Segítség! Csípked a kutyám!

Panaszkodnak a gazdák: odakap, odacsíp a kutya, amikor megijed. Ez reflex azonban az állatokban ösztönös, és nem ritka, hogy az alvó kutya harap, amikor simogatásra, puszilgatásra, vagy egyéb fizikai interakcióra riad fel.

Ne feledje, ez a reakció reflexív és nem agresszív; fontos, hogy ne keverje össze a kettőt.

Ámde ezen a viselkedésen változtatni kell! Meg kell tanítani az ebnek, hogy pozitív módon reagáljon a váratlan közelítésekre is.

Tegye magát érzékelhetővé

Mivel szinte lehetetlen és nem is célszerű kioltani az ösztönös reflexet, a megoldás a helyzet kezelése. Ha a kutya odacsíp vagy odakap, amikor felébreszti, próbálja meg, hogy tapsoljon, kiáltson, vagy adjon ki valamilyen más hangot, hogy felébressze a kutyát, mielőtt közelítene hozzá.

Megesik az is, hogy ébrenléti állapotban is könnyen megriad az eb, és ilyenkor odakap. Ez valószínűleg akkor történik meg, ha a kutya másra összpontosít, másra figyel. Képzelje el, hogy az ablaknál áll, és lenyűgözve szemlél két mókust, akik vidáman kergetik egymást egy fa körül. Valaki megkopogtatja a vállát, de annyira elmerül a kinti jelenetben, hogy megriad az érintéstől.

két riadt kutya

Most képzelje el a kutyáját ugyanabban a helyzetben, és máris érthetővé válik a reakciója. Igaz, egy felnőtt ember valószínűleg nem harapja meg azt a személyt, aki megijesztette, de hallottunk már extrém reakciókról ilyen helyzetekben.

A pozitív asszociációk

A viselkedésmódosítás során azt tanítja a kutyának, hogy pozitív módon reagáljon valamire, ami korábban nem elfogadható viselkedést váltott ki belőle. Ebben az esetben próbálkozzon a következőkkel.

Érintse meg a kutya fejét vagy lapockáját, majd azonnal mutasson neki egy jutalomfalatot. Olyankor gyakoroljon vele, amikor ébren van, és nem vizsgál semmit elmélyülten, nem pihen vagy lustálkodik. Alkalmanként ötször ismételje meg ezt a gyakorlatot.

riadt kutya egy kabát mögé bújva les

Ha pár nap elteltével azt látja, hogy a kutya szinte várja a paskolást vagy érintést, és természetesen a jutalomfalatot, lassan át lehet térni arra az állapotra, amikor elmélyülten figyel valamit.

Érdemes lehet egy fakanalat vagy más hosszabb tárgyat használni eleinte, és persze semmiképp sem fájdalmas bökni vagy ütni a kutyát, hanem csak megérinteni. Amikor már minden helyzetben azt látja, hogy az eb várja az érintést és a finomságot, lehet alvás közben is próbálkozni.

Eleinte olyankor gyakoroljanak, amikor lustálkodik, szundikál, és mélyebb alvásra csak akkor térjen át, ha minden egyéb esetben pozitívan reagál az állat.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban