Miért jó az ivartalanítás?

Éves szinten hatalmas összegeket költünk kedvenceinkre. Veszünk nekik eledelt, elvisszük állatorvoshoz, vásárolunk játékokat, tálakat, kutyaágyat, ruhát, fizetünk a kutyakozmetikusért, esetenként a gyógyszerekért és a vitaminokért. Tesszük mindezt azért, mert kedvenceink jobbá, szebbé teszik az életünket. Azt hiszem, abban mindannyian egyetértünk, hogy az összeg, amit rájuk költünk, meg sem közelíti azt a sok örömöt, szép pillanatot, amit tőlük kapunk.

Azok a pénzösszegek, amiket kutyánkra, kutyáinkra költünk, közvetlenül életük jobbá, kényelmesebbé tételére irányulnak.

Bár nagyon fontos, hogy kedvencünk élete kényelmes, boldog legyen, hogy megkapja a lehető legjobb dolgokat, amit biztosítani tudunk a számára, nem szabad elfeledkezni az ivartalanításról sem. Márpedig a gazdák hajlamosak ezen spórolni.

Miért ivartalaníttasson?

Azért, mert sok előnye van! Egyrészt ezáltal biztosítja, hogy ön és kedvence nem fognak hozzájárulni a gazdátlan, menhelyeken élő vagy éppen elaltatásra váró állatok számának növekedéséhez. Sajnos sokkal több gazdátlan állat él, mint ahány befogadó otthon várja őket.

Másrészt az ivartalanítás egészségügyi előnyökkel is jár az állat számára.

kutya nyakán gallérral fekszik

Íme, néhány csak a kanok számára:

  • Megszűnik a hererák kockázata
  • Csökkenti a nem daganatos eredetű prosztata betegségek kockázatát
  • Esetlegesen csökken a cukorbetegség kockázata

Ilyen előnyökkel jár a szuka kutyák számára:

  • Amennyiben a műtétet 2,5 éves kor előtt végzik el, nagymértékben csökken az emlőrák kockázata, mely a leggyakoribb daganatos megbetegedés szukáknál.
  • Szinte teljesen megszűnik a gennyes méhgyulladás kockázata, mely a szuka kutyák több mint húsz százalékánál előfordul, és legalább egy százalékban végzetes.
  • Csökken vagy megszűnik a méh, a méhnyak és a petefészek daganatos megbetegedésének kockázata, attól függően, mit távolít el az orvos.

Az ivartalanítás következtében csökken az interszexuális agresszivitás és a territoriális jelölgetés is.

Van-e kockázat?

Mint minden nagy műtétnek, az ivartalanításnak is van kockázata. Bár a műtét következtében az állatok veszélyeztetettsége bizonyos daganatos megbetegedésekre és egyéb betegségekre drasztikusan csökken, másokra hajlamosabbak lehetnek. Kutatások igazolták, hogy bár sok kellemetlen viselkedési rendellenesség megszűnik a műtét után, mások azonban kialakulhatnak.

A legtöbb állatorvos hat hónapos körül ajánlja a műtét elvégzését. Néhány kutyatulajdonos, különösen a nagytestű fajták gazdái inkább várnak, amíg a kutya fizikálisan érett nem lesz a beavatkozásra. Azok az ebek, amelyeket az ivarérés után ivartalanítanak, sokkal izmosabbak, mint a korábban műtöttek, ez pedig különösen fontos a munkakutyák esetében.

műtét után hasfalat varrják

Előfordulnak olyan egészségügyi problémák, amelyek miatt nem végezhető el az ivartalanítás.

Érdemes tehát utána érdeklődni, milyen viselkedési és fizikális előnyökkel jár a műtét, és milyen kockázatokkal kell számolni. Mindenképp vitassa meg a kérdést állatorvosával, és közösen döntsék el, mi a legjobb kedvence számára.

Mi van, ha mégsem ivartalaníttat?

Természetesen a döntés az öné, senki nem kényszerítheti, hogy elvégeztesse kedvence ivartalanítását. Azonban ne feledje, hogy ha szuka kutyája van, azt a tüzelési időszak alatt szigorúan csak pórázon szabad sétáltatni, és meg kell akadályozni, hogy kan kutyák a közelébe férkőzhessenek. Amennyiben ivaros kan kutyája van, az ő biztonsága az ön felelőssége! Ügyelnie kell, ki ne rohanjon egy tüzelő szuka után az útra, át ne szökhessen a szomszédba, hogy udvaroljon egy kicsit, mert ezek eredménye baleset, sérülés, és/vagy egy alomnyi kiskutya, melyek rosszabb esetben az utcán vagy menhelyen végzik.

Mindenképpen kizáró ok az ivartalanításra, ha tenyésztési szándéka van kutyájával. Tenyészteni azonban csak azonos fajtájú, pedigrével és egészségügyi szűrésekkel rendelkező, mentálisan és fizikálisan ép kutyákat szabad, szigorú előírások alapján.

Ezek az előírások meghatározzák azt is, hogy milyen kor felett és meddig, milyen gyakorisággal párosodhatnak a kutyák. Nem ajánlatos két éves kor alatti ebet tenyésztésbe vonni, és semmiképpen nem szabad minden tüzelés alkalmával befedeztetni a szukát. Egy felelős tenyésztő nem csak biztos tudással rendelkezik a fajtát illetően, de a genetikai alapismeretekkel is tisztában van, és rengeteg időt szán a kiskutyák felnevelésére, az anyaállat gondozására, és bizony nem kevés pénzébe kerül mindez.

Ajánlott cikkek