

A nedves és száraz kutyaeledel keverésének előnyei és hátrányai

Sokszor írtunk már a száraz és konzerv eledelek előnyeiről és hátrányairól. Bár vannak friss, fagyasztott és fagyasztva szárított ételek is, manapság pedig sokan a nyers hússal való etetést követik, a legáltalánosabb eledel típusok változatlanul a száraztápok vagy a konzerv kutyaeledel.

Vannak gazdák, akik különféle okok miatt keverik a kétféle táplálékot. Hasznos tehát ismerni mindkét fajta táp előnyeit külön-külön is, valamint azt, hogy a keverés milyen hatással van egy adott tápfajta előnyeire

A száraztáp

A száraz kutyaeledel kevesebb, mint 11% vizet tartalmaz. A kereskedelmi forgalomban kapható kutyaeledelek többsége száraz, és hosszú eltarthatóságot biztosító zacskókban kerül a boltokba. A száraztáp tartalmazhat szárított húsdarabokat, de soha nem olyan magas a víztartalma, mint a konzerv vagy alutasakos tápoknak.

Az előnyök

A száraz kutyaeledel költséghatékonyabb, felbontás után hosszabb ideig eláll, könnyebben etethető és tárolható, mint a konzerv. Emellett segíthet a kutya fogainak tisztán tartásában azáltal, hogy rágás közben a fogakra rakódott lepedéket eltávolítja. Széles körben hozzáférhető, felbontás után nem igényel különleges tárolást, mint a konzervek, és különféle formájú, textúrájú, ízű és méretű száraz szemek kaphatók.

tálkában száraz kutyatáp, mellette az állat mellső mancsai

A konzerv eledel

A konzerv kutyaeledel több mint 11% vizet tartalmaz, és általában alutasakban, vagy gyakrabban aluminium konzervdobozokban árulják. Állagát tekintve lehet pástétom, paszta, darált hús vagy húsdarabok, és mártással, szósszal vagy leveses formában kínálják. Felbontás után gyorsan el kell fogyasztania az állatnak, vagy hűtőben kell tárolni, hogy néhány napig friss maradjon. Felbontás után csak pár napig tárolható, felbontás nélkül viszont elég sok helyet igényel.

Az előnyök

A konzerv kutyaeledel illata és állaga miatt gyakran vonzóbb a kutya számára, mint a szárazeledel. Sokféle ízben kapható, sőt, eltérő lehet a húsdarabok mérete is. Idős kutyáknak, amelyeknek már nincs, vagy nem jó a foga, a konzerv eledel praktikusabb. Mivel nem kell sokat rágni a puha, szószos húsdarabokat, így kiválóan alkalmas gyenge vagy beteg kutyák számára, és nagyobb valószínűséggel eszik meg a válogatós ebek is, de azok számára is praktikus, amelyek felső légúti betegség miatt nehezen szagolnak. Ha kicsit felmelegíti a konzervet, az illata még intenzívebb lesz, így vonzóbbá válhat a kutya számára.

tálkában konzerv kutyatáp, mellette az állat mellső mancsai

A kozerv és száraz kutyaeledel keverésének előnyei

Sokan szeretik a konzerv és száraz kutyaeledeleket keverni, hogy a kutya számára változatossá tegyék az étkezést. Ennek a gyakorlatnak számos előnye van.

Egyrészt költséghatékonyabb, mint a teljes konzerv diéta, de a válogatós kutyák számára így is megmarad a csábító íz és illat. Segít növelni a kutya által a táppal elfogyasztott nedvesség mennyiségét, ami előnyös lehet a speciális problémákkal (vesebetegség, hólyagproblémák) küzdő, vagy kevés vizet fogyasztó kutyák számára. A száraz és a nedves tápok összekeverése segít a fogak egészségesen tartásában is, hiszen a sáraz szemek ropogtatása hasznos a lepedék eltávolítása szempontjából.

A kozerv és száraz kutyaeledel keverésének hátrányai

Mivel a konzerv eledel drágább, mint a száraz, a kevert etetés megnöveli a költségeket. Felbontás után a konzerv hűtést igényel, ha nem az egészet használja fel egy etetésnél. A szaga is kellemetlenebb lehet, sőt, több hulladékot termel a kis dobozokkal és tasakokkal, melyeknek a tárolása is helyigényesebb. Emellett fogápolási szempontból a konzervnek nincs meg az az előnye, mint a száraztápoknak. Végül, ha a kutya néhány órán belül nem fejezi be az étkezést, a száraz tápszemek eláznak, a konzerv viszont megkérgesedik, de akár meg is romolhat.

Nincs „legjobb” lehetőség, ha konzerv vagy száraz tápokról van szó.

A költségek, a tárolás, az etetés egyszerűsége, az egészségügyi problémák, a fizikai korlátok, a tápláléktípusok hozzáférhetősége, az adott kutya válogatóssága, a tápérték és még millió egyéb tényező befolyásolhatja a döntést. Ha ezeket mérlegelve úgy dönt, vegyesen eteti kedvencét, válassza a legjobb minőségű eledelt mind a két típusból.

Ajánlott cikkek