Kis macska, nagy macska

Kis macska, nagy macska

Aki szereti a macskákat, gyakran gondol arra, milyen jó lenne, ha idősebb macskája mellé egy pici cica is kerülne a családba, amelyik ha felnő, klassz játszótársa lehet a másiknak. De vajon ezt a család elkényeztetett, egy szem macskája is így gondolja? Biztos, hogy ő is azonnal lelkesen fogadja az új jövevényt? Nem biztos….

Tovább
Miért hagyjuk a kutyát szimatolni a séta során?

Miért hagyjuk a kutyát szimatolni a séta során?

A felelős gazdák számára kiemelten fontos, hogy kutyájuk mentálisan és fizikálisan is ép, egészséges legyen, sőt, folyamatosan gazdagodjon. Mindez nem csak az általános egészség szempontjából fontos, de segít a viselkedési problémák csökkentésében és az unalom megelőzésében.

Tovább
Miért csatáznak egymással a kutyák?

Miért csatáznak egymással a kutyák?

Egy gazda számára talán az egyik legijesztőbb dolog azt látni, hogy kutyája összeverekszik egy másikkal. Sokak számára azonban nehézséget okoz megállapítani azt, hogy mikor is kezdődik a harc, meddig tekinthető még játéknak a dolog, és mikor válik komollyá. Annak ismerete, hogyan lehet megelőzni, megkadályozni a kutyák közötti harcot, igencsak fontos a gazdák számára.

Tovább
Agility infók kezdőknek

Agility infók kezdőknek

Az agility igazán izgalmas, testet és lelket átmozgató, gyors és lendültes sport, kutyának és gazdának egyaránt. Ráadásul nem csak versenyszerűen, de hobbi szinten is lehet űzni. De mit is jelent pontosan az agility, azon túl, hogy aranyos kutyák cikáznak, szlalomoznak és ugranak?

Tovább
Hogyan szocializáljuk a kutyát?

Hogyan szocializáljuk a kutyát?

A szocializáció minden fajta számára döntő fontosságú, fajtától függetlenül. Az állat szocializációja egy életen át tartó folyamat, melyre az idősebb és a menhelyről örökbe fogadott kutyáknak ugyanúgy szükségük van, mint a kölyköknek.

Tovább
A kutyaugatás okai

A kutyaugatás okai

Az, hogy egy kutya ugat, szűköl, vonyít időnként, teljesen természetes dolog. Négylábú barátaink ezen a módon tudnak kommunikálni velünk, így tudják kifejezni magukat, "elmondani", mit szeretnének, mi a bajuk.  Sokszor maga a gazda várja el, hogy kutyája ugasson, figyelmeztesse az esetleges veszélyre, betolakodóra, máskor viszont túl sok az ugatás, és úgy tűnik, nincs is oka rá az ebnek.

Tovább
Hogyan közelítsünk rettegő vagy agresszív kutyához?

Hogyan közelítsünk rettegő vagy agresszív kutyához?

A kutyák félelmüket és agressziójukat testbeszédük által tudják a külvilágfelé kommunikálni. Ilyen testbeszéd jelek lehetnek a remegés, lelapulás, lábak közé húzott farok, a tekintet elfordítása. Nagyon gyakori, hogy az a kutya, amelyik fél, agresszivitást mutat. Sokan szeretnék tudni, mi a teendő, hogy az agresszív kutya megbízzon az emberben, de a legjobb, amit ilyenkor tehet bárki is, ha magára hagyja az állatot.

Tovább
A tíz leggyakoribb félelem és fóbia kutyáknál

A tíz leggyakoribb félelem és fóbia kutyáknál

Sok kutya szenved valamilyen félelemtől vagy fóbiától. Ennek számos oka lehet, kezdve a korai szocializáció hiányától, a rossz tapasztalatokig. A félelem jelei a kutyáknál lehet lelapulás, remegés, nyáladzás, ugatás, romboló magatartás és bizonyos esetekben akár agresszió is.

Tovább
Segítség! Mindenhová követ a kutyám!

Segítség! Mindenhová követ a kutyám!

Ugye, ismerős a helyzet, hogy szeretne elmenni zuhanyozni, a mosdóba, a kertbe, és a kutya mindenhová követi? Ha hagyná, még a zuhany alá is bemászna, ül a mosdó ajtaja előtt és vár, rosszabb esetben sír, a kertben lépni nem tud tőle. Követi, mint az árnyék, akárhová is megy.

Tovább
Ha a kölyökkutya mindent megrág

Ha a kölyökkutya mindent megrág

Akár tetszik, akár nem, a legtöbb kutya rág. Bármennyire is nem tetszik, vagy utáljuk, akkor is megrágnak valamit. De nem mindegy, hogy mi az, amit rág az eb. De hogyan lehet leszoktatni a kölyköt, vagy akár az idősebb ebet arról, hogy bármit megrágjon, hogy maga körül akármit elpusztítson?

Tovább
Miért szaladnak el a kutyák?

Miért szaladnak el a kutyák?

A kutya elvesztése félelmetes élmény. Ennél már csak az ijesztőbb, ha rájön, hogy a kutya szándékosan szökött el. Amennyiben ez többször is előfordul, ha a kutya séta közben gyakran elszalad, érdemes megfejteni, mi lehet az oka.

Tovább
Cicák viselkedési problémái

Cicák viselkedési problémái

Nem kétséges, hogy az emberekhez hasonolóan a macskák is érzékelnek félelmet, örömet, éhséget, szorongást, frusztrációt és sok más érzelmet is, melyek mind-mind befolyással vannak viselkedésükre. Sok viselkedési forma lehet negatív hatással a macska és a gazda közös életére, negatívan hatva külön-külön és együtt is rájuk.

Tovább
A macskák viselkedési problémái

A macskák viselkedési problémái

Előbb vagy utóbb minden cicagazda találkozik kedvence valamilyen mértékű viselkedési problémájával. Jó esetben ez nem okoz sok gondot, jól tolerálható és gyorsan kezelhető, máskor azonban igencsak bosszantó és komoly kihívást jelent, hogy a cicát leszoktassa róla. A viselkedési problémák megoldása előtt ismernie kell a macskák viselkedésének jellegzetességeit és tudnia kell, mit akar közölni önnek kedvence.

Tovább
Miért stresszelnek a macskák?

Miért stresszelnek a macskák?

Régóta ismeretes, hogy a stressz és a szorongás hatással van az emberek egészségi állapotára, sokszor komoly betegségeket is okozhat. A macskák esetében sincs ez másként. Nem csak hogy rontja a stressz meglevő fizikai állapotukat, esetenként megbetegedést okozva, de komoly viselkedészavarokhoz is vezethet.

Tovább
Csipdes és rágcsál?

Csipdes és rágcsál?

Vannak kutyák, melyek amikor izgatottá válnak, úgy akarják kimutatni a szeretetüket és a figyelmüket, hogy elkezdik rágcsálni a gazdit, akárcsak egy játékukat. Csipdesik a kezüket, csósálják a lábukat, a ruhájukat. De mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

Tovább
Nem akarja, mégis bántja?

Nem akarja, mégis bántja?

Tudjuk, a legtöbb gazdi  feltétel nélkül szereti kedvencét, gondoskodik róla, megad neki mindent, és még véletlenül sem bántaná. Ám még a legtapasztaltabb tulajdonosok is árthatnak kutyáiknak vagy macskáiknak, ráadásul még csak nem is veszik észre. Egy-egy hibás lépés elég, ami fel sem tűnik a hétköznapok során. De nem kell aggódni, egy kis odafigyeléssel ezek mind elkerülhetők.

Tovább
Ha a kutya utálja a vizet

Ha a kutya utálja a vizet

Vannak kutyák, melyek megőrülnek, ha vizet látnak, és azonnal a tóba, folyóba, medencébe vetik magukat. Még a sós tengervíz sem lehet visszatartó erő. Elég csak a labradorokra gondolni, ugye? De bizony nem minden kutya szeret pancsolni, úszni, sőt, van köztük, amelyik annyira fél, hogy ha a mancsa vizes lesz, máris pánikba esik. Azért nem kell elkeseredni, ez a helyzet is orvosolható.

Tovább
Kisgyerekek és nagy kutyák

Kisgyerekek és nagy kutyák

Azon kutyák számára, melyek korábban kevés időt töltöttek gyerekek közelében, egy totyogós kisbaba igencsak zavaró lehet. Sőt, némelyikük egyenesen rémisztőnek találja őket. Mégis, mi a megoldás, hogy a baba és a kutya együttélése nem csak sikeres, de boldog is lehessen?

Tovább
Ha a kutyát idegesíti a totyogó baba....

Ha a kutyát idegesíti a totyogó baba....

Vannak kutyák, melyek idegessé válnak a totyogó baba közelében, mások akár félelmet is érezhetnek. Ezekben az esetekben használja a tanácsokat, és tanítsa meg kedvencének, hogy akár jól is elsülhet a babával való interakció. Minél több pozitív élményt tud a gyerekhez kötni, annál hamarabb múlik idegessége, félelme. Amikor sétálni megy a babával, vigye el a kutyát is. Amikor játszik a babával, ne zárja el, vagy ki a kutyát, inkább találjon módot arra, hogy az eb is részt vegyen a játékban.

Tovább
Tíz dolog, amit a macskák utálnak

Tíz dolog, amit a macskák utálnak

Nem véletlen, hogy a macskák a legnépszerűbb állatok a házi kedvencek sorában. Nem csak imádnivaló, kedves, kíváncsi kis lények, de tartásuk sem túlzottan költségigényes. Ugyanakkor igazi karakterek, minden cicának megvan a maga „szeretem - nem szeretem” lisátja. Na de mi az, amit a legtöbb macska egybehangzóan utál?

Tovább