Kerti parti kutyákkal

A nyár a kerti partik, medencés bulik, grillezések időszaka. Az emberek – ha tehetik – a nap nagy részét a kertben töltik, és bizony ilyenkor a kutya körülöttük ugrál. Élvezi, hogy végre nem csak ő rója a köröket, hanem társasága is akad. Akinek van medencéje, az már jó eséllyel megtanulta, hogyan óvja kedvencét. Ám mi a helyzet a kerti sütögetésekkel, grill partikkal? Mert bizony a finom végeredménnyel kecsegtető, kellemes időtöltés is rejt magában veszélyeket a kutyák számára.

1. A szökés veszélye

A kerti partikra sok vendég érkezik. Elég, ha csak egy nyitva hagyja a kaput, és már kész a baj. Ha nem tudja megoldani, hogy minden vendégnek maga nyisson kaput, és ezért inkább nyitva hagyja, akkor amíg mindenki meg nem jön, vegye pórázra az ebet, vagy vigye be a házba.

Egyébként jó ötlet amúgy is egy kis privát szférát biztosítani a kutyának, ahová el tud vonulni, amikor kezd elege lenni a nyüzsgésből. Nem minden kutya szereti, ha folyamatosan érik a különféle ingerek, sőt, legtöbbjük néha félrevonul „feltöltődni”. Tegye a kutya ágyát, dobozát egy csendesebb, nyugodtabb helyre a kertben, a teraszon, ahonnan azért tudja figyelni az eseményeket, mégis távol van tőlük. Biztosítsa a lehetőséget, hogy akár be is mehessen a házba, ha annak érzi szükségét.

Egy jó játék sem árt. Ha tudjuk, hogy elfoglaltak leszünk és nem tudunk figyelni a kutyára, hosszú időre le lehet kötni a figyelmét akár egy finomsággal megtöltött Konggal, vagy egy kutya-puzzle játékkal.

kutyát lavórban vízzel locsolnak

2. Természetes klíma

A kerti parti a szabadban zajlik, márpedig ha meleg van, akkor gondoskodni kell, hogy legyen elég friss víz a kutya előtt, és legyen számára is árnyékos hely, ahová el tud húzódni a tűző napsugarak elől. Nagyon forró kánikulában talán jobb helye van benn a kutyának.

A vendégek között ugráló, játszó kutyára figyeljen, és ha azt látja, nyugtalanná, izgatottá válik, zihál és az ínye vörös lesz, azonnal vigye be a házba. Ezek a hőguta tünetei, tehát azonnal el kell kezdeni az eb hűtését és nem árt az állatorvost felhívni.

A pancsolás, a vízi játékok kifejezetten jók a kutya testének hűtésére, igazi természetes klímaként működnek. Ha a családi medencébe nem mehet be az eb, akkor szerezzen be a számára kutyamedencét. Amennyiben használhatja a családi medencét, ügyeljen a biztonságára, és ha nem tud rá folyamatosan figyelni, vagy nem úszik elég biztosan, inkább adjon rá úszómellényt.

3. A maradék nem kutyatáp

Kérje meg a vendégeket, hogy ne etessék a kutyát. A sült ételek túl zsírosak a számára, a fűszeresek grillek megterhelik a gyomrát. Kerti partin mindig legyen valaki az asztal mellett, és ügyeljen az ételekre, mert a kutyák nagyon találékonyak tudnak lenni, ha egy finoman illatozó falatot akarnak megszerezni. Ne felejtse el, hogy bizonyos ételek, például a hagyma, az avokádó, a szőlő és a mazsola mérgezőek lehetnek az eb számára, szóval ezekre fokozottan figyeljen.

Jó ötlet lehet megetetni a kutyát, mielőtt a grill parti elkezdődne, így már csak a kíváncsiság fogja vezérelni, nem az éhség. Ennek elűzésére adjon neki finom falatokkal töltött játékot, vagy akár BBQ ízesíésű rágcsát.

kutya ételt lop az asztaltról

4. A tűz veszélyei

Mindig a biztonság a legfontosabb. A grill használata tüzes tevékenység, egyáltalán nem jó ötlet, ha ilyenkor a kutya ott szaladgál körülötte. Szóval, amíg sütöget, tartsa távol a kutyát a grilltől. Még ha elektromos változatot használ, akkor is tegyen így, hiszen könnyen megégetheti magát az eb az önfeledt bolondozásban, vagy a kiváncsiságtól vezérelve. Persze mindez nem jelenthet problémát, ha a kutya ismeri a parancsszavakat, és szót is fogad. Ellenkező esetben kösse le valamilyen játékkal a figyelmét, vagy vigye be a házba.

5. Csak semmi pánik

Ha a kerti parti születésnap vagy évforduló miatt kerül megrendezésre, nem ritka, hogy pirotechnikai eszközökkel ünnepelnek. Ezek mindegyike zajjal jár. De maguk az emberek is lehetnek zajosak, főleg, ha sok alkohol fogy az ünneplés alatt. A zene is gyakorta hangos ilyenkor, sokkal másabb, mint a tévé vagy a rádió zaja. A kutyák számára ezek a zakjok idegenek, éppen ezért félelmetesek lehetnek, akárcsak a furcsa fényhatások. Persze ezekhez is lehet szoktatni a kutyákat, de ha még nem sikerült ez, akkor jobb, ha inkább bezárja a kutyát a házba, és ott marad vele valaki, aki leköti a figyelmét és nyugtatja, amíg a hacacárénak vége nincs.

Ajánlott cikkek

Pancsoláskor tilos!

Pancsoláskor tilos!

A meleg nyári napokon sok gazdi érzi jó ötletnek elvinni a kutyát úszni, akár egy tóra, akár folyóhoz. Ám érdemes ezt az elsőre jónak tűnő ötletet kétszer is átgondolni. Lehet, hogy úgy gondolja, a kutyák szeretik a vizet és a pancsolást, sok esetben ez n