Megváltozik-e a kutya viselkedése ivartalanítás után?

Sok tévhit él az ivartalanítással kapcsolatban az emberekben. Nagyon sokan a mai napig abban hisznek, hogy egy szuka kutya egészségének megőrzése érdekében legalább egyszer életében szülnie kell. A férfiak általában nagyon megértőek a kanokkal szemben, és nem szeretnék őket férfiasságuktól megfosztani. Pedig ezek a vélekedések bizony nem igazak.

Pusztán azért pároztatni egy szukát, hogy egyszer legyenek kölykei szegénynek, végtelenül felelőtlen döntés. Egyrészt a gazda nem lehet biztos abban, hogy a mindenféle tudatosság nélkül megejtett pároztatásból születő kölyköknek lesz-e gazdája, vagy a menhelyi állatok sorát gyarapítják majd. Abban sem lehet biztos, hogy az ellés, a szoptatás és a kölykök nevelése mennyire viseli meg az állatot.

Az a szuka kutya, amelyik még sosem ellett, ám a hormonok az ivartalanítás hiányában működnek, nagyobb eséllyel fog később emlődaganattól, gennyes méhgyulladástól, vagy egyéb, az ivarszervekhez köthető megbetegedéstől szenvedni. Azonban ha ezeket az ivarszerveket (méh, petefészkek) eltávolítják, akkor logikusan megbetegedni sem tudnak.

Ugyanez a helyzet a kanok esetében is, hiszen a herék eltávolításával a hererák kialakulásának kockázata is csökken, de ugyanígy a prosztata betegségek is megelőzhetőek.

Nem mellékes érv szokott lenni az ellenzőknél, hogy nem szeretnék, ha a kutya viselkedése megváltozna.

Nos, a kutya személyisége, intelligenciája, elevensége nem fog megváltozni a műtét következtében. Ami változhat, az a kanok, de akár a szukák egymással szembeni agresszivitása. Ennek az agressziónak az oka gyakorta a szexuális dominanciáért vívott harc, márpedig ha a nemi hormonok nem működnek, ha a kutya nem ontja kifelé magából a nemi feromonokat, akkor nincs is miért harcolni vele.

Azt is mondják, a kutyák lusták, és elhízottak lesznek a műtét után.

De vajon ez nem a gazdi bűne, aki túlzott etetéssel akarja kompenzálni vélt bűnét, amit a kutya ellen elkövetett? Tudomásul kell venni, hogy az elhízás a túlzott tápanyag felvétel következménye, nem pedig az ivartalanításé. Ugyanannyi tápanyag bevitele is túlzottnak tekinthető, ha eközben csökken az aktivitás. Azaz ha a gazda ugyanannyit ad enni a kutyának, mint korábban, de csak fele annyit mozognak, máris túl sok ételt adott. Azért, mert a műtéti beavatkozás után a kutyának pihennie kellett, még nem kell örökre így maradnia a dolgoknak. Amint a seb begyógyult, és az orvos is jóváhagyja, nyugodtan mozoghatnak ugyanannyit, mint korábban.

Igen, a valóság az, hogy az ivartalanított állatok sok előnnyel rendelkeznek. A kanok nem szöknek el, kevesebbet ugatnak, a szukák esetében kizárható jó néhány későbbi betegség, nem beszélve arról, hogy a tüzeléssel járó kellemetlenségek, mint vérzés és a kanok számára vonzó “illatfelhő” is megszűnnek. Nem utolsó sorban pedig a statisztikák azt mutatják, ezek a kutyák tovább élnek. Melyik az a gazda, aki ne örülne annak, ha előre tudná, kap még néhány extra évet kedvencével?

A legideálisabb időpont az ivartalanítása a 6-12 hónapos kor körüli időszak.

Szuka kutya esetében később már nagy az esélye a tüzelés megindulásának, ilyenkor pedig a szukák olyan viselkedést produkálnak, mely sok gazda számára kellemetlen vagy kényelmetlen.

Aki azon gondolkodik, hogy kutyája évek óta fennálló, vagy hirtelen kialakult viselkedési problémáját szeretné ivartalanítással orvosolni, azt el kell keserítenünk. Az idejekorán elvégzett ivartalanítás segít megelőzni azt, hogy bizonyos viselkedési problémák kialakuljanak, de régóta rögzült viselkedési formák orvoslására nem ez a megoldás, ahogy a frissiben megjelent problémákra sem. Ilyenkor célszerűbb valamilyen viselkedésmódosító terápián gondolkodni, persze emellett az ivartalanítás is elvégeztethető, az orvossal történt konzultáció tanácsait figyelembe véve.

Ajánlott cikkek