Miért stresszelnek a macskák?

Miért stresszelnek a macskák?

Régóta ismeretes, hogy a stressz és a szorongás hatással van az emberek egészségi állapotára, sokszor komoly betegségeket is okozhat. A macskák esetében sincs ez másként. Nem csak hogy rontja a stressz meglevő fizikai állapotukat, esetenként megbetegedést okozva, de komoly viselkedészavarokhoz is vezethet.

Tovább
Csipdes és rágcsál?

Csipdes és rágcsál?

Vannak kutyák, melyek amikor izgatottá válnak, úgy akarják kimutatni a szeretetüket és a figyelmüket, hogy elkezdik rágcsálni a gazdit, akárcsak egy játékukat. Csipdesik a kezüket, csósálják a lábukat, a ruhájukat. De mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

Tovább
Nem akarja, mégis bántja?

Nem akarja, mégis bántja?

Tudjuk, a legtöbb gazdi  feltétel nélkül szereti kedvencét, gondoskodik róla, megad neki mindent, és még véletlenül sem bántaná. Ám még a legtapasztaltabb tulajdonosok is árthatnak kutyáiknak vagy macskáiknak, ráadásul még csak nem is veszik észre. Egy-egy hibás lépés elég, ami fel sem tűnik a hétköznapok során. De nem kell aggódni, egy kis odafigyeléssel ezek mind elkerülhetők.

Tovább
Ha a kutya utálja a vizet

Ha a kutya utálja a vizet

Vannak kutyák, melyek megőrülnek, ha vizet látnak, és azonnal a tóba, folyóba, medencébe vetik magukat. Még a sós tengervíz sem lehet visszatartó erő. Elég csak a labradorokra gondolni, ugye? De bizony nem minden kutya szeret pancsolni, úszni, sőt, van köztük, amelyik annyira fél, hogy ha a mancsa vizes lesz, máris pánikba esik. Azért nem kell elkeseredni, ez a helyzet is orvosolható.

Tovább
Kisgyerekek és nagy kutyák

Kisgyerekek és nagy kutyák

Azon kutyák számára, melyek korábban kevés időt töltöttek gyerekek közelében, egy totyogós kisbaba igencsak zavaró lehet. Sőt, némelyikük egyenesen rémisztőnek találja őket. Mégis, mi a megoldás, hogy a baba és a kutya együttélése nem csak sikeres, de boldog is lehessen?

Tovább
Ha a kutyát idegesíti a totyogó baba....

Ha a kutyát idegesíti a totyogó baba....

Vannak kutyák, melyek idegessé válnak a totyogó baba közelében, mások akár félelmet is érezhetnek. Ezekben az esetekben használja a tanácsokat, és tanítsa meg kedvencének, hogy akár jól is elsülhet a babával való interakció. Minél több pozitív élményt tud a gyerekhez kötni, annál hamarabb múlik idegessége, félelme. Amikor sétálni megy a babával, vigye el a kutyát is. Amikor játszik a babával, ne zárja el, vagy ki a kutyát, inkább találjon módot arra, hogy az eb is részt vegyen a játékban.

Tovább
Tíz dolog, amit a macskák utálnak

Tíz dolog, amit a macskák utálnak

Nem véletlen, hogy a macskák a legnépszerűbb állatok a házi kedvencek sorában. Nem csak imádnivaló, kedves, kíváncsi kis lények, de tartásuk sem túlzottan költségigényes. Ugyanakkor igazi karakterek, minden cicának megvan a maga „szeretem - nem szeretem” lisátja. Na de mi az, amit a legtöbb macska egybehangzóan utál?

Tovább
Póráz

Póráz

Amikor kiskutya kerül a házhoz, az egyik legnagyobb kihívás, hogy milyen nyakörvet, pórázt vegyünk neki. A nyakörv vs. hám vita eldöntése sem egyszerű, hiszen a funkció sokszor szemben áll a kivitelezéssel. Ráadásul a kiskutya jó eséllyel hamar kinövi a nyakörvet, hámot, tehát érdemes előre is gondolkodni. De ha sikerül dűlőre jutni, nem árt mellé egy pórázt is választani. No de milyent?

Tovább
Ha csócsál az eb, a gazdi rágja a kefét

Ha csócsál az eb, a gazdi rágja a kefét

Gyakori panasz az egy évesnél fiatalabb kutyák gazdáitól, hogy kedvencük mindent megrág. A rágást felerészben a kíváncsiság, felerészben a fogzás és fogváltás okozza, de teljes egészében jó móka az ebnek. Egyfajta jutalom saját magának, márpedig a kellemes és jutalmazó dolgokat ismételni kell!

Tovább
Mi az az obedience?

Mi az az obedience?

A legtöbb kutya számára kifejezetten előnyös az obedience, azaz alapvető engedelmességi képzés, már amennyiben azt jó oktató tanítja nekik és gazdáiknak. A kérdés az, hogy az ön kutyájának vajon jó-e egy ilyen kutyaiskolai képzés? Nem minden kutya képes és alkalmas a csoportos tanulásra.

Tovább
Mi van, ha jön a baba?

Mi van, ha jön a baba?

Egy kisbaba érkezése a családba igen örömteli esemény. Olyan pillanatok az ember életében, melyek feledtetnek minden mást. Ám ha az embernek kutyája van, és felelős gazdaként viselkedik, nem szabad elfeledkeznie hű társáról sem. Jó eséllyel már a várandósság napjaiban sikerült felkészíteni a kutyát arra, hogy valamiféle változás fog bekövetkezni a család életében. De ahogy a leendő szülők sem tudják elképzelni, milyen is lesz élet az új, apró családtaggal, addig a kutya sem tudja. Az első benyomások mindig fontosak, így lényeges, hogy a kutya számára a csecsemő érkezése is kellemes tapasztalatokkal párosuljon.

Tovább
Zajfóbia és tűzijáték – hogyan segítsek a kutyámnak?

Zajfóbia és tűzijáték – hogyan segítsek a kutyámnak?

A viharok, a tűzijáték vagy egyéb erőteljesebb hanghatások nekünk, embereknek általában nem idegenek. Egy nagyobb durranásra maximum összerezzenünk, de az agyunk szinte azonnal be is azonosítja a zaj eredetét, ezért könnyedén túl is lépünk rajta. A kutyák sajnos nem feltétlenül így élik meg ezt a jelenséget.

Tovább
Mitől olyan jó a KONG játék?

Mitől olyan jó a KONG játék?

Amikor az embernek kutyája van, akkor előbb vagy utóbb szembesül azzal, hogy az ebek rágási szokásai néha minden várakozást felül tudnak múlni. Ha agresszívan, erősen rágcsáló kutyájának játékokat vásárol, akkor nagy mértékben meg tudja óvni felszerelési tárgyait, bútorait, csökkentheti a rágás okozta károkat és az ezzel járó stresszt. Minden játék alkalmas erre a célra, legyen az pattogó vagy csörgő labda, gumijáték, kötél, bármi.

Tovább
Segítség! Mindenkire felugrál a kutyám!

Segítség! Mindenkire felugrál a kutyám!

Be kell zárnia a kutyáját, amikor vendégeket vár vagy családtagjai érkeznek látogatóba, hacsak nem akarja, hogy a ruhájuk tiszta sár és por legyen, és némi borda- meg végtagtöréssel távozzanak? Csak a leglehetetlenebb időpontokban tudja kivinni sétálni, nehogy bármiféle élőlénnyel találkozzanak?

Tovább
Kutyáink ösztönös cselekedetei

Kutyáink ösztönös cselekedetei

A kutyák sok olyan ösztönös cselekedettel bírnak, melyet a gazda nem feltétlenül ért, éppen ezért idegesíti vagy zavarja. Ezek megértése kettejük kapcsolatában igen fontos, hiszen így az esetleges probléma kezelhető lesz, nem pedig feszültségek forrása.

Tovább
A kutyák titokzatos nyelvezete

A kutyák titokzatos nyelvezete

Van-e olyan gazdi, aki még soha nem kívánta, bárcsak a kutyája tudna beszélni? Nos, egyébként tud, csak éppen nem szavakkal. A kutatésok bebizonyították, hogy a kutyáknak saját nyelvezete van a gazdával való kommunikációra, akárcsak a többi ebbel valóra.

Tovább
De nehéz az iskolatáska!

De nehéz az iskolatáska!

Az ősz, a szeptember az iskolakezdés időszaka. Miért csak a gyerek menjen iskolába, ha mehet a kutya is? Sőt, akár együtt menniük sem ördögtől való ötlet, no persze nem a gyerkőc iskolájába, de a kutyaiskolába mindenképp. Azt tudjuk, hogy a gyerekek számára a megfelelő fejlődéshez elengedhetetlenül szükséges a szocializáció. Amikor anyuka a játszótérre tolja őket a babakocsiban, később vásárolni mennek együtt, majd kezdődik az óvoda, a bölcsőde, az iskola, a gyerek rengeteg új ingerrel találkozik. Ezen utak, élmények során szocializálódik. Megismerkedik más gyerekekkel, felnőttekkel, felfedezi, mennyire különbözőek lehetünk mi, emberek. Aztán találkozik kutyákkal, cicákkal, lát autókat, buszt, tömeget.

Tovább
A profi kutyaterapeuta

A profi kutyaterapeuta

A legtöbb viselkedés, ami természetes a kutya vagy a macska számára – ugatás, nyávogás, kaparás, harapás, rágás – bizony kemény kihívás lehet a gazda számára. Bár a könyvek, az internet cikkei mellett nincs hiány a jó barátok tanácsaiban sem, a leghatékonyabb megoldás a viselkedési problémák kezelésére a szakavatott kutyaterapeuta.

Tovább
Kutyák és apró gyerekek

Kutyák és apró gyerekek

A kutya a gyerek legjobb barátja, de vigyázzon, mert nem minden eb jön ki jól a gyerekekkel. A legtöbb baj a nagyon apró gyerekekkel történik. Minél kisebb a gyerek, annál ügyetlenebb a kutyákkal. Pedig igencsak kíváncsi a kicsi is.

Tovább
Sokat ugat a kutya!

Sokat ugat a kutya!

Az ugatás ösztönös viselkedési forma, a kutyák ugatásukkal kommunikálnak egymással, mindent így mondanak el az „unatkozom” üzenettől az „ég a ház” vészjelzésig. Sajnos azonban a kutya ugatási szokásait a szomszédok nem mindig tolerálják.

Tovább