Hogyan szoktassa le a kutyát a kanapéról?

Míg egyes gazdik gyengéden megpaskolják az ölüket vagy a kanapén a szabad helyet, hogy ösztönözzék az ebet, üljön, feküdjön melléjük, más gazdik ezt nem igazán szeretnék. Az, hogy nem engedik a kutyát az ágyba, a kanapéra vagy a fotelbe, nem jelenti azt, hogy ne szeretnék az ebet.

Ők pusztán annyit akarnak, hogy az állat  a kutyaágyban vagy más, a gazda által  megfelelőnek ítélt helyen aludna, pihenne.

Ideális esetben ez nem egyszemélyi döntés, hanem a család közösen határozza el.  Fontos ugyanis a következetesség, hiszen a kutya csak így érti meg, hogy mi az elvárt és elfogadható viselkedés, és mi nem az.

A következetlenség számos komoly viselkedési probléma forrása lehet.

Miért szeretnek a kutyák a kanapén szunyókálni?

Csakúgy, mint mi, emberek, a kutya is élvezi a meleg és puha helyeket. Ezeken a helyeken szeretnek pihenni és szunyókálni, márpedig ez fontos tevékenysége az ebeknek a nap során. Bizony, a kutyák általában napi 14 órát alszanak, legyen szó akár sznyókálásról vagy hosszabb, mély alvásról.

kutya az ágyban, kockás ágytakarón fekszik

Vannak azonban alternatívák, hiszen kutyaágyak több száz formában, méretben, szövetben, textúrában és stílusban kaphatók. Amikor ágyat választ a kutyának, és az a célja, hogy leszoktassa a nagymama foteljából vagy a családi ágyból, igyekezzen ehhez a kedvenc helyhez hasonló anyagú kutyaágyat választani.

A kutyaágy vásárlása során elsődleges, hogy olyat keressen, amit az eb szeret. A jó kutyaágy ugyanis kényelmet biztosít, megőrzi a testhőt, könnyen mosható és tisztítható, tartós, és jó, ha vízálló is.

A lakásban a kutyaágy számára a legideálisabb hely az, ahol a család sok időt tölt, legyen az akár a nappali vagy a konyha.

Na, de miért érdemes leszoktatni az ebet a kanapéról, vagy eleve fel sem engedni rá?

  1. Az allergia – Becslések szerint az emberek 15-20%-a allergiás a háziállatokra. Az allergiás reakciót kiváltó anyagot allergénnek nevezik, ezek hatására az alleriától szenvedő emberek orra folyhat, szeme viszkethet, köhöghetnek, vagy akár kiütések is jelentkezhetnek a bőrükön. Súlyosabb esetben akár légzési nehézség is felléphet A háziállatok leggyakoribb allergénje az elhalt bőrhám, amely bárhol megtalálható, ahol a kutya feküdni szokott. Éppen ezért az allergiától szenvedő emberek számára kímélő, ha a kutya nem mehet fel a kanapéra.
  2. A szőrhullás – Ahol a kutya felmehet az ágyra, fotelbe, kanapéra, ott garantált, hogy a gazdi reggel nem fekete  nadrágban indul dolgozni. A kutyaszőr mindenhol jelen van a kutyás családoknál, ám ha a kanapén alszik az eb, akkor bizony sokkal több szőr kerül onnan a ruházatra is.
  3. A következetlenség – Ha a gazdi sokat utazik, vagy rendszeresen magával viszi kedvencét, a különféle helyek eltérő szabályai zavartságot okozhatnak az állatnál. Lehet, hogy otthon megengedett a kanapéra ugrálás, de vendégségben, rokonoknál vagy a szállodában már nem. A kutya nehezen érti meg, hogy ugyanaz a viselkedés hol elfogadható, hol pedig nem.

kutya kutyaágyban fekszik

Hogyan lehet leszoktatni a kutyát a felugrálásról?

Ha a kutya már megszokta a kényelmet, hogy szabad neki a kanpén, a fotelben heverészni, nehéz feladat onnan leszoktatni, de persze nem lehetetlen.

  1. Legyen következetes. A legfontosabb, amit tehet, a következetesség. Ez azt jelenti, hogy a család minden tagja követi a közösen megállapított szabályokat, és ugyanazt engedi vagy tiltja a kutyának. Ha az egyik családtag megenged egy viselkedést, míg egy másik nem, az nagyon zavaró és érthetetlen az állat számára. Nem szabad elfelejteni, hogy a kutyának egyáltalán nem kell a kanapén lennie, hiszen nem árt neki, ha a saját, kényelmes ágyában heverészik.
  2. Tanítsa és nevelje. Ideális esetben a kutya tiszteli és elfogadja a gazdáját. Ha a kutya már ismeri, érti és követi az alapvető parancsszavakat, mint „ül”, „fekszik”, „marad”, „helyedre”, akkor nem lesz nehéz megtanulnia azt sem, hogy menjen le a kanapéról, vagy fel se ugrojon rá. Amikor felugrani készül a kutya, és megállítja a választott paranccsal, ami lehet akár a „nem”, vagy más szó is, minden esetben jutalmazza.
  3. Mindenképp szerezzen be egy kutyaágyat és tanítsa meg az ebnek, hogy az az ő helye. Amint elfogadta, lehet gyakorolni a „helyedre” parancsot.
  4. Jutalmazzon. A legfontosabb dolog a kutya nevelése során a pozitív megerősítés és a jutalmazás. Ha a kutya helyesen, az elvárt módon cselekszik, jutalmazni kell, hogy ezzel megerősítse a gazda a jó viselkedést. A jutalom persze bármi lehet, nem csak jutalomfalat, hanem akár dicsérő szó, simogatás vagy játék.
  5. Amikor a gazdi nincs otthon. A család néha elmegy dolgozni, iskolába, vásárolni, egyszóval általában nem ül valaki a lakásban a nap huszonnégy órájában. Márpedig ilyenkor sem árt megakadályozni, hogy az eb tiltott helyre ugorjon. De hogyan?

kutya színes takarókon és párnákon fekve nézelődik

  1. Ne férjen hozzá. Ha a kutya előszeretettel ugrik fel a gazdi ágyába, hogy ott szunyókáljon, egyszerűen csukja be a hálószoba ajtaját, ezzel elzárva őt a lehetőségtől. De tehet fel bébikaput is, esetleg helyezhet az ágyra ideiglenesen dobozokat, rekeszeket, hogy neki már ne jusson hely.
  2. Kémiai szerek. Kíméletes kémiai anyagokkal is távol tudja tartani a kutyát, például permetezze be a területet alkohollal, citromlével kevert vízzel vagy ecettel azokat a területeket. Persze ez csak akkor működik, ha a kutya nem szereti ezeknek a szagát, ám érdemes kísérletezni, mert vannak ebek, akik tudomást sem vesznek ezeknek az anyagoknak a szagáról, mások pedig utálják.
  3. Fizikai akadályok. Buborékfóliából, újságpapírból vagy alufóliából is lehet a kutyát távol tartó alkalmatosságokat kreálni. Ezekkel szintén érdemes kísérletezni, mert van kutya, amelyik tudomást sem vesz ezekről, míg mások nem kedvelik.
  4. Kellemelten hangok. Egyes tanácsok szerint érdemes kísérletezni a hangokkal is. A gazdi elbújik, vagy kamerán figyel, és ha nem elfogadható viselkedést tapasztal a kutyánál, egyszerűen olyan hangot ad ki, ami elrettentő lehet az eb számára. Jó lehet a konzervdobozva rakott aprópénz rázása, légkürt, síp, stb.

A kutya viselkedésének megváltoztatása nehéz feladat. Ha már egyszer fel, és napokat, heteket, sőt hónapokat is igénybe vehet. A legfontosabb, hogy legyünk következetesek, és jutalmazzuk a jó, kívánatos viselkedést.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban