Tényleg egyre félősebbek a kutyák?

Tényleg egyre félősebbek a kutyák?

Egyre gyakrabban lehet olyan kutyákkal találkozni, amelyek félnek. A krónikus félelem kialakulásának megelőzése, vagy ha már késő, akkor a helyzet rendezése kritikus fontosságú az állat jóléte, de az emberek biztonsága szempontjából is. Fontos annak felismerése, hogy lehet változtatni kutyáik félelemhez kapcsolódó viselkedésén.

Tovább
A félelem kezelése

A félelem kezelése

Előző cikkünkben írtunk a kutyák félelméről. Nézzük, hogyan lehet kezelni a félelmet. Lehet, hogy ez kissé ijesztően hangzik, de ahhoz, hogy sikeresen módosítsa a félelem kiváltotta viselkedést, a félelmet okozó ingereknek való kitettséget kell kezelni. Egyértelmű, hogy képtelenség a kutya életéből teljességgel kiiktatni mindent, amitől esetleg fél, hiszen ezek leggyakrabban a mindennapi életben gyakran előforduló emberek vagy tárgyak, helyzetek.

Tovább
A kölyökkutya szocializációja 1.

A kölyökkutya szocializációja 1.

Ahhoz, hogy egy kölyökkutyát bevezessenek az emberi világba anélkül, hogy az megijesztené, az ő tempójában kell megismertetni a dolgokkal, úgy, hogy minden biztonságosan és pozitívan történjen a számára. A kutya testbeszéde tudatni fogja, ha túl gyors a tempó vagy ijesztő a helyzet.

Tovább
A kölyökkutya szocializációja 2.

A kölyökkutya szocializációja 2.

Természetesen a kiskutya már az otthon határai között is sokat tanul a világról, de ez a tapasztalás elég korlátolt keretek között zajlik, ezért amint csak lehet, ki kell mozdulni vele, hogy a lehető legtöbb dolgot megismerje szűkebb és tágabb környezetében is.

Tovább
Ha új lakótárs érkezik

Ha új lakótárs érkezik

Sokan élnek albérletben, akár munka, akár tanulás, vagy egyéb ok miatt, távol az otthontól. Az albérletek ára azonban nem olcsó, így aki tud, igyekszik lakótársat találni, hogy a költségei csökkenjenek. De mi a helyzet akkor, ha valaki kedvenc kutyájával él a bérelt lakásban?

Tovább
Az ember legjobb barátja

Az ember legjobb barátja

Az életben kevés kapcsolat hasonlítható össze a kutya és gazdája közötti kötelékkel, mely valóban különleges és egyedülálló. A kölcsönAz életben kevés kapcsolat hasonlítható össze a kutya és gazdája közötti kötelékkel, mely valóban különleges és egyedülálló. A kölcsönös szeretetre, bizalomra és tiszteletre épülő egészséges ember-kutya kötelék gyakorlatilag páratlan az állatvilágban, sehol nincs még egy ilyen páros a fajok között.ös szeretetre, bizalomra és tiszteletre épülő egészséges ember-kutya kötelék gyakorlatilag páratlan az állatvilágban, sehol nincs még egy ilyen páros a fajok között.

Tovább
Gödrök a kertben

Gödrök a kertben

Itt a tavasz, a kutyák egyre több időt töltenek a kertben. És ásnak. Hogy miért? A válasz egyszerű: a leggyakoribb ok az unalom.  Sok gazdi hajlamos alábecsülni, hogy mennyi mozgásra van szüksége kedvencének, márpedig ha ezt nem kapja meg az állat, elkezd unatkozni.

Tovább
Ha reaktív a kutya

Ha reaktív a kutya

Egy reaktív kutya a családban azt feltételezi, hogy az állat - és vele a gazda - elszigetelődik. Korábban úgy gondolták, hogy ez teljes mértékben a gazda hibája, aki nem megfelelően neveli és/vagy nem megfelelően gondoskodik róla. Ma már tudjuk, hogy bár ez néha így van, gyakrabban a korai életszakasz rossz tapasztalatainak vagy egyszerűen a genetikának az eredménye. Ám ennek ellenére elég nehéz lehet reaktív kutyával élni.

Tovább
S.O.S! A kutyám megállás nélkül ugat a kocsiban

S.O.S! A kutyám megállás nélkül ugat a kocsiban

Sok kutya nagyon szereti az autózát, szinte még ki sem nyílt a kocsi ajtaja, már benn ülnek. Mások jobban kedvelik, ha a négy mancsuk a talajon van. Függetlenül attól, hogy élvezik az utat, vagy nem, egyes kutyák megállás nélkül ugatnak az autóban.

Tovább
Hogyan lehet leszoktatni a kutyák a fenékszagolgatásról?

Hogyan lehet leszoktatni a kutyák a fenékszagolgatásról?

Amint az előző cikkünkben is írtuk, elég sok gazdát érint kínosan, amikor kutyája a vendégek fenekét kezdi el szimatolni. Részleteztük ennek a szokásnak az okait, azt, hogy ez természetes viselkedés az ebeknél, azaz nincs semmi baj a kutyával, amelyik így viselkedik.

Tovább
Hogyan sétáltassuk a kicsi kutyát?

Hogyan sétáltassuk a kicsi kutyát?

Először is, igen fontos, hogy egy kis kutyát is sétáltassunk. A séta, a mozgás nem méretfüggő! Azok a kutyák, amelyek nem kapják meg a számukra szükséges aktivitást, mozgási lehetőséget, mentális problémákat, viselkedési problémákat mutathatnak, és gyakori esetükben az elhízás.

Tovább
Segítség! Csípked a kutyám!

Segítség! Csípked a kutyám!

Panaszkodnak a gazdák: odakap, odacsíp a kutya, amikor megijed. Ez reflex azonban az állatokban ösztönös, és nem ritka, hogy az alvó kutya harap, amikor simogatásra, puszilgatásra, vagy egyéb fizikai interakcióra riad fel.

Tovább
Hogyan lesz a kölyökből barátságos, társasági kutya?

Hogyan lesz a kölyökből barátságos, társasági kutya?

Nem kevés időbe és nagyon sok erőfeszítésbe kerül az, hogy egy cuki kölyökkutyából valóban boldog, jól szocializált eb legyen. Ennek eléréséhez először is el kell választani a tényeket a mítoszoktól, és érdemes betartani pár alapszabályt.

Tovább
Túlélni a karácsonyt

Túlélni a karácsonyt

A karácsonyi ünnep megszervezése már önmagában gyakran szorongást keltő feladat. A legtöbb introvertált ember számára az otthoni nagytakarítás, a távolabb élő családtagok elszállásolása és a hadseregnyi vendég számára való főzés szellemi és fizikai terhe elegendő ahhoz, hogy utálja a karácsonyt, de legalábbis féljen tőle.

Tovább
Segítség! Hiperaktív a kutyám!

Segítség! Hiperaktív a kutyám!

Ahogy a gyermekek hiperaktivitással járó figyelemhiányos rendellenessége (ADHD) világszerte ismertté vált, sok ember felvetette, hogy túlzottan heves, eleven kutyája vajon nem ugyanettől a problémától szenved-e.

Tovább
A pozitív megerősítés előnyei

A pozitív megerősítés előnyei

Kétségtelen tény, hogy a pozitív viselkedés megerősítése kiváló alapot biztosít a kutya megfelelő fejlődéséhez. Persze sokféle módon alakítható egy kutya viselkedése, de a legjobb megközelítés az, amely magában foglalja a kívánatos viselkedés pozitív megerősítését. Fontos, hogy maga a tanítás is kellemes élmény legyen az állat számára.

Tovább
Magányos kutya

Magányos kutya

Már három hete iskolába járnak a gyerekek, a család a nyári szabadságok után visszarázódott a hétköznapi körforgásba. A család kutyája pedig most kezdi újra szokni a magányt, a hosszú órákat, amiket egyedül tölt a lakásban. Megoldást kell találni arra, hogy azok az órák, amelyeket a szülők munkában, a gyerekek az iskolában töltenek, ne legyenek unalmasak az eb számára.

Tovább
A viselkedési problémák megelőzése és kezelése

A viselkedési problémák megelőzése és kezelése

Annak, hogy az emberek menhelyre adják kutyáikat, legtöbb esetben a kutya nem kívánatos vagy pusztító viselkedése az oka. Ezek közé tartozhat az agresszió, a túlzott ugatás, a szökés, a rágás és az ásás, vagy bármilyen egyéb, a gazda és a család számára zavaró, elviselhetetlen viselkedési probléma.

Tovább
Nem kell minden kutyát simogatni

Nem kell minden kutyát simogatni

Nemrégiben igen népszerű volt a közösségi média felületeken egy kampány, melynek lényege minden kutya megsimogatása volt. Nem csak a TikTokon, az Instagramon és a Twitteren láthattunk ilyen felhívásokat, de külföldön vizespalackokon, pólókon és autómatricákon is látható volt ilyen felirat.

Tovább
Amikor a kutya a gazdát terelgeti

Amikor a kutya a gazdát terelgeti

A terelőkutyák szeretnek terelgetni, lételemük, ahogy a nevük is sejteni engedi. Ez persze kifejezetten jó dolog, ha van otthon a gazdának egy birkanyája, de kicsivel izgalmasabb a helyzet, ha nyáj híján a vendégeket, a gyerkeket és családtagokat terelgeti az eb naphosszat.

Tovább