Hogyan sétáltassuk a kicsi kutyát?

Először is, igen fontos, hogy egy kis kutyát is sétáltassunk. A séta, a mozgás nem méretfüggő! Azok a kutyák, amelyek nem kapják meg a számukra szükséges aktivitást, mozgási lehetőséget, mentális problémákat, viselkedési problémákat mutathatnak, és gyakori esetükben az elhízás.

A kistestű kutyák hajlamosabbak az elhízásra, és esetenként a szívproblémákra, mint a nagytestűek, és bizony, a napi testmozgás nem csak hogy segíthet megelőzni ezeket a problémákat, de meghosszabbíthatja kutyája életét. A fizikai állapottal kapcsolatos problémákon kívül minden kutyának szüksége van mentális stimulációra, hogy elkerülje az unalom okozta viselkedési problémákat.

Amikor a gazdi elindul a szabadba sétálni a kutyával, lehetőséget teremt számára, hogy rengeteg új dolgot fedezzen fel, kedvére szimatolhasson. A rendszeres testmozgás segíthet megelőzni az agresszivitást, a félelmet, a szorongást és a hiperaktivitást is.

Egy rövid, nagyjából két háztömböt megkerülő séta egy kis kutyával, legalább hetente pár alkalommal már segíthet megelőzni számos egészségügyi problémát, például ízületi, izom- és szívproblémákat és más betegségeket.

egy jack russel és két yorkshire terrier pórázon sétálnak egymás mellett

Persze egy apró kutya sétáltatása kihívásokat rejt magában. Lehet, a gazda számára ijesztőnek tűnik, hogy úgy látja, mintha az apró lábak küzdenének minden méterrel, de minden kutyának szüksége van a mozgásra, hogy egészséges és boldog maradjon. Nem mellesleg egy kicsi ebbel való lassú, bandukoló séta a gazdának is segít megnyugodni.

Milyen messze és mennyi ideig?

Egy kistestű kutyának ideális esetben naponta nagyjából fél órát kell a szabadban lenni és mozgással tölteni ahhoz, hogy megőrizze egészségét. Ezt az időt két 15 perces sétára is lehet bontani, természetesen az egészségügyi sétákon túlmenően.

Bizony, a mértékletesség a kulcs. A francia bulldogok és a mopszok, melyeknél a megrövidült arcorri rész korlátozza a légáramlást, oda kell figyelni arra, hogy mikor sétálnak, és felügyelni, hogy nem melegedjenek túl mozgás közben.

Annak mérlegelésekor, hogy mennyi ideig és milyen messzire érdemes sétálni egy kistestű ebbel,

mindig figyelembe kell vennni az állat életkorát és egészségi állapotát,

ugyanis ezek a tényezők határozzák meg a napi séta hosszát úgy időben, mint távban.

gazdi vörös uszkárt sétáltat

Találkozás egy nagy kutyával

Teljesen természetes, hogy minden gazdi aggódik a kicsi kutya biztonságáért. Számtalanszor lehet hallani, olvasni, hogy nagytestű kutya megtámadta, bántotta a kicsit. De mi jó megoldás, ha nagy kutyával találkoznak?

Nos, ezeknek a kutyáknak is szocializálódniuk kell, ennek pedig része az is, hogy más méretű, más kinézetű és más temperamentumú kutyákkal is találkoznak. Ha a nagytestű kutya pórázon van, kérdezze meg a gazdáját, odaengedheti-e a kicsit, hadd ismerkedjenek. Ha erre pozitív a válasz, hagyja, hadd barátkozzanak a póráz két végén, szoros felügyelet alatt. Ugyanez a helyzet a kutyafuttatóban is, azaz csak akkor vigye be a kutyát, ha a bent levő nagyobb gazdája jelzi, hogy az övé barátságos és toleráns más ebekkel szemben.

Megeshet, hogy póráz nélkül, szabadon közeledik egy nagyobb kutya, és nem látja a gazdáját. Nos, ez esetben talán jó megoldás, ha felveszi a sajátját, de fontos, hogy se riadtságot, se ijedelmet ne mutasson a magányos, nagy kutya felé. Igyekezzen nyugodtan viselkedni, hogy azt jelezze felé, ura a helyzetnek. Soha ne kiabáljon a nagyobb kutyával, inkább várja meg, míg előkerül a gazdája, vagy ha kóbor kutya, akkor amíg magától távozik.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban