Miért szaglásszák a kutyák a fenekeket?

Aki látta a Dr. Dolittle című filmet, az emlékszik a jelenetre az elején, amikor az állatok nyelvét értő kisfiú bemutatkozáskor a pap hátához megy és elkezdi szimatolni annak hátsó fertályát. Azért valljuk be, ez a viselkedés elég kínos tud lenni, különösen, ha az eb a vendégek vagy ismeretlenek előtt produkálja. De mi lehet az oka ennek a viselkedésnek?

Nos, mielőtt ráripakodna az ebre, jó, ha tudja, hogy a kutyák nem tudják, hogy ez az üdvözlési forma nem éppen elfogadható az emberek számára. Mert a fenék szaglászása a kutyák között felér egyfajta kézfogással, egy természetes, ösztönös és alapvető formája a kutyák közötti kommunikációnak. Mindez segíti őket az információk megosztásában, olyasmi, mint amikor mi a közösségi oldalon állapotfrissítést teszünk közzé.

Amikor a kutyák találkoznak, és megszimatolják egymás fenekét olyan, mintha azt mondanák a másiknak, hogy „szia”.

A kutyák nagyon éles szaglással bírnak, ez egyes szakértők becslése szerint 40-100.000-szer érzékenyebb, mint az emberi szaglás. Míg nekünk körülbelül 5 millió szagreceptor található az orrunkban, addig a kutyáknak nagyjából 220 millió.

A kutyák kommunikációjának másik fontos része az apokrin illatmirigyek jelenléte. Ilyen nálunk, embereknél is van, javarészt a hónaljban és a nemi szervek tájékán, míg a kutyáknál a végbél tájon található ezekből igen sok.

három francia bulldog sétál, fenekük látszik

Az, ha egy kutya az ember fenekét szaglássza, azért van, mert azt éri fel, így tud információt gyűjteni. Egyébként kifejezetten érdekes információkat kap ilyenkor, például meg tudja állapítani a megszimatolt emberről az életkort, a nemet, a hangulatot, azt, hogy nemrégiben élt-e nemi életet, menstruál-e vagy nem rég szült-e. Amikor egy másik kutya fenekét szaglássza, szintén hasonló információkat gyűjt be, például azt, hogy az mit eszik, milyen az érzelmi állapota, mennyire barátságos vagy agresszív, illetve hogy felkészült-e a párzásra.

Egyes kutyák úgy kommunikálnak az emberekkel, ahogyan egy másik kutyával eszik, és úgy is üdvözölik őket - fenékszaglással. Ilyen egyszerű az egész.

kutyaorr közelről

Nagyobb valószínűséggel fogja a kutya az ember hátsóját szimatolni, ha a teste összetett szagokat áraszt. Ilyen eset lehet az például, ha valaki nemrégiben szexelt, szült, éppen menstruál, terhes vagy ne adj’ Isten, rossz higiéniás állapotban van. Tanulmányok kimutatták, hogy sok kutya érzékeny az ember, sőt, más fajok peteérésére is. A kutatók ausztrál juhászkutyákat képeztek ki, hogy megtalálják és jelezzék az ovuláló teheneket, így segítve a  gazdákat a tenyésztésben.

Tehát röviden: mit jelez az ember számára egy kutya fenék- vagy ágyékszagolgatása? Nem mást, mint hogy egy teéjesen normálisan viselkedő ebbel van dolga, aki éppen információt gyűjt valakiről, akivel éppen találkozott.

Ajánlott cikkek