A kolduló kutya

Leül a család vacsorázni, és a kutya máris megjelenik, esdeklő szemekkel nézve az asztalt, a tányérokat? Esetleg hangosan sír vagy ugat, amíg csak le nem esik neki egy falat? Nos, minden attól függ, hogyan nevelték az ebet. De nézzük meg, miért koldulnak a kutyák, és mit lehet tenni ez ellen.

Miért koldulnak a kutyák?

A koldulás egyike azoknak a tanult viselkedési módoknak, amelyek a gazda nézőpontjától, hozzáállásától függően akár kedvesnek, de akár zavaró viselkedésnek is tekinthető. Amikor a gazdi éppen állva falatozik egy zacskó chipset, és a kutya kedvesen a lábára ül, esdeklő szemekkel nézve a zacskót, az akár aranyosnak és bájosnak is tűnhet, ám ha ilyenkor ad neki a nasiból, azzal bizony a koldulásra tanítja az ebet.

kutya húst próbál lopni az asztalon levő tányérról

Persze az alkalmankénti koldulás, azaz az ételért könyörgés nem a legnagyobb viselkedési probléma, amellyel a gazdik szembesülhetnek, sőt, mint kommunikációs forma, még erősítheti is az ember és az állat közötti kapcsolatot. Ám a spektrum másik végén azok a kutyák állnak, amelyek nem hagyják magukra gazdájukat étkezés közben, és folyamatosan bökdösik egy-egy falatért, esetleg hangosan ugatnak, a lábukat, kezüket mancsolják, netalán még a tányérba is belenyalnak.

Igen, a koldulás megnyilvánulhat úgy, hogy az étkező széke mellett ül az eb, esdeklő szemekkel bámulva, esetleg nyöszörög, a szemét a célpontjára, az ételre szegezve. Más esetekben azonban kutya proaktívabb szerepet vállal a koldulásban, és mancsol, a gazda lábára ugrik, vagy szüntelenül ugat.

Bármilyen formát is ölt a koldulás, az csak azt bizonyítja, hogy mi működött a kutya számára korábban, azaz mit kellett tennie ehhoz, hogy kapjon egy falatot.

Ráadásul a kutyát nem csak az étel csábíthatja koldulásra, hanem bármi más is, tehát nem csak és kizárólag az ételért szoktak koldulni az ebek.

Mivel a koldulás tanult viselkedés, a legjobb, ha meg sem tanulja az eb, bár tény, hogy sokan akaratlanul is megtanítják neki. Ha azonban a gazda sosem ad falatokat a kutyának, amikor a család étkezik, és az eb eledelét mindig ugyanott és ugyanabban az időben kapja, akkor sosem fog koldulni.

Amennyiben problémát okoz az eb koldulása, akkor bizonyosan valamikor jutalmazta a gazdi ezt a viselkedést, akár véletlenül, akár szándékosan adva neki az asztalnál ételt. Persze érthető, hiszen azt gondolta, hogy egy ideig lefoglalja a kutyát, ha kap az asztalról egy-egy falatot, esetleg egy csontot. Lehet, hogy az volt az indok, hogy egyszerűbb adni egy darab húst, mintsem nemet mondani. Mindez érthető, de meg kell érteni azt is, hogy ezzel a kényelmes megoldással a gazda maga tanította meg koldulni kedvencét. A tanulás magában foglalja az operáns viselkedés klasszikus Skinneri megerősítését. Descartes azt mondta: „Gondolkodom, tehát vagyok”. Hasonló ehhez a kolduló kutya filozófiája: „Működik, ezért könyörgök”.

kutya húst lop az asztalon levő vágódeszkáról

A legnagyobb probléma az, hogy egyes gazdák bár úgy döntenek, hogy megpróbálják megtörni ezt a körforgást, de nincs akaraterejük ahhoz, hogy megtartsák a fogadalmukat. Ehelyett időnként engednek a könyörgésnek, megerősítve a kutya kolduló viselkedését, ráadásul egy véletlenszerű időszakos ütemterv szerint, mindez pedig a legkitörölhetetlenebb tanulást eredményezi, biztosítva, hogy a kutya továbbra is könyörögjön, hiszen esélye van arra, hogy legközelebb nyerhet.

Hogyan szoktatható le a kutya a koldulásról?

  • Legyen rendszer a kutya etetésében, például naponta kétszer kapjon enni, reggel és este hétkor. Csak kutyaeledelt kapjon, és véletlenül se legyen keveredés a család és a kutya ételei között.
  • Időzítse a kutya étkezését akkorra, amikor a család is leül enni. Így az egész étkezési idő alatt el lesz foglalva a saját táplálékával. Az sem baj, ha teljesen más helyiségben kapja az ételét.
  • Ha megoldható és szükséges, etesse a mobilkennelben. A dobozhoz vagy mobil kennelhez szoktatás sok viselkedési probléma megelőzésénél és megoldásánál hasznos, így ebben az esetben is.
  • Soha, de soha ne engedjen a könyörgésnek. Ez nem könnyű feladat, de a „nem” kimondása után legyen erős és igyekezzen tudomást sem venni az ebről.
  • Ne feledje, hogy a kutya a múltban bevált viselkedést kezdetben még gyakrabban próbálja, ha a gazdi a várt jutalmat visszatartja, azaz eleinte a helyzet csak rosszabb lesz. De emiatt nem kell aggódni, és nem szabad feladni. A kutya ugyanis végül abba fogja hagyni a koldulást, hiszen rájön, semmi értelme olyan valamiért küzdeni, ami nem működik.
  • A zen csodákra képes! Fogjon valamilyen kedvelt ételt a zárt öklében. Bármit is csinál a kutya, akárhogy koldul, könyörög, bököd, ne nyissa ki a markát. Egészen addig tartsa zárva az öklét, amíg a kutya el nem lazul, elfogadva a tényt, hogy a gazdi irányít. Amint abbahagyja a könyörgést és csendesen, türelmesen ül, mondja neki, hogy „tied” és nyissa ki a markát. Ezzel elfogadható viselkedésre tanítja az ebet, az lesz üzenet a számára, hogy a jó viselkedés működik, a rossz pedig nem.
  • A büntetés soha nem helyénvaló. A kutya nem érti meg, miért büntetik, és összezavarodik. A büntetés semmire sem tanít meg egy kutyát, csak és kizárólag arra, hogyan kerülje el azt, aki bünteti őt.

golden retriever esdeklő szemekkel nézi az asztalon levő tányérnyi húst

Egy jól nevelt kutya öröm a gazda, a család számára, ám az, amelyik folyamatosan koldul, nem. A jutalmazásról vagy nem jutalmazásról a gazdának kell döntenie, nem pedig a kutyának. Tudomásul kell vennie mind az állatnak, de bizony a gazdának is, hogy nem az eb irányít, és ha az idő nem alkalmas akár a játékhoz, akár a jutalmazáshoz, a kutyát a helyére kell küldeni. Ám ez csak akkor kivitelezhető, ha a gazda határozott és következetes, de szeretetteli a kutyával. Higgye el, az ember hűséges barátjaként és társaként a kutya értékelni fogja az irányítást.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban