A csirkecsont veszélyei

Amennyiben a kutya csirkecsontot csen el és rág meg, nyel le, akkor érdemes pár dolgot tudni. Azt vegye figyelembe, hogy az alábbikban olvasható tippek, tanácsok nem helyettesítik az állatorvossal való konzultációt, tehát probléma, kérdés esetén mindig forduljon kedvence orvosához.

Minden kutya életében vannak olyan pillanatok, amikor olyan dolgot csen el és eszik meg, amit nem kellene. Nem azért nem kellene, mert a gazdi haragszik érte, hanem azért, mert káros, esetenként komolyan veszélyes lehet a számára. A csirkecsont pedig pontosan ilyen dolog. A kutyák imádják, a szaga vonzó a számukra, így elég egy kis óvatlanság, és máris ellopják.

Azonban a csrikecsont igen veszélyes tud lenni a számukra.

Ez már csak azért is bosszantó, mert a főtt csirkehús nem csak a napi étrend kiváló kiegészítője lehet, de sok esetben, például allergia esetén, vagy betegség után, a lábadozás idpszakában kifejezetten ajánlott az etetése. Ám a csont veszélyei miatt minden esetben ügyelni kell arra, hogy még véletlenül se kerüljön főtt csont az állat menüjébe.

Amennyiben a kutya csirkecsontot nyel, nincs helye az otthoni kezelésnek, kísérletezésnek. Minden esetben, és lehetőleg minél előbb állatorvoshoz kell fordulni!

kutya csontot rág

Mégis, mit tehet a gazda?

A legfontosabb, hogy ha lenyelte a kutya a csirkecsontot, ne essen pánikba. Ezt a kutya megérzi, szinte átragad rá a gazda idegessége, ez pedig a legrosszabb, amit tehet. Maradjon nyugodt, és semmiképpen ne kezdje el fegyelmezni a kutyát. Ne kiabáljon rá semmiképp, és ne kezdjen a szájában turkálni azonnal.

Óvintézkedések

Oké, lenyelt egy csontot. De nem szeretné, hogy a kialakult pánikban még egyet el tudjon csenni, ugye? Tehát a legfontosabb, hogy az összes többi csontot tegye elérhetetlenné a számára. Sőt, ha vannak más állatok is a házban, akkor még inkább fontos, hogy elzárja a hulladékot, nehogy hozzáférjenek, míg megjárják az állatorvost. Szedje össze a csontokat, ha a kutya kiborogatta a szemetest, és nézze meg a „dugihelyeket”, nem rejtett-e el belőlük párat.

Hívja fel az állatorvost

Egy telefonhívás nem kerül semmibe, viszont az orvos jó tanácsokat tud adni a tények ismeretében, elmondhatja, mit tegyen és mi az, amit tilos tenni. Segíthet abban, hogy felmérje, mekkora a baj, vagy meg lehet-e várni, míg a kutya másik végén távozik a csont. Mindezt persze a kutya fajtája, mérete, egészségi állapota, és a lenyelt csont típusának ismeretében fogja elmondani, tehát ezekkel tisztában kell lennie.

Csont nyelésénél fennáll a veszély, hogy a csont elakad. Hacsak a veszély mértéke nem indokolja, az állatorvos általában nem tanácsolja, hogy kezdje el hánytatni a kutyát. Sőt, inkább azt fogja tanácsolni, hogy etesse meg olyan étellel (pl. kenyérrel, tökkel, spárgával), amely szinte körbebéleli a csontot, hogy az könnyebben távozhasson a belekből, csökkentve a belek károsodásának veszélyét.

Bízhat benne, hogy az orvos nem fogja azt mondani, azonnal rohanjon a kutyával a rendelőbe, hacsak alapos indokot nem lát ennek szükségességére.

kutya néz, előtte scont

Ne gyógykezelje otthon

Sok gazda pánikba esik, amikor csirkecsontot nyel a kutya, és elkezdi otthon gyógykezelni. Hogy ennek oka az állatorvosi számla esetleges végösszege, a rendelő messzesége, vagy más ok, igazából mindegy. Az otthoni gyógykezelés egyáltalán nem veszélytelen dolog, különösen akkor nem, ha az nem az orvos útmutatásai és folyamatos kontrollja mellett történik, hanem internetes keresgélés vagy ismerősök tanácsai alapján.

Lehet olyan írásokat olvasni az interneten, melyek szerint ilyen esetben hánytatni kell a kutyát. Pedig a hánytatás hatására a csirkecsont elkezd visszafelé vándorolni, és ugyanúgy megakadhar a belekben vagy a torokban, esetenként még nagyobb problémát okozva, a görcsös erőlködés miatt. A különféle gyógyszerek sem feltétlenül biztonságosak, nem mellesleg egy kutya gyógyszerelése ugyanúgy egyedi, az adott állatra szabva történik az orvos által, mint akár az emberek gyógyszerelése.

Figyelje a jeleket

Függetlenül attól, hogy milyen csirkecsontot nyelt le a kutya, és mit tanácsolt az állatorvos (etesse meg kenyérrel vagy egyébbel, vagy hagyja nyugodtan és várjon, esetleg vigye el hozzá vizsgálatra), minden esetben figyelje az elkövetkező 24-48 órában. Minden változást azonnal jegyezzen fel, legyen az hasi fájdalom, levertség, fekete széklet, vagy más egyéb, esetleg viselkedésbeli változás.

Mi van még?

Az már világos, mit szabad, mit tilos, és mit érdemes tenni, ha csirkecsontot fal fel a kutya. De felmerülhetnek még kérdések a témával kapcsolatban. Ezeket igyekeztünk összeszedni.

kutya csontot rág

Tényleg veszélyes a csirkecsont?

Sajnos, a csirkecsont, akárcsak a többi csontféle, veszélyes lehet a kutyára. Ráadásul a csirkecsont könnyen törik, különösen főtt állapotban. A kutya éles és erős fogai alatt szúrós, hegyes darabokra porladnak. Ezek az éles végű darabkák könnyen felsérthetik az ínyét, a száját, de sérülést okozhatnak a torokban, a belekben, a gyomorban. Bár a gyomor részlegesen képes megemészteni a csontokat, ám ez hosszú időbe telik, és az emésztetlen rész a bélben elakadva bélelzáródást tud okozni. Félrenyelve köhögést, fulladást is okozhatnak.

Igaz, hogy a csirkecsont megölheti a kutyát?

A közhiedelem szerint a kutya belehalhat, ha csirkecsontot nyel le. Nos, ez előfordulhat, de szerencsére nem gyakori. Az egyik legrosszabb eset az, amikor a szilánkosra tört csirkecsont átlyukasztja a nyelőcsövet. A nyelőcső a szájtól a gyomorig, a mellkasüregen keresztül, valamint a tüdő és a szív mellett fut. A gyomor-bél traktus minden részében baktériumok és mikroorganizmusok garmadája él, bármi, ami áthalad a szájon, átmegy a nyelőcsatornán, baktériumokat hordoz magával. Tehát, amikor a nyelőcső védőrétegeit átlyukasztja („perforálja”) a csont, a baktériumok a nyelőcsőből a mellüregbe juthatnak. Még abban az esetben is, ha feltételezzük, hogy a csontszilánk nem okoz kárt a tüdőben vagy a szívben, az ebből eredő nyelőcső fertőzés és gyulladás komoly következményekkel járhat, de akár végzetes is lehet.

Nyers csirkecsontot kaphat-e a kutya?

A nyers csirkecsont valamivel kevésbé veszélyes a kutya számára, mint a főtt, mivel kevésbé törik szilánkosan. Ez persze nem jelenti azt, hogy nyers állapotában ne tudna problémát okozni, és ha elcseni a kutya, bizony oda kell figyelni az esetleges tünetekre. Ha mindenképp ragaszkodik a gazda a csirkecsont etetéséhez, érdemes azt ledarálni, így minimalizálva a kockázatokat, ám még ekkor sem árt szemmel tartani a kutyát.

Mi van, ha korábban már evett csirkecsontot a kutya?

Az, hogy már evett csirkecsontot, és nem lett tőle semmi baja, nem jelenti azt, hoyg soha nem is lehet. Sajnos, bár a kutyák többsége kiválóan megbirkózik a csontevéssel, érdemes a kockázatok mérlegelésével inkább elkerülni az esetleges problémákat.

Miért nem természetes dolog a csirkecsont etetése?

Tudjuk, hogy a kutyák évezredek óta a zsákmányt teljes egészében elfogyasztják, azaz a csontokat is mindig megették. Hogy mi változott? Pusztán annyi, hogy a modern orvostudománynak és az állatorvoslás fejlődésének köszönhetően már sokkal több ismerettel bírunk arról is, miben halhatnak meg kedvenceink. Nem véletlen, hogy napjainkban már igen szép kort is megélhetnek a kutyák, köszönhetően a sok ismeretnek. Akár apró kamerákkal azt is megvizsgálhatjuk, milyen károsodás történt a belekben a csont elfogyasztása után. Az, hogy valami természetes, még nem jelenti azt, hogy biztonságos is.

A legtöbb probléma egyéblént akkor adódik a csontevésből, ha a kutya hirtelen, egészben nyeli azt le, akár azért, mert a gazdi noszogatja, menjen már arrébb, akár azért, mert félti a zsákmányt, amit el akarnak venni tőle. Egyébként például a labradoroknál találtak egy úgynevezett „mohó gént”, ez felelős a labradorok legendás habzsolásáért, márpedig ez az ősi, a zsákmányt egészben elfogyasztó, annak csontjain hosszasan rágódó kutyákban még.

kutya csontot rág

Ha a kutya fuldoklik a csonttól.

Ha kutyája csirkecsont evése után öklendezik, fulladozik, dörzsöli a pofáját, nyáladzik, köhög, érdemes azonnal elindulni a lehető legközelebbi állatorvoshoz.

A csontok, de különösen a csirkecsont vagy a sertés bordacsontja könnyen megakadhat a szájban, de a torokban is. Ez az állatnak nem csak fájdalmat okoz, de légzési nehézséggel jár, és igen gyorsan halálhoz is vezethet. Amíg a kutya tud lélegezni, nem szabad megpróbálni kiszedni a csontot, akkor sem, ha úgy tűnik, elérhető és kihúzható. Nagy a rizikója, hogy a rutintalan gazda további sérülést okoz az állatnak, vagy akár még lejjebb nyomja a csontot.

Mikor kell aggódni?

Az első, amire figyelni kell, ha csirkecsontot nyelt a kutya, hogy az nem akad-e el a szájban. Ha igen, akkor a kutya elkezdi mancsolni az arcát és nyáladzik. Ha a csont tovább csúszik játrafelé, a torokba, az állat elkezd köhögni, prüszkölni. A nyelőcsőben elakadó csont nehézlégzést, fájdalmat okoz, a kutya nyeldekelni vagy öklendezni kezd. A tünetek a csont lenyelését követő 10 percen belül jelentkeznek, ám ha a csont tovább tud haladni a gyomor felé, akkor megeshet, hogy órák is eltelnek az első tünetek jelentkezéséig. Amennyiben a csont eljut a gyomorba, a legrosszabbon tőlvan, ám még nem dőlhet hátra. Még mindig perforálódhatnak a belek, ami akár hashártya gyulladást is okozhat, ez pedig igen fájdalmas, azonnali műtétet és kezelést igénylő állapot.

Mennyi idő alatt ürül ki a csirkecsont a bélből?

Ha a kutya a csirkecsont lenyelése után jól van, a gazdi általában elgondolkodik, mikor dőlhet végre nyugodtan hátra. Mennyi idő alatt jut át a vélrendszeren a csont? Nos, ez a kutya korától, fajtájától, méretétől és a szokásos étrendtől függően eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy nagyjából 24 órán belül  ez megtörténik, de egyes kutyáknál akár két nap is eltelik.

Konklúzió

Remélhetőleg a fentiek után már érti, miért nem feltétlenül jó és veszélytelen az, amit természetesnek gondolunk, és miért nem csak városi legenda, hogy a kutyának nem célszerű csirkecsontot adni. Fontos tudni, hogy ha el is lop a kutya egy csirkecsontot, nem szabad pánikolni, és nem szabad stresszelni a kutyát. Az állatorvosnak eleresztett telefonhívás nem kerül pénzbe, de nagyon hasznos lehet, sok jó tanácsot kaphat. Az időben megejtett orvosi beavatkozás az állat életét mentheti meg.

Ajánlott cikkek