Miért kell ellenőrizni a táp lejárati dátumát?

Miért kell ellenőrizni a táp lejárati dátumát?

Minden kutya- és macskatáp címkéjén szerepel egy szavatossági idő. Sokszor van vita a gazdák között arról, vajon oda lehet-e adni az állatnak a tápot akkor, ha ez a szavatossági idő már lejárt, avagy veszélyes ezzel próbálkozni.

Nos, a termékek csomagolásán szereplő szavatossági idő vagy lejárati dátum (best before) azt az időpontot mutatja, ameddig a gyártó garantálni tudja a reklámokban és hirdetésekben megfogalmazott minőséget, azaz egyféle tájékoztatás a vásárló számára. Tehát az, hogy egy egyébként bontatlan csomagolású száraztáp vagy konzerveledel szavatosság ideje lejárt, még nem jelenti azt, hogy az egyáltalán nem biztonságos vagy akár veszélyes az állat számára.

A tápanyagok minősége

Az állateledel eltarthatósága az az időkeret, amely alatt a gyártó garantálni tudja azt a tápértéket, amelyet az eledel címkéjén hirdet. Márpedig ez nagy mértékben változhat a márkától és az eledel típusától függően, legyen az akár nedves, akár száraz táp.

Tehát ha egy régebbi konzerv vagy száraztáp kerül elő a kamrából, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy romlott, vagy jelentős a tápanyagminőséget csökkenése, bár tényszerű, hogy az évekkel vagy hosszú hónapokkal korábban lejárt tápokkal nem érdemes kísérletezni. Hogy miért?

Nos, ha az eledelt nem bontották fel, nem büdös, nincs rajta romlásra, penészesedésre utaló jel, akkor is valószínű, hogy a különféle tartósítószerek és zsírok természetes lebomlása miatt az eledel tápanyag tartalma jelentősen csökkent az eltelt idő alatt. Márpedig ha kedvencét ilyen táplálékkal eteti, az komoly táplálkozási hiányosságokhoz vezethet, ez pedig hosszú távú egészségügyi kockázatokat jelenthet.

kutya falatozik, előtte három száraztápos tál

Szennyeződések

Bár a legtöbb állateledel csomagolását úgy tervezik, hogy a beltartalom ne tudjon szennyeződni, egyes eledel típusok érzékenyebbek a problémára. Az áteresztő csomagolás, vagy a biológiailag lebomló csomagolások esélyt adnak arra, hogy nedvesség, rovarok, penész vagy egyéb szennyeződés kerüljön az eledelbe, különösen, ahogy halad az idő.

Tehát mindig ellenőrizze kibontás után az eledelt, hogy nincs-e benne rovar, penészgomba és egyéb szennyeződés. Ez még a szavatossági időt jelző dátum előtt is igaz, de utána fokozott figyelem szükséges. Különösen érdemes ellenőrizni az olyan jeleket, mint a kellemetlen szag vagy az elszíneződés az eledel felszínén.

A zsírok

A macska- és kutyatápok zsírtartalma magas, hiszen erre szükségük van az állatoknak. Azonban a zsír az idő előrehaladtával avasodhat, még a szárazeledelben is. Persze ezt az avas szagot eleinte nem biztos, hogy könnyű felismerni, hiszen a tápok – különösen a macskaeledelek – szaga erősen aromás. Ám ha rendszeresen ugyanazt a márkát vagy tápot eteti, hamarabb felismerheti, ha annak megváltozik a szaga, különösen a lejárati idő közeledtével. A konzervek általában nem romlanak meg gyorsan a szavatossági idő dátumán túl, de eltarthatóságuk technikailag csak egy év a gyártás időpontjától számítva.

A tartósítószerek lebomlása

A tartósítószerek állítólag elősegítik a tápok frissességét, de maguk a tartósítószerek idővel lebomlanak, ez pedig azt jelenti, hogy elveszítik azt képességüket, hogy megakadályozzák az eledel romlását, a penészesedést és a mikrobák elszaporodását. Léteznek úgynevezett tartósítószer mentes tápok. Próbálja meg ezeket lehetőleg a szavatossági időn belül felhasználni. A tartósítószereket tartalmazó tápoknál a lényeges a szavatossági idő, mivel a gyártó cég általában ezzel méri fel és jelzi a termék eltarthatóságát.

száraztáp tálkában

A dátumok valódi jelentése

Hazánkban a NÉBIH szabályozza az élelmiszerek és a kutya, valamint macskatápok árusítását, forgalmazását. Ők ezt írják:

„Az élelmiszereinken kétféle lejárati dátumjelöléssel találkozhatunk: minőségmegőrzési idővel és fogyaszthatósági idővel.
Fogyaszthatósági idő: a romlékony áruk jelölésére szolgál, amelyeknél a lejárat után komoly egészségügyi kockázattal kell számolni. Ezekkel nem szabad kísérletezni, inkább dobjuk ki, még akkor is, ha sajnáljuk elpazarolni az élelmiszert.
Minőségmegőrzési idő: a hosszabb ideig eltartható élelmiszereken található, azt az időtartamot mutatja, ameddig elvárhatjuk a gyártó által garantált minőséget, például ízt, illatot, színt vagy állagot. Az adott dátum után minőségükből, élvezeti értékükből veszthetnek ezek a termékek, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem fogyaszthatók.

….

A minőségmegőrzési idő a tartósabb termékeken szerepel, így lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy az élelmiszert ki kell dobni. Elképzelhető, hogy egy-egy ilyen élelmiszer minősége már nem olyan, mint egy frissebb terméké. Viszont, ha bontatlan, sértetlen csomagolásban, a gyártó ajánlásának megfelelően tároltuk és kibontás után a normál termékhez képest nem tapasztalunk számottevő elváltozást (íz, szín, szag, állag), a lejárt minőségmegőrzési idejű termék akár még hetekkel, hónapokkal a lejárati idő után is elfogyasztható. Egy doboz konzerv, vagy egy üveg ásványvíz a lejárat után akár 1 évig is jó lehet még.”

Ezeket a lejárt szavatossági idejű termékeket a kereskedelmi forgalomban nem szabad árusítani, ezért láthatjuk gyakran, hogy a lejárat közeli terméket igen kedvezményes áron, nagy árengedménnyel teszik ki a boltok a polcokra. Nekik ugyanis a határidő után meg kell azokat semmisíteni, vagy vissza kell küldeni a gyártónak.

Amennyiben a fent leírtak ellenére is tart éppen lejárt szavatossági idejű, de nem bontott tápját kedvencének adni, ajándékozza el valamelyik állatmenhelynek. Ők alaposan megvizsgálják a terméket, és ha nem tapasztalnak rajta semmilyen veszélyes állagromlást, örömmel adják oda a mentett állatoknak.

Ajánlott cikkek