Kerti grill és BBQ

Tombol a nyár, csúcsra járnak a boltok grill részlegei. A baráti kerti partik és sütögetések egymást érik. Míg mindez jó időtöltés a családnak, a baráti körnek, ahol kutya vagy cica, esetleg mindkettő él a családdal, érdemes pár dologra odafigyelni. Csak így lesz mindenki számára biztonságos ez a nagyszerű program.

Az ételek

A sikeres grillparty titka a jó ételek és a jó társaság. Sajnos, van jó pár olyan finom étel, mellyel csínján kell bánni, ha a kutya vagy a macska ott sertepertél a vendégek körül.

  • Csontok. Bizony, a csontok jó pár BBQ finomság részei, legyen szó csirkeszárnyról, sertésbordáról vagy steakről. Nem szabad hagyni, hogy a kutya a csontokkal játsszon, főleg nem, hogy meg is egye őket. A csontok emésztőrendszeri zavarokat okozhatnak, beleértve hányást, hasmenést és az étvágytalanságot. Emellett a csontok zsírossága miatt akár hasnyálmirigy gyulladás is előfordulhat, de az élesen vagy szilánkosan törő csontok felsérthetik a beleket, vagy akár bélelzáródás is lehet a csontevés következménye. Kisebb kutyáknál a csontok könnyen megakadhatnak a nyelőcsőben, fulladást vagy egyéb problémát okozva. Meg kell kérni a vendégeket, hogy a lerágott BBQ csontokat ne adják a kutyának, a cicának, hanem helyezzék biztonságosan zárható tároló edénybe.
  • Kukoricacső. A nyári, őszi szezon egyik slágere a kukorica. A főtt kukoricát imádjuk lerágcsálni, míg egyes BBQ ételek, saláták alapanyaga lehet a lemorzsolt kukoricaszem. Vonzó ez az étel az ebek számára is, hiszen édes az íze, és feldolgozva még aromásabb, finomabb. Sajnos, a kukoricacső nehezen emészthető az állat számára, és bizony akár bélelzáródást is okozhat. Tehát az ételek elkészítésénél ügyelni kell, nehogy véletlenül az állathoz kerüljön a csutka.
  • A nyársak. Akár fa, akár fém, a nyárs veszélyes. Mivel finomságok sültek rajta, az íze és az illata vonzó a kutya számára. Ám ha megkóstolja a nyársat, enyhébb esetben a szája sérül, lenyelve azonban komoly, akár életveszélyes bajt is okozhat. Használat után minden nyársat azonnal el kell tenni.
  • A zsíros ételek. A magas zsírtartalmú ételek emésztőrendszeri rendellenességeket okozhatnak, beleértve hányást és hasmenést is, emellett akár hasnyálmirigy-gyulladást, amely életveszélyes állapot. A humán ételek nem valók az állatoknak!
  • A hagymafélék. A jó grillezés része a hagyma, a fokhagyma, ám ezek mindegyike mérgező a kutya számára. A hagyma nagyobb mennyiségben fogyasztva az állatnál hemolitikus vérszegénységet okozhat, ez olyan állapot, amikor a vörösvértestek lebomlanak.
  • A szőlő és a mazsola. A késő nyár és ősz slágere a szőlő, a mazsola pedig egész évben finom. Ám mind a kettő mérgező a kutya számára, komoly vesekárosodást okozhat. Bár nem minden kutyánál okoz gondot az a különleges toxin, amely a szőlőben található, mégis, jobb félni, mint megijedni.
  • A csokoládé. A csoki, vagy a csokoládé alapú édességek kiváló desszertek akár a grillpartyn is. Ráadásul minden csoki finom, és nem csak nekünk, de a kutyáknak is. Ám számukra ez a csodás édesség veszélyes, hiszen erősen mérgező. Minden fajta csokoládé okozhat náluk mérgezést, tény, hogy ennek súlyossága a csoki fajtájától függ, típusonként eltérő mértékben tartalmaznak ugyanis theobromint és koffeint. Bár a kutya súlya, egészségi állapota, illetve a csoki típusa alapján ki lehet számolni, mi az a mennyiség, ami még nem okoz súlyos tüneteket, de nem éri meg a fáradságot, főleg nem a kockázatot. A csokoládé-toxicitás emésztőrendszeri zavart, megnövekedett pulzusszámot, és súlyos esetekben görcsrohamokat is okozhat.
  • Xilit. A xilit egy cukormentes édesítőszer, amelyet sokan sütéshez használnak. Napjainkban igen nagy divatja van, ám erősen mérgező a kutyák számára. Ha xilitet eszik a kutya, akár kis mennyiségben is, vércukorszinte leesik, melyet gyengeség, levertség vagy akár görcsös roham követ. Súlyos mérgezéses esetekben máj toxicitás is előfordulhat.
  • Az alkohol. Ahogy a gyerekeknek, úgy a kutyának és a macskának sem adunk alkoholt. Kerülni kell, hogy bele tudjanak nyalni a poharakba, mert egy édes, illatos likőr vagy egy finom desszertbor bizony vonzó lehet a számukra.

husky fekszik a grill tűz közelében

A fizikai sérülések veszélyei

  • A grill. A grill bizony forró, ám a húsok, zsírok aromája vonzó lehet a kutya vagy a cica számára. Mivel az állatok nem érzékelik a veszélyt, könnyen égési sérüléseket szerezhetnek, ha a finoman ilaltozó grillre ugranak, vagy akár megnyalják. Tehát az állatokat távol kell tartani ezektől az eszközöktől.
  • A tűzijátékok. Egyre nagyobb divat a kisebb tűzijátékok alkalmazása a partykon, ám ez nem csak zajos, tűzveszélyes is. Sok kutya és cica megijed a zajtól, mí más kutyák akár megpróbálhatnak játszani a színes fényekkel, esetleg fenyegetésnek érzékelve megtámadják azokat, így szenvednek égési sérüléseket. Amíg tart a fényes mulatság, az állatokat el kell zárni.
  • A tűzrakó helyek. Szalonnasütés, bogrács, és egyéb, tüzes helyek közeléből el kell távolítani az állatokat. A vonzó illatok miatt könnyen belemászhatnak, ráállhatnak a peremére, de akár bele is eshetnek a nagy ügyeskedés közben akár a bográcsba is. Nyílt tíűztől mindig távol kell tartani az állatokat.
  • A víz. Sok kertben van medence nyáron, másutt kerti tó díszíti a területet. A nagyobb vízfelületektől távol kell tartani az állatokat, ha nem tudnak rájuk figyelni. A medencék, kerti tavak alja síkos, az állatok nem, vagy nagyon nehezen tudnak csak kimászni belőlük, és még a legjobban úszó kutya is elfárad egy idő után. Mire észreveszi a vendégsereg, hogy a cica vagy az eb belepottyant, már lehet, hogy késő kimenteni. Ráadásul a medencében és a kerti tavakban is található a víz kezelésére használt vegyszer, mely lenyelve, főleg nagyobb mennyiségben káros lehet az állat számára.
  • A verekedések. Megeshet, hogy a vendégek magukkal hozzák kutyájukat is a partyra. Ez jó alkalom lehet az ebek számára is, hogy játszanak egyet, szaladgáljanak a kertben. Nem árt azonban gondolni az esetlegesen a családban élő cicákra is, melyek lehet, hogy a saját kutyát már megszokták, de egy idegen ebtől pánikba esnek. Nem mellékesen a kutyák, akármilyen jót játszanak is, akár össze is kaphatnak valamilyen finom falat miatt. Mindig és midnen körülmény mellett felügyelni kell az állatokat, soha nem szabad hagyni, hogy egy vita elfajuljon.

kutya a medencébe ugrik

Egyéb veszélyek

  • A drogok. Sajnos, ezt is meg kell említeni, mert napjainkban bárhol, bármikor előfordulhat, hogy valamilyen tudatmódosító szer, vagy ilyen hatású gyógyszer kerül a partyra, még úgy is, hogy a házigazda ezt ellenzi. Ha a kutya vagy a macska ilyet lenyel, érdemes azonnal megmutatni állatorvosnak, természetesen kifaggatva a felelőtlen vendéget, mit vitt magával, és őszintén elmesélve a helyzetet a dokinak.

kutya alkoholos üveget nyalogat

  • Felügyelet nélküli állatok. Bizony, a party a kutyák számára is élmény, ám megijedhetnek a zajoktól, a gyerekek játékától vagy a nem mindig finom simogatásoktól, lopkodhatnak számukra nem biztonságos ételeket, szóval nagyjából mindent elkövethetnek és minden megtörténhet, amire fentebb felhívtuk a figyelmet. Éppen ezért a kerti party ideje alatt a kutyákat a gazdáknak felügyelet alatt kell tartani, hogy sem magukban, sem másokban ne tehessen kárt.
  • A meleg. A nyári hónapokban a magas hőmérséklet és páratartalom veszélyes lehet a háziállatok számára, és hőgutához és/vagy kiszáradáshoz vezethet. Győződjön meg arról, hogy a kutyák számára van hűvös, árnyékos hely, valamint akadály nélkül hozzáférnek a friss, tiszta ivóvízhez. Mindig figyeljék őket, nem mutatják-e a hőguta jeleit.
  • A fulladás. A kutyákat nem csak élelmiszer, a csontok, de a szerte- széjjel hagyott, apróbb vagy apróra rágható játékok lenyelése miatti fulladás veszélye is  fenyegeti.

Persze mindez első olvasásra sokkolóan hathat, és felmerül a kérdés: érdemes-e egyáltalán belevágni így egy BBQ partyba. De a helyzet korántsem annyira rossz, sőt. Kis odafigyeléssel, kellő felügyelettel nagyszerű buli lehet az egész, ahol mindenki, két- és négylábú vendégek is jól érezhetik magukat.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n