Segítség! Csípked a kutyám!

Panaszkodnak a gazdák: odakap, odacsíp a kutya, amikor megijed. Ez reflex azonban az állatokban ösztönös, és nem ritka, hogy az alvó kutya harap, amikor simogatásra, puszilgatásra, vagy egyéb fizikai interakcióra riad fel.

Ne feledje, ez a reakció reflexív és nem agresszív; fontos, hogy ne keverje össze a kettőt.

Ámde ezen a viselkedésen változtatni kell! Meg kell tanítani az ebnek, hogy pozitív módon reagáljon a váratlan közelítésekre is.

Tegye magát érzékelhetővé

Mivel szinte lehetetlen és nem is célszerű kioltani az ösztönös reflexet, a megoldás a helyzet kezelése. Ha a kutya odacsíp vagy odakap, amikor felébreszti, próbálja meg, hogy tapsoljon, kiáltson, vagy adjon ki valamilyen más hangot, hogy felébressze a kutyát, mielőtt közelítene hozzá.

Megesik az is, hogy ébrenléti állapotban is könnyen megriad az eb, és ilyenkor odakap. Ez valószínűleg akkor történik meg, ha a kutya másra összpontosít, másra figyel. Képzelje el, hogy az ablaknál áll, és lenyűgözve szemlél két mókust, akik vidáman kergetik egymást egy fa körül. Valaki megkopogtatja a vállát, de annyira elmerül a kinti jelenetben, hogy megriad az érintéstől.

két riadt kutya

Most képzelje el a kutyáját ugyanabban a helyzetben, és máris érthetővé válik a reakciója. Igaz, egy felnőtt ember valószínűleg nem harapja meg azt a személyt, aki megijesztette, de hallottunk már extrém reakciókról ilyen helyzetekben.

A pozitív asszociációk

A viselkedésmódosítás során azt tanítja a kutyának, hogy pozitív módon reagáljon valamire, ami korábban nem elfogadható viselkedést váltott ki belőle. Ebben az esetben próbálkozzon a következőkkel.

Érintse meg a kutya fejét vagy lapockáját, majd azonnal mutasson neki egy jutalomfalatot. Olyankor gyakoroljon vele, amikor ébren van, és nem vizsgál semmit elmélyülten, nem pihen vagy lustálkodik. Alkalmanként ötször ismételje meg ezt a gyakorlatot.

riadt kutya egy kabát mögé bújva les

Ha pár nap elteltével azt látja, hogy a kutya szinte várja a paskolást vagy érintést, és természetesen a jutalomfalatot, lassan át lehet térni arra az állapotra, amikor elmélyülten figyel valamit.

Érdemes lehet egy fakanalat vagy más hosszabb tárgyat használni eleinte, és persze semmiképp sem fájdalmas bökni vagy ütni a kutyát, hanem csak megérinteni. Amikor már minden helyzetben azt látja, hogy az eb várja az érintést és a finomságot, lehet alvás közben is próbálkozni.

Eleinte olyankor gyakoroljanak, amikor lustálkodik, szundikál, és mélyebb alvásra csak akkor térjen át, ha minden egyéb esetben pozitívan reagál az állat.

Ajánlott cikkek