Mennyi idő alatt gyógyul fel a kutya ivartalanítás után?

Mennyi idő alatt gyógyul fel a kutya ivartalanítás után?

A szuka és a kan kutyák ivartalanítása teljesen másfajta műtéti eljárást igénylő folyamat, emiatt a gyógyulási folyamat is eltérő. Korábban azt tartották, hogy érdemes megvárni az első tüzelést, ma már azt vallják az állatorvosok, hogy ez nem szükséges, sőt, ha lehet, akkor a vemhesülés és ellés kockázata miatt érdemes korábban ivartalanítani.

Szukák esetében általában 6 hónapos kor után vállalják az orvosok a beavatkozást, de ideálisan 8-9 hónapos korra időzítik a műtétet. Amennyiben ilyen korai életkorban zajlik le az első tüzelés, akkor azt követően kerül sor az ivartalanítára.

Ha a műtétre rutineljárásként kerül sor, azaz nem betegség miatt kell beavatkozni, akkor az altatásban végrehajtott műtét során a két petefészket távolítják el. A méh eltávolítására csak akkor kerül sor, ha azt a gazda kéri, vagy ha a műtét során olyan körülmény merül fel, ami ezt indokolná.

Fiatal állatok esetében a műtéti altatási kockázat minimális. Idősebb állatoknál ez a kockázat kissé nő, de amennyiben egyébként egészséges az állat, akkor nincs mitől tartani.

Éppen ezért lényeges, hogy a műtét előtt az állatorvos alaposan kivizsgálja a kutyát.

Maga a műtét nagyjából másfél óra, az előkészületekkel együtt. Az altatásból már felébresztve adják ki a gazdának, sőt, előfordulhat, hogy a saját lábán megy ki hozzá kedvence, persze kissé még rogyadozó léptekkel. A műtét után egy ideig bágyadt és gyenge az állat, ezalatt az idő alatt nem ehet és nem is ihat, ám amint stabilan áll a lábán, már igen. Célszerű az első 24 órában fájdalomcsillapítót adni neki.

A hasi seb gyógyulása érdekében műtéti gallért vagy ruhát kell a kutyára adni, ezt egészen a varratszedésig viselnie kell.

Amikor nincs rajta a gallér vagy a ruha, figyeljen arra, hogy a kutya ne vakarja vagy harapdálja a műtéti területet. Lehetőleg nyugodt és csendes körülmények között legyen, és egyelőre ne engedje ki a szabadba. A család többi állata legyen különzárva, hogy ne zavarják a lábadozót. Általában a műtét utáni 7. napra gyógyul be a seb, és a 8-10. napon szedik ki a varratokat.

Néhány nap után előfordulhat, hogy a műtéti terület megduzzad, és tapintásra érzékennyé válik, de ez normális. Ha bármilyen váladékozást észlel, mindenképp értesítse az orvost, lehetőleg azonnal. Kettő-négy hét elteltével a kutya élete visszatérhet a normális kerékvágásba, a seb pedig teljesen begyógyul. Ha ez nem történik meg, szükséges az állatorvos ismételt kontroll vizsgálata.

Kan kutyák esetében legkorábban 6 hónapos korban, de általában 7-8 hónapos korban, vagy óriás testű fajtáknál még később végzik el a beavatkozást. Rutin beavatkozás esetén a herék és a herezacskó kerülnek eltávolításra az altatásban végzett műtét során.

Fiatal állatok esetében a műtéti altatási kockázat minimális. Idősebb állatoknál ez a kockázat kissé nő, de amennyiben egyébként egészséges az állat, akkor nincs mitől tartani. Éppen ezért lényeges, hogy a műtét előtt az állatorvos alaposan kivizsgálja a kutyát.

Maga a műtét nagyjából egy óra, az előkészületekkel együtt. Az altatásból már felébresztve adják ki a gazdának, sőt, előfordulhat, hogy a saját lábán megy ki hozzá kedvence, persze kissé még rogyadozó léptekkel. A műtét után még bágyadt és gyenge az állat, ezalatt az idő alatt nem ehet, és nem is ihat, ám amint stabilan áll a lábán, már igen. Célszerű az első 24 órában fájdalomcsillapítót adni neki.

Általánosságban azt lehet mondani, hogy a műtét utáni első vagy második napon a kutya már ugyanúgy viselkedik, mint korábban.

Esetleg kicsit óvatosabban mozog, de semmilyen egyéb változást nem jelent az életében. Persze a nagy edzéseket, a megterhelő mozgást kerülni kell a varratok kiszedéséig, de ez összességében egy hét a kutya életéből. Ezután lassan, fokozatosan vissza lehet térni a megszokott rutinhoz.

Ajánlott cikkek