Hogyan szocializáljuk a kutyát?

A szocializáció minden fajta számára döntő fontosságú, fajtától függetlenül. Az állat szocializációja egy életen át tartó folyamat, melyre az idősebb és a menhelyről örökbe fogadott kutyáknak ugyanúgy szükségük van, mint a kölyköknek.

A szocializáció magában foglalja egy kutya hozzászoktatását más kutyákhoz, egyéb állatokhoz, mindenféle típusú és karakterá emberhez, ami és aki csak megfordulhat a környezetében. Emellett kiterjed arra is, hogy a kutyát megtanítsa a gazda arra, hogy nyugodt és magabiztos maradjon akár váratlan helyzetekben is. A nem megfelelően szocializált kutya könnyen izgatottá válik a számára új helyzetekben, ismeretlen emberek és állatok környezetében. Megijedhet, ez pedig akár fokozott izgalomhoz és agresszivitáshoz is vezeethet.

cuki kiskutya az erdőben visszafele néz

A nem szocializált kutya

Menhelyről örökbefogadott kutyák esetében sajnos nagy az esély arra, hogy az eb soha nem volt szocializálva, vagy ez a folyamat hiányos.Az örökbefogadás után van pár olyan helyzet, melynek szocializációját azonnal meg kell kezdeni:

  • A kutya fél más emberektől vagy állatoktól.
  • A kutya agresszív lesz, ha körülötte más kutyák, egyéb állatok vagy emberek vannak.
  • Amikor idegen kutya vagy ismeretlen ember közelít az eb felé, az elkezd hátrálni, szprét felborzolja.
  • Séta közben a kutya nyugtalan és ideges lesz az ismeretlen zajoktól, szokatlan dolgok látványától.
  • Az eb félénk lesz, ha ismeretelen kutya vagy ember közelít felé.
  • Más állatok és emberek közelsége izgatottságot vált ki a kutyából, mely addig fokozódhat, hogy az eb szorongani kezd.

vizes kutya ül a tengerparton, mögötte a hátttérben család

A felnőtt kutya szocializációja

A kölyökkutyák viszonylag könnyen szocializálódnak. A feladat annyi, hogy a kiskutyát lehetőség szerint minél több új tapasztalásnak kell kitenni. Korai életkorban a kölykök könnyen és gyorsan magukba szívják az új élményeket, tapasztalatokat, melyeket pozitív megerősítés után elfogadnak normálisnak.

Ám egy felnőtt kutya, főleg bizonytalan háttérrel, ismeretlen szocializációs előélettel kihívás lehet. Különösen fokozott óvatossággal kell eljárni, ha a kutya agresszivitásra hajlamos. Egy nem, vagy nem megfelelően szocializált kutya kiszámíthatatlan, megeshet, hogy valamire, ami megijeszti, vagy amit kihívásnak tekint, agresszívan reagál.

Hogyan fogjon bele a felnőtt kutya szocializációjába?

Miindig használjon szájkosarat, különösképpen nagytestű kutyák esetében. A szájkosárral megelőzhetők a balesetek és sérülések abban az esetben, ha a kutya agresszívvé válik. Nem mellékes az sem, hogy ha egy kutyán szájkosár van, sok ember nyugodtabban viselkedik, így a gazda is. Márpedig ha a gazdi nyugodt, ez a nyugalom a kutyára is átragad.

Mindenképpen sétáljanak sokat a környéken. A séták során a kutya sok új dolgot fog látni és tapasztalni, beleértve a szagokat, illatokat, hangokat is, esélyesen sok olyan dologgal találjkozik, mit korábban még nem tapasztalt. Emellett ha a séta során az eb le tudja vezetni felesleges energiáit, könnyebben megnyugszik.

aranyos yorkie fekszik a kanapén és figyel

Nem szabad lemondani a kutya neveléséről akkor sem, ha azt tapasztalja, hogy rángatja a pórázt, vagy ugatni kezd, ha idegen kutyát vagy embert lát. Próbálja meg ilyenkor elterelni a figyelmét egy jutalomfalattal vagy egy játékkal. Sokszor az is elég, ha ilyenkor megfordulnak és elsétálnak a másik irányba.

A szocializáció kezdeti időszakában nem túl jó ötlet kutyafuttatóba, vagy ebektől hemzsegő parkba vinni a kutyát. Az ott rohangászó, ugató kutyák akár meg is rémiszthetik kedvencét. Ehelyett érdemes a park szélén maradni, ahonnan ugyan látja és hallja a többi kutyát, de csak megfelelő távolságból. Ha az eb nyugodt marad, oda lehet engedni a futtató kerítéséhez, hadd szimatolja meg onnan a többieket. Amennyiben még így is higgadtan reagál, jutalmazza meg egy simogatással, dicsérettel, jutalomfalattal. Ám ha azt tapasztalja, hogy nyugtalan, ideges és agresszív lesz, távolodjanak el mielőbb, és csak másnap próbálkozzanak ismét.

Csak akkor vigye be a kutyafuttatóba, ha megbizonyosodott arról, hogy a kutya se nem agresszív, se nem riadt. A futtatóban le kell venni a pórázt, mégpedig azért, mert ez később problémákat okozhat, ugyanis úgy érezheti, hogy a póráz végén csapdába esett és nem tud elmenekülni a többi kutya elől. Éppen ezért érdemes olyan időpontot választani az első, póráz nélküli futtatóbeli látogatáshoz, amikor csak viszonylag kevés kutya használja azt.

Amikor olyan emberrel szeretné összeismertetni a kutyát, akivel korábban még nem találkozott, tartsa pórázon az ebet. Kérje meg az ismerőst, hogy lassan és nyugodtan közelítse meg a kutyát és kínáljon neki egy jutalomfalatot, vagy akár egyik kedves játékát. Mindig nyugodt, higgadt, barátságos hangszínt használjanak. Megeshet, hogy a kutya idegesen reagál, ilyenkor nem szabad erőltetni az ismerkedést, érdemes visszavonulót fújni, és inkább egy másik napon újra megpróbálni, akkor, amikor a kutya nyugodtabb.

Mindig maradjon nyugodt. A legrosszabb, amit tehet, amikor a kutya ideges vagy agresszív, ha reagál a viselkedésére, ugyanis ettől csak még szorongóbb lesz. Azzal, hogy higgadt és nyugodt marad, megmutatja kutyának, hogy nincs mitől félnie, tartania.

asztalon álló kiskutya a földön ülő nagyobb kutyát szimatolja

Nagyon fontos tényező az idő. Mindig szánjon elég időt a kutya szocializációjára, és vegye figyelembe, hogy ez nem egy gyors folyamat. Akár hónapokig is eltarthat, ám megéri a fáradságot. Lényeges, hogy minden, a kutya számára új tapasztalás kifejezetten pozitív élmény legyen a számára, hiszen így lesz belőle boldog, jól nevelt kutya.

Ha elbizonytalanodik, úgy érzi, megakadtak, nem haladnak, érdemes tanácsot kérni profi kutyakiképzőtől.

A kölyökkutya szocializációja

A kölyökkutya szocializációja már az alomban megkezdődik. Három és tizenkét hetes kora között el kell kezdeni megismertetni lehetőleg minél több emberrel, más állatokkal, helyzetekkel, természetesen igazodva az oltási rendhez, betartva a szükséges óvintézkedéseket.. A kölyökkutya első életévében szerzett tapasztalatai igen mélyen hatnak jövőbeli karakterére és vérmérsékletére. A megfelelően szocializált kölyökből később boldog ás barátságos felnőtt kutya lesz, mellyel bárhová el lehet menni, amelyik mindenhol magabiztos és kiegyensúlyozott.

A kutyaiskolák által szervezett kutyaovik kifejezetten jó lehetőséget kínálnak ahhoz, hogy a kölyök megszokja más kutyák és sok ember jelenlétét. Egyszóval amint a kiskutya megkapta midnen szükséges védőoltását, és az állatorvos biztonságosnak ítéli meg, érdemes beiratkozni egy ilyen képzésre.

Emellett persze érdemes lehetőleg minél több új élménynek kitenni a kicsit – új útvonalak a séta során, tömegközlekedési eszközökön utazás,séták a parkban, kutyafuttatókban, stb, -, természetesen ügyelve arra, nehogy egyszerre és hirtelen érje túl sok új élmény.

Ismerkedés az emberekkel

A szocializációs feladatok alapvető része a különféle emberekkel, köztük a gyerekekkel való ismerkedés. Minél több emberrel találkozik a kiskutya, annál magabiztosabb lesz az emberek társaságában. Érdemes ezt az ismerkedési folyamatot otthon elkezdeni.

Hívja meg vendégségbe a barátait, akár kutyájukkal együtt. Így a kölyök nem csak különféle típusú emberekkel – öreg, fiatal, férfi, nő, szakállas, bajuszos, vékony, kövér, stb. – ismerkedhet meg, de azok jól nevelt, és ráadásul típusában is eltérő kutyáival. Mindez arra tanítja a kicsit, hogy ne legyen ideges, amikor ismeretlen emberrel vagy állattal találkozik.

A gyerekekkel való találkozás elengedhetetlen szocializációs tapasztalat a kölyökkutyák számára. Jó, ha a kutya még kölyökként ismerkedik meg lehetőség szerint minél több, eltérő életkorú gyerekkel. A gyerekek ugyanis másként viselkednek, mint a felnőtt emberek, és ha a kiskutya kölyökként nem ismerkedik meg velük, ezekkel az eltérő viselkedési formákkal, akkor bizony megijeszthetik ezek a különbségek, a kicsik féktelen játéka, hangos sírása, de bizony apró termete is.

Jó ötlet összeismertetni a kölyköt a helyi szolgáltatókkal is, akikkel rendszeresen találkozhat. Ilyen a postás, de a gyakorta arra járó futárok, kiszállítók, helyi boltosok is. Ha a kutya kölyökként megszokja, hogy ezek az emberek a környezetében mozognak, rendszeresen megjelennek, kisebb az esélye, hogy felnőttként fenyegetésnek vagy ijesztő dolgonak értelmezi jelenlétüket.

két kutya biciklikosárban ülve nézelődik

Hogyan közeledjenek a kiskutyához?

Amikor egy ember a kiskutyához közelít, fontos tudnia, hogy nem szabad a kicsi fölé tornyosulnia, mivel ez hihetetlenül ijesztő a kölyök számára. Azt se hagyja, hogy bárki felemelgesse és puszilgassa a kutyát. Mindez kifejezetten ijesztő élmény lehet a számára, különösen, ha alapvetően félénk. Mindig a kiskutya közelítsen a barátságos idegenekhez, és ne fordítva legyen. Erre minden alkalommal kérje meg az embereket.

A gazdának mindig figyelnie kell a kiskutyát, nem mutatja-e a szorongás jeleit, például ha a kutya kerüli a szemkontaktust, hátrálni kezd, és farkát a lábai közé húzza. A boldog és nyugodt kiskutya egyenesen áll, és jó eséllyel hevesen csóvál.

Amikor emberekkel ismerteti össze a kiskutyát, lehetőség szerint ne, vagy minél ritkábban használja a jutalomfalatot, mert akkor a kölyök az embereket az étellel kapcsolja össze, ez pedig egyenes út oda, hogy mindenkire felugrál.

Más kutyák

A legjobb módszer arra, hogy a kiskutya megszokja, hogy más kutyát vannak körülötte, ha minél több időt tölt köztük. A kutyaovi tökéletes hely a kölyökkutyákkal való ismerkedésre, de felnőtt ebekkel is kell találkozni. A kutyafuttatóban, parkokban erre tökéletes lehetőség nyílik, persze mindig igyekezni kell óvatosan, a másik kutya gazdájával egyeztetve belevágni az ismerkedésbe. Csak akkor engedje a kölyköt a másik kutyához, ha az barátságos, nem agresszív állat. Ha ebben a korai életkorban rossz tapasztalatot szerez a kölyök, az élete végéig hatással lehet más kutyákkal való kapcsolatára.

Amikor az apró kölyök egy nagyobb kutyával kezd ismerkedni, játszani, érdemes leguggolni mellé, így lehetősége van elbújni, a gazdihoz menekülni, ha úgy érzi, kissé kezd eldurvulni a játék.

kutya kézben tartott kölyökmacskát szimatol

Más állatok

Akárcsak a más kutyákkal való ismerkedés, a más fajhoz tartozó állatokkal való találkozások is fontos része a kölyökkutya szocializációjának. Különösen fontos ez akkor, ha a környéken különféle állatok – macskák, lovak, egyéb háziállatok – élnek, vagy a családnak vannak más kisállatai. Lényeges, hogy a kölyök megtanulja, nem szabad vadásznia ezekre, és nem kergetheti, űzheti őket.

Az teljesen természetes, hogy a kölyök izgatott lesz, amikor először lát egy lovat átvágtatni a közeli földeken, vagy végigszáguldani egy macskát a kerten. Próbálja meg elterelni a kicsi figyelmét egy jutalomfalattal, és bizonyos távolságból figyeljék együtt az eseményeket.

Félénk kutyák

Nem minden kölyökkutya örül felhőtlenül az új élményeknek. Egyes fajták természetüknél fogva félénkebbek és csendesebbek, mint mások. Soha nem szabad a félénk kölyökkutyát kényszeríteni bizonyos helyzetekre, mert ez igencsak komoly stresszel jár. Ehelyett hagyja, hogy a visszahúzódó kiskutya tisztes távolságból szemlélje az új dolgokat, helyzeteket, és csak ha már nyugodt, akkor kezdődjön az ismerkedés. Ügyelni kell arra, hogy ezek a találkozások mindig fokozatosan történjenek, minden új tapasztalás lépésről lépésre kerüljön közelebb a kölyökhöz.

A félénk kiskutya esetében talán még fontosabb, hogy az idegenekhez ők közeledhessenek, és ne fordítva történjen. Hagyja, hogy a kölyök a maga tempójában körbeszaglássza az ismeretleneket, és mindig ő tegye meg a következő lépést. Csak akkor engedje, hogy a kutya számára idegen ember megsimogassa őt, ha a kölyök már kellőképpen nyugodt és érdeklődő.

Állatorvosi látogatások

A kutya és gazda számára legideálisabb állatorvos és rendelő kiválasztása nagyon fontos. Egy kutyát élete során temérdek alkalommal kell elvinni a rendelőbe, alávetni orvosi vizsgálatoknak, oltásoknak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a rendelő egész személyzetét, és persze az orvost is jól ismerje a kutya. Minél korábban kezdik meg az ismerkedést, lehetőleg akkor, amikor semmilyen komoly beavatkozás nem szükséges, annál nyugodtabban fogadja majd az eb, ha következő alkalommal valamilyen beavatkozás, vagy esetleg sérülés miatt mennek.

állatorvos kiskutyát vizsgál sztetoszkóppal

De hogyan lehet egy kölyökkutyát felkészíteni az állatorvosi látogatásokra?

  • Próbáljon olyan rendelőt választani, ahol nem zárkóznak el a midnenki számára megfelelő időpontban megejtett barátkozó látogatások elöl.
  • Már otthon, korai életkorban el kell kezdeni hozzászoktatni a kölyökkutyát az érintésekhez, áttapintáshoz. Gyakorolják ezt a heti kozmetikai ápolások során.
  • Minden kutya, még a legbékésebb is képes harapni, odakapni, ha fájdalmat érez, vagy fájdalmat érez. Éppen ezért érdemes korán elkezdeni a szájkosárhoz való szoktatást. Lehet, hogy soha nem lesz rá szükség, de ha a kutya számára nem kényelmetlen vagy zavaró a viselése, mindekinek könnyebb és gyorsabb adott helyzetben egy szájkosárt viselő kutyán elvégezni bizonyos beavatkozásokat, viszgálatokat.

Konklúzió

Egy kölyök vagy felnőtt kutya szocializációja alapvető feladat, hiszen mindenki számára fontos, hogy négylábú társa jól nevelt, barátságos és nyugodt, boldog állat legyen. A kölyökkutyák szocializációja már egészen apró korban kell, hogy kezdődjön, és amint megkapta minden szükséges oltását, a lehetőségek tárháza egyre nagyobb lesz.

Idősebb kutyák szocializációja több időt igényel, de egyáltalán nem lehetetlen feladat. Kellő türelemmel, következetességgel és sok szeretettel még a reménytelennek tűnő eb is szocializálható. Persze akiknek még nem volt tapasztalatuk idősebb, nem, vagy nem megfelelően szocializált kutyákkal, jobb, ha megfelelő szakember, például kutyakiképző, kutyaiskola tanácsát kérik.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban