Hogyan védjük kutyánkat a nagy melegben?

Nem hiszem, hogy akad olyan gazda, akinek ne jelentene gondot a nagy nyári melegben a folyamatosan friss, hideg víz biztosítása. Akár lakásban, akár kertben, udvaron tölti napjait a kutya, minél nagyobb a meleg, annál nagyobb szüksége van a friss vízre. Márpedig ha meleg van kinn, akkor a víz is hamar felmelegszik, és már nem lesz olyan üdítő.

Ám ha a gazdi napközben dolgozik, és a család gyerekei is táboroznak vagy nyaralnak, máris nem olyan könnyű gyakorta cserélni a vizet, hogy az mindig kellemesen hideg legyen.

Ráadásul a kutyák hajlamosak kiborogatni a tálkájukat, akár játékból, akár azért, hogy testüket is hűteni tudják a vízzel a nagy melegben.

Minden gondos gazda pontosan tudja, hogy a kutya nem képes úgy izzadni, mint az emberek, így az izzadással nem tud hőt leadni.  A hőleadás esetükben lihegéssel történik, ám ezáltal rengeteg folyadékot veszítenek. Éppen ezért a friss víz pótlása életmentő lehet a kánikulában.

kutya a felé tartott locsolócsőből vizet lefetyel

Az egyik megoldás, hogy a több helyen elhelyezett vizestálkákba jégkocka darabokat teszünk, így tartva tovább hidegen a vizet. Esetleg helyezhetünk a tálka alá egy lefagyasztott rongydarabot is, ideig-óráig ez is hatékonyan hidegen tartja az edényt, és benne a vizet. Ám biztosak lehetünk abban, hogy ha reggel, munkába indulás előtt tettük meg ezeket az óvintézkedéseket, a déli nagy melegre a jégkocka is elolvad, és a fagyasztott rongy is kiolvad. Szóval pont a legnagyobb melegben már nem lesz üdítő és hideg a víz.

Erre remek megoldás a jégakkus hűtőtál! A jégakkus hűtőtál egy különleges, hőtartó műanyagból készült, jégakkus tálbetéttel ellátott edény, ráadásul csúszásgátlóval van ellátva, hogy ne tudja olyan könnyen kiborogatni az eb. Este a tálat szétcsavarozzuk, a középső tálbetétet a mélyhűtőbe tesszük néhány órára, általában reggelig. Akkor összecsavarozzuk, megtöltjük, és kitesszük a kutya elé. Persze arra azért ügyelünk, hogy árnyékos helyre helyezzük, de így hazaérkezésünkig friss, kellemesen hideg vize lesz az ebnek.
Ilyen itatótálat tudtok venni például ebben a webáruházban, 3773Ft-ért, vagy itt 4690 Ft-ért.

A vízivással a kutya tudja hűteni magát, pótolja az elvesztett vízmennyiséget, de azért neki is öröm, hogy pancsolhat egyet a nagy melegben.

Általában azt látjuk, hogy gyerek homokozót raknak ki a kutyának, vízzel megtöltve, vagy pedig a kutya a gyerekek, a család medencéjében garázdákodik. Persze minden megoldás jó, amivel hűteni tudja a testét, és amiben élvezni tudja a vizes pancsolást, de azért – valljuk be – egyik sem a legtökéletesebb, már csak higiéniai szempontból sem.

nagytestű kutya a műanyag homokozóban pancsol

A vizes műanyag egyrészt csúszik, másrészt – ha nagyobb testű az eb – a kis homokozóban nem igazán fér el kényelmesen. A gyerekek kicsi, felfújható medencéje nehezen áll ellen a kutyakarmoknak, még akkor is, ha gondos gazdaként rendszeresen levágjuk azokat.

A nagyobb családi medencék esetenként túl mélyek, ezáltal veszélyesek is lehetnek a kutyának, ezért lefedve tartják őket a családok.

Mi is minden nyáron több medencét vettünk, mert akármilyen gondosan vágtuk is az ebek karmait, azok mindig kiszakadtak, és mire hazaértünk, vízben úszó kert mellett nézett boldogtalan szemekkel a játéka nélkül maradt eb.  Végül rájöttünk, hogy ha veszünk egy igazi kutyamedencét, akkor egyrészt sokat spórolunk, hiszen nem kell mindig újat venni, amikor kiszakad, másrészt a kutya öröme is folyamatosan biztosított. A Trixie Dog Pool medencére is itt találtunk rá. A pancsoló alkalmatosság igazi, merev falú, könnyen felállítható kutyamedence, de a kisebb méret akár a lakásban tartott kutyák öröme is lehet egy nagyobb teraszon. Mióta ezt használjuk, nem kell aggódnunk, hogy mire hazaérünk, már csak szakadt maradványokat találunk a víz áztatta udvaron.

kutya a vízzel töltött homokozójátékban hever

Persze a kutyák a melegben is játszanak, hiszen a játék elemi része életüknek. Igaz, hogy minél melegebb van, annál bágyadtabbak ők is, és annál többet pihennek, de azért egy kis játékra mindig jut erejük. Azért az is igaz, hogy a nagy melegben nem éppen kedvenc, szőrös plüss állatkájukkal akarnak játszani, inkább elcsennek egy-egy vizesflakont, vagy a locsolócsövet kezdik el gyepálni, hiszen ösztönösen, a játék által is hűteni akarják magukat.

A károkozás kivédésére érdemes gondoskodni számukra ideális játékokról.

Vannak gazdák, akik ilyenkor műanyag flakonba vizet fagyasztanak, és hagyják, hogy azzal játsszon a kutya. Tény, hogy ez praktikus és mókás elfoglaltság az ebnek, de nem veszélytelen. A szétrepedő, szétrágott műanyag darabkái lenyelve komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

Ezért örültünk annyira, amikor megrendeltük a Trixie Cooling Frozen játékát, amiből nem csak a labdát, de a súlyzót is beszereztük. Azóta meleg napokon egyszerűen megtöltjük vízzel a két játékot, éjszakára a fagyasztóba tesszük, és reggel, induláskor megkapják az ebek.

Mióta van medence, hűtött játék és mindig hideg víz, valahogy nincsenek károk a kertben, nincs szétrágott locsolócső, kilyukadt medence és méretes gödrök sem a kertben, mégis jól érzik magukat a kutyák.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n