E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - Nevelés

Varázsszó a parancsszó

A névhez szoktatás talán ez az egyik legkönnyebb feladat, persze azonnali sikert nem szabad várni. Amikor a kicsihez szól, mondja ki a nevét, és simogassa meg. Így a kutya kellemes érzetet társít a névhez. Később, ha szólítja, és a kölyök felfigyel a névre, dicsérje meg és adjon neki egy kis jutalomfalatot. A következő lépés már az lesz, hogy a kutya boldogan üget, amint meghallja a nevét, mert tudja, valami jó következik.

Tovább

A profi kutyaterapeuta

A legtöbb viselkedés, ami természetes a kutya vagy a macska számára – ugatás, nyávogás, kaparás, harapás, rágás – bizony kemény kihívás lehet a gazda számára. Bár a könyvek, az internet cikkei mellett nincs hiány a jó barátok tanácsaiban sem, a leghatékonyabb megoldás a viselkedési problémák kezelésére a szakavatott kutyaterapeuta.

Tovább

Játék és a város zaja

Játékkal szinte mindenre megtanítható a kutya. Igen, a játék is a nevelés része, talán az egyik legfontosabb eszköz a szeretet és a türelem mellett. Minden kölyök szeret játszani, és a játék nagyon fontos része fizikai és mentális fejlődésüknek. A játék által sok mindent megtanulnak, fejlődik koordinációs készségük is, és bizony a zavaró, esetleg irritáló zajokat, ismeretlen és félelmetes környezetet is hamarabb megszokják, ha a tanulás része a játék is. Játsszon hát kutyájával, amikor csak teheti.

Tovább

Gazdi-iskola

Alapvető szabály a kutyák nevelésében, hogy a kölyökkutyákat és később a felnőtt egyedeket a fajta jellegének, temperamentumának, használati céljának megfelelően kell nevelni.

A kölyökkutya számára az első lecke új otthonában a gazda által választott név megtanulása. Ezért hát minden alkalommal, mikor a kiskutyához szólunk, mondandónkba fűzzük bele nevét is. Eleinte úgy tűnik majd, nem is reagál rá, de higgye el, figyel, és igen hamar megtanulja, hogy őhozzá szólunk, különösen, ha ezt gyakorta össze tudja fűzni valami kellemes eseménnyel, mint pl. etetés, jutalomfalat, simogatás.

Tovább

A kutya agressziójának típusai

A kutyaharapások megelőzéséhez három kulcs nyitja az ajtót: érteni kell az állat viselkedését, időt kell szánni szocialilzációjára és nevelésére – lehetőleg minél előbb kezdve – és megtanítani a család apraját arra, hogy elfogadjon minden kutyát.

Tovább

Függelékek a kutyán

Minden kölyök utálja a nyakába kötözött valamit, amit mi nyakörvnek hívunk. Első reakciója, hogy le akarja szedni onnan az idegen tárgyat. Az első felhelyezéskor ügyeljen arra, hogy a nyakörv ne legyen túl szoros, de laza se. Akkor jó, ha felhelyezés után éppen még befér a nyakörv és a nyak közé a kisujja. Ha lazábbra hagyja, a leszedéssel való küszködésben a kutya foga, vagy akár a lába könnyen beleakadhat, és sérülést okozhat.

Tovább

Miért ne etessünk maradékkal?

A rágás teljesen normális viselkedés, nem csak a kutyáknál, de a macskáknál is. Vannak állatok, melyek a fogváltás után, felnőtt korukra kinövik az erős rágási hajlamot, míg másoknál egész életükben megmarad.

Tovább

Sokat ugat a kutya!

Az ugatás ösztönös viselkedési forma, a kutyák ugatásukkal kommunikálnak egymással, mindent így mondanak el az „unatkozom” üzenettől az „ég a ház” vészjelzésig. Sajnos azonban a kutya ugatási szokásait a szomszédok nem mindig tolerálják.

Tovább

A kutya felugrál az emberekre!

A kutya általában azért ugrál fel gazdájára és más emberekre, mert üdvözölni akarja őket, esetleg játszani szeretne. A viselkedés általában nem az engedetlenség jele, egyszerűen a kutya természetes reakciója, ám mivel sokszor kellemetlen az emberek számára, érdemes leszoktatni róla az ebet.

Tovább

Gyors tippek a dobozhoz és ketrechez szoktatáshoz

A szobatisztaságra nevelés nagy kihívás. Mind a gazdának, mind pedig a kutyának segítségre van szüksége. Ráadásul van egy praktikus dolog, ami nagy segítséget nyújt ebben, ez pedig a szállítódoboz vagy a ketrec. Nem, ezek egyike sem kegyetlenség!

Tovább

Az öt alap parancs

Akár ön végzi a kutya tanítását, akár beíratja obedience iskolába, minden kutyának meg kell tanulni az öt alapvető parancsszót: ül, marad, lábhoz, gyere, fekszik. A gyakorlás során sose szidja meg a kutyát és a nevét se ejtse ki mérges hangon.

Tovább

Kutyák és trükkök

A kutyák szeretnek új dolgokat tanulni, sokuk kifejezetten élvezi, ha trükköket sajátíthat el. Ahhoz, hogy bármilyen trükköt meg tudjon tanítani kedvencének, szükséges, hogy stabil kapcsolat legyen kettőjük között. A legkönnyebb a tanítás akkor, ha a kutya étellel motiválható, de más eszköz (pl. a kedvenc játék) is hasznos lehet.

Tovább

A tiszta szoba titka

Minden kutya alapvetően terület-tiszta. Már a háromhetes kölyöknél is megfigyelhető, hogy az alomban nem oda piszkít, ahol alszik. Kis kurta lábain arrébb mászik, elvégzi a dolgát, majd visszabújik a testvéreihez. Egy aprócska kölyök számára a legkisebb lakás vagy zsebkendőnyi kert is hatalmas területnek számít, nem várható el tőle, hogy azonnal tudja, az egész hely tabu ürítés szempontjából. Következetes nevelés szükséges ahhoz, hogy megtanulja, hol végezheti el a dolgát.

Tovább

Doboz vagy ketrec – avagy hogyan szoktassuk hozzá a kutyát

Mi mindenre lehet jó a szállítódoboz? Ugye, nem gondolja, hogy csak akkor lehet elővenni, amikor éppen állatorvoshoz viszi kedvencét, vagy éppen nyaralni indulnak? A doboz, ketrec vagy mobilkennel lehet biztonságos, kényelmes kuckó is ám! Sőt, a gazdi életét is megkönnyíti, amikor szükséges.

Tovább

Öt hasznos tipp a szobatisztasághoz

A kutya szobatisztaságra nevelésének problémája majdnem egyidős a domesztikációval. Napjainkban, amikor mindenki időhiánnyal küzd, fáradt és türelmetlen, nagy kérdés, hogyan oldható meg ez a probléma minél gyorsabban.  Igen ritka az, hogy egy kölyökkutya úgy kerül új otthonába, hogy már szobatiszta.

Tovább

Gyerek és kutya - együtt a családban

Akár szülők vagyunk, és a gyerek mellé érkezik kutya, akár kutyásként vállal a pár gyermeket, a neveléssel, mint feladattal - a felelősség, elköteleződés mellett - már jó eséllyel megismerkedtek. Egy csomó olyan dolgot tanítottak akár a gyermeknek, akár a kutyának, mely a felnőttek számára ismerős terep, de mégis nehéznek bizonyult a feladat. No igen, a nevelés nem könnyű dolog.

Tovább

Szobatisztaságra nevelés hat könnyű lépésben

Az édes kicsi apróság igencsak büdi csomagocskákat és mindig láb alá kerülő tócsákat képes pillanatok alatt „elhelyezni” a lakásban. Éjjel kibotorkálva egy pohár vízért nem éppen kellemes ébredés ezekbe lépni. Egyértelmű: meg kell tanulnia a szobatisztaságot.

Tovább

Ismétlés a tudás atyja

Jómagam nem vagyok kutyakiképző, így csak azokat a tapasztalatokat tudom megosztani önökkel, amik a kutya alapvető neveléséhez, a mindennapi együttéléshez szükségesek. Komplexebb neveléshez sok hasznos könyv kapható, oldalunkon is rengeteg fontos információ és cikk van, és az ebek méretüktől függetlenül kutyaiskolában, tapasztalt és képzett oktatók segítségével is elsajátíthatják a további ismereteket.

Tovább

A bűvös szó - szocializáció

Amikor kutya kerül a házhoz, a gazda úton-útfélen a szocializáció fontosságát hallja. De mi is az a szocializáció? A szocializáció definíciója szerint olyan tanulási folyamat, amely a születéstől a halálig tart, a „társadalomba való beilleszkedés folyamata, amely során az egyén megtanulja megismerni önmagát és a környezetét, elsajátítja az együttélés szabályait, a lehetséges és elvárt viselkedésmódokat.” (Bagdy, 1986.)

Tovább

Kutya-macska barátsága

Sokszor érkezik kölyökkutya olyan családba, ahol már élnek más állatok. Az, hogy ez mennyire okoz majd problémát, nagyban függ attól, milyen faj él régebben a lakásban. Érthető módon a halak nem túlzottan jelentenek gondot, ellenben a madarak, rágcsálók és macskák bizony kevésbé fogadják szívesen az új jövevényt, valamint a gazdának is fel kell készülnie esetleges apróbb problémákra.

Tovább