Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban odafigyeljen rád és környezetedre, sikeressé téve a közös sétát.

Tovább
A jó kutya

A jó kutya

Bosszantó lehet, ha a kutya viselkedése kínos vagy kellemetlen a gazdi számára. Erőszakosan kunyerál az asztalnál, nekiugrik a vendég lábának, meg akarja hágni vagy harapni, veszettül ugat, vagy éppen ás a kertben rendületlenül? Szerencsére van néhány tipp és trükk, amelyek segítségével jó kutyát „varázsolhat” kedvencéből.

Tovább
Miért fél a kutya a saját gazdájától?

Miért fél a kutya a saját gazdájától?

Megesik, hogy a gazdi legnagyobb szeretete és odaadása ellenére is elkezd félni tőle a kutya. Ilyenkor a gazdi elkeseredik, hiszen ő a tőle telhető legjobbat nyújtja, mégis rossz érzés van benne, hiszen négylábú barátja ahelyett, hogy boldog lenne, távolságtartó lesz, esetleg fél. Jön a magyarázkodás, hogy nem is bántotta, nem is érti. Akkor mégis, mi lehet az ok?

Tovább
Menhelyi kutyák hármas szabálya

Menhelyi kutyák hármas szabálya

Menhelyről örökbe fogadni egy kutyát csodás dolog, izgalmas kihívás, és egyben eléggé stresszes is. Sok változás történik nem csak a gazda, a család, de a kutya életében is. Alkalmazkodni kell az új rutinokhoz, más lesz a napirend, megváltoznak a szagok is. Tapasztalt szakemberek szerint létezik egy hármas szabály, mely segíthet az első időszak átvészlésében, és lehetővé teszi a könnyebb összeszokást.

Tovább
Ha a kutya nem kap elég figyelmet

Ha a kutya nem kap elég figyelmet

A kutyának figyelemre és szeretetre van szüksége. Amelyik eb nem kap elég figyelmet és törődést, az elég hamar pusztító viselkedéssel reagál, azaz elkezd rágni, kaparni, ugatni. De honnan lehet tudni, mennyi az „elég”, mennyi az a figyelem, amire a kutyának szüksége van?

Tovább
Az egészségtelen kötődés

Az egészségtelen kötődés

Az egészségtelen kötődés is a szeparációs szorongás egy jele, még akkor is, ha az egyéb klasszikus tünetek, mint szűkölés, ugatás, romboló viselkedés, stb. nem jelentkeznek.

Tovább
Küldjön üzenetet hírvivő kutyával!

Küldjön üzenetet hírvivő kutyával!

Az mindig klassz, ha a kutya tud pár érdekes vagy vicces trükköt, persze olyat, amit ő is élvez. Mókás dolog lehet megtanítani a kutyát üzenetek közvetítésére, nem? A játékhoz két ember kell és persze egy kutya, mely mindkettőjüket ismeri és kedveli, így hajlandó lesz megkeresni.

Tovább
Tényleg egyre félősebbek a kutyák?

Tényleg egyre félősebbek a kutyák?

Egyre gyakrabban lehet olyan kutyákkal találkozni, amelyek félnek. A krónikus félelem kialakulásának megelőzése, vagy ha már késő, akkor a helyzet rendezése kritikus fontosságú az állat jóléte, de az emberek biztonsága szempontjából is. Fontos annak felismerése, hogy lehet változtatni kutyáik félelemhez kapcsolódó viselkedésén.

Tovább
A félelem kezelése

A félelem kezelése

Előző cikkünkben írtunk a kutyák félelméről. Nézzük, hogyan lehet kezelni a félelmet. Lehet, hogy ez kissé ijesztően hangzik, de ahhoz, hogy sikeresen módosítsa a félelem kiváltotta viselkedést, a félelmet okozó ingereknek való kitettséget kell kezelni. Egyértelmű, hogy képtelenség a kutya életéből teljességgel kiiktatni mindent, amitől esetleg fél, hiszen ezek leggyakrabban a mindennapi életben gyakran előforduló emberek vagy tárgyak, helyzetek.

Tovább
A kölyökkutya szocializációja 1.

A kölyökkutya szocializációja 1.

Ahhoz, hogy egy kölyökkutyát bevezessenek az emberi világba anélkül, hogy az megijesztené, az ő tempójában kell megismertetni a dolgokkal, úgy, hogy minden biztonságosan és pozitívan történjen a számára. A kutya testbeszéde tudatni fogja, ha túl gyors a tempó vagy ijesztő a helyzet.

Tovább
A kölyökkutya szocializációja 2.

A kölyökkutya szocializációja 2.

Természetesen a kiskutya már az otthon határai között is sokat tanul a világról, de ez a tapasztalás elég korlátolt keretek között zajlik, ezért amint csak lehet, ki kell mozdulni vele, hogy a lehető legtöbb dolgot megismerje szűkebb és tágabb környezetében is.

Tovább
Ha új lakótárs érkezik

Ha új lakótárs érkezik

Sokan élnek albérletben, akár munka, akár tanulás, vagy egyéb ok miatt, távol az otthontól. Az albérletek ára azonban nem olcsó, így aki tud, igyekszik lakótársat találni, hogy a költségei csökkenjenek. De mi a helyzet akkor, ha valaki kedvenc kutyájával él a bérelt lakásban?

Tovább
Az ember legjobb barátja

Az ember legjobb barátja

Az életben kevés kapcsolat hasonlítható össze a kutya és gazdája közötti kötelékkel, mely valóban különleges és egyedülálló. A kölcsönAz életben kevés kapcsolat hasonlítható össze a kutya és gazdája közötti kötelékkel, mely valóban különleges és egyedülálló. A kölcsönös szeretetre, bizalomra és tiszteletre épülő egészséges ember-kutya kötelék gyakorlatilag páratlan az állatvilágban, sehol nincs még egy ilyen páros a fajok között.ös szeretetre, bizalomra és tiszteletre épülő egészséges ember-kutya kötelék gyakorlatilag páratlan az állatvilágban, sehol nincs még egy ilyen páros a fajok között.

Tovább
Gödrök a kertben

Gödrök a kertben

Itt a tavasz, a kutyák egyre több időt töltenek a kertben. És ásnak. Hogy miért? A válasz egyszerű: a leggyakoribb ok az unalom.  Sok gazdi hajlamos alábecsülni, hogy mennyi mozgásra van szüksége kedvencének, márpedig ha ezt nem kapja meg az állat, elkezd unatkozni.

Tovább
Ha reaktív a kutya

Ha reaktív a kutya

Egy reaktív kutya a családban azt feltételezi, hogy az állat - és vele a gazda - elszigetelődik. Korábban úgy gondolták, hogy ez teljes mértékben a gazda hibája, aki nem megfelelően neveli és/vagy nem megfelelően gondoskodik róla. Ma már tudjuk, hogy bár ez néha így van, gyakrabban a korai életszakasz rossz tapasztalatainak vagy egyszerűen a genetikának az eredménye. Ám ennek ellenére elég nehéz lehet reaktív kutyával élni.

Tovább
S.O.S! A kutyám megállás nélkül ugat a kocsiban

S.O.S! A kutyám megállás nélkül ugat a kocsiban

Sok kutya nagyon szereti az autózát, szinte még ki sem nyílt a kocsi ajtaja, már benn ülnek. Mások jobban kedvelik, ha a négy mancsuk a talajon van. Függetlenül attól, hogy élvezik az utat, vagy nem, egyes kutyák megállás nélkül ugatnak az autóban.

Tovább
Hogyan lehet leszoktatni a kutyák a fenékszagolgatásról?

Hogyan lehet leszoktatni a kutyák a fenékszagolgatásról?

Amint az előző cikkünkben is írtuk, elég sok gazdát érint kínosan, amikor kutyája a vendégek fenekét kezdi el szimatolni. Részleteztük ennek a szokásnak az okait, azt, hogy ez természetes viselkedés az ebeknél, azaz nincs semmi baj a kutyával, amelyik így viselkedik.

Tovább
Hogyan sétáltassuk a kicsi kutyát?

Hogyan sétáltassuk a kicsi kutyát?

Először is, igen fontos, hogy egy kis kutyát is sétáltassunk. A séta, a mozgás nem méretfüggő! Azok a kutyák, amelyek nem kapják meg a számukra szükséges aktivitást, mozgási lehetőséget, mentális problémákat, viselkedési problémákat mutathatnak, és gyakori esetükben az elhízás.

Tovább
Segítség! Csípked a kutyám!

Segítség! Csípked a kutyám!

Panaszkodnak a gazdák: odakap, odacsíp a kutya, amikor megijed. Ez reflex azonban az állatokban ösztönös, és nem ritka, hogy az alvó kutya harap, amikor simogatásra, puszilgatásra, vagy egyéb fizikai interakcióra riad fel.

Tovább
Hogyan lesz a kölyökből barátságos, társasági kutya?

Hogyan lesz a kölyökből barátságos, társasági kutya?

Nem kevés időbe és nagyon sok erőfeszítésbe kerül az, hogy egy cuki kölyökkutyából valóban boldog, jól szocializált eb legyen. Ennek eléréséhez először is el kell választani a tényeket a mítoszoktól, és érdemes betartani pár alapszabályt.

Tovább