A kutya és a cica ivartalanítása hogyan történik?

Azzal, hogy kedvencét ivartalaníttatja, sokat tesz a gazdátlan állatok problémájának megoldásáért. Akár hiszi, akár nem, a legtöbb eutanáziára ítélt kutya és macska egy nem várt és nem tervezett szaporulat eredménye. De ezen túlmenően az ivartalanításnak egészségügyi és viselkedésbeli pozitívumai vannak, márpedig ezek talán közvetlenebbül érintik a gazdákat.

Az egészségügyi előnyök

  • A nőstény állat hosszabb és egészségesebb életű lesz. Az ivartalanítással ugyanis megelőzhetőek az ivarszervi fertőzések és daganatos megbetegedések, mint például az emlődaganat. Ezek a statisztikák szerint a kutyák ötven, a macskák 90 százalékát veszélyeztetik. A legjobb megoldás már az első ivarzás előtt ivartalaníttatni az állatot.
  • A hím állatok ivartalanításával a hererák és a prosztata problémák egyértelműen megelőzhetőek.

kutya hasán műtéti sebet varrnak össze

A viselkedésbeli előnyök

  • A nőstény az ivartalanítás után nem tüzel. Bár a ciklus fajtánként és egyedenként változó, általánosságban elmondható, hogy a nőstény kutya évente kétszer, a macskák párzási időszakban háromhetente 4-5 napig ivarzanak. Azért, hogy ilyenkor a hímeket magukhoz vonzzák, elviselhetetlen hangon nyávognak és üvöltenek, sokszor az egész házat és környezetet kellemetlen szagú vizelettel spriccelik körbe.
  • Az ivartalanított hím kisebb eséllyel szökik el „csajozni”. Az ivaros hím mindent megtesz azért, hogy párra leljen, és képes igen kreatív megoldásokat találni, hogy ennek érdekében kijusson a házból vagy a kertből. Amint elszabadult, ki van téve balesetnek, vagy más kanokkal vagy kandúrokkal való harcnak is.
  • Az ivartalanított állatok viselkedése sokkal nyugodtabb. Az ivaros kutyák hímjei között gyakori az agreeszivitás, persze különösen tüzelési időszakban, amikor a lányok kegyeiért versengenek. Az ivaros kandúrok, de bizony a fiú kutyák is előszeretettel jelölik meg erős szagú vizeletükkel a területüket, akár szerte a házba is. Ivartalanítás után nagy eséllyel nem fognak más kutyákra, emberekre ugrálni a kanok, hogy párzó mozdulatokat végezzenek. Sőt, az ivartalanítás időnként az agresszivitási problémákra is gyógyír lehet.

Az ivartalanítás ráadásul hosszú távon spórolást is jelent. Ugyanis a műtét egyszeri költsége sokkal kevesebb, mint az utódokról való gondoskodás költségei.

Mítoszok és tévhitek az ivartalanítás körül

  • Az ivartalanítás nem feltétlenül okoz elhízást. Az elhízás oka sokkal inkább a mozgáshiány és a túletetés, nem pedig az ivartalanítás. Ha biztosítja kedvence számára a szükséges mozgást, sőt, ha kell, ösztönzi rá, valamint felügyeli, mennyit eszik, nem fog elhízni az állat.
  • Az ivartalanítás nem gyors megoldás a viselkedési problémákra. Bár a legtöbb kutya és macska esetében megfigyelhető, hogy a nem kívánatos viselkedés kevésbé lesz gyakori az ivartalanítás után, köszönhetően a csökkenő tesztoszteron szintnek, a műtét közel sem garancia arra, hogy az állat viselkedése az ivartalanítás után azonnal jóra fordul. Tény, hogy a műtét után azonnal csökken a tesztoszteron szintje, azonban a hormontermelés nem szűnik meg. A műtét egyáltalán nem lesz befolyással azokra a viselkedési formákra, melyeket az állat tanult, vagy melyek szokásává váltak. Az ivartalanítással járó viselkedésbeli változások nagymértékben függenek az állat természetétől, karakterétől és előéletétől is.

kutya hasán varratot ellenőrzik

Mikor célszerű ivartalanítani?

  • Kutyáknál: Tradicionálisan 6-9 hónapos kor között javasolják az ivartalanítást, de már akár nyolchetes kölyöknél is elvégezhető a műtét, amennyiben egészséges. A felnőttkori ivartalanítás sem káros, bár tény, hogy a műtét utáni komplikációknak nagyobb az esélye. Túlsúlyos és egészségügyi problémákkal küzdő kutyák esetében az állatorvos javaslatára kell hagyatkozni.
  • Macskáknál: Macskáknál már nyolchetes kortól biztonsággal elvégezhető az ivartalanítás. Menhelyeken gyakori az ilyen korai életkorban elvégzett műtét, így örökbefogadáskor már gyógyult állatot tudnak a gazdinak adni. Minden esetben érdemes öthónapos kor előtt ivartalaníttatni a macskát, mert így kerülhető el a vizeletspriccelés és a vemhesülés. A nőstény macska ivarzása alatt is ivartalanítható.

Minden esetben konzultáljon az állatorvossal, hogy mikor célszerű ivartalaníttatnia állatát.

Hogyan segítse kedvencét a műtét előtt és után

Az állatorvos pontosan el fogja mondani, hogy milyen szabályokat kell betartani a műtét előtt. Általánosságban elmondható, hogy nem szabad etetni a cicát a műtét előtti nap éjféltől, és a vízadás sem javasolt. Persze kölyök macskánál szükséges lehet kiegészítő ásványi-anyag bevitel, de ebben az esetben se etesse, hanem az állatorvos által javasolt kiegészítőt adja csak.

Persze a műtét utáni, lábadozási időszakra is fog kapni tanácsokat. Biztos, hogy a cica diszkomfort érzéssel küzd majd a beavatkozás után, de a fájdalom megfelelő gyógyszerekkel hatékonyan csillapítható.

Íme, néhány hasznos tanács a gyors és biztonságos felépüléshez:

  • Tegye kedvencét nyugodt, csendes helyre, távol az ajtóktól, és a többi állattól.
  • Ne engedje, hogy a cica rohangáljon, ugráljon. A műtét után legalább 2 hétig tartsa be ezt a szabályt, ám ha az állatorvos úgy javasolja, akár tovább is.
  • Ne engedje, hogy a cica nyalogassa a sebet, a varratokat. Ez nem csak fertőzést, de komolyabb problémát is okozhat. Próbálja meg elterelni a figyelmét játékkal, jutalomfalatokkal, és használjon védőgallért.
  • A műtét után legalább 10 napig ne fürdesse meg az állatot.
  • Naponta ellenőrizze a műtét helyét. Ha a legkisebb aggály is felmerül, forduljon az állatorvoshoz.

Vörösödés, váladékozás, duzzanat esetén azonnal forduljon az állatorvoshoz. Ha a seb kinyílik, nincs idő késlekedni! Szintén hívja az orvost, ha az állat levert, étvágytalan, hány vagy hasmenése van.

Ajánlott cikkek