Gödrök a kertben

Itt a tavasz, a kutyák egyre több időt töltenek a kertben. És ásnak. Hogy miért? A válasz egyszerű: a leggyakoribb ok az unalom.  Sok gazdi hajlamos alábecsülni, hogy mennyi mozgásra van szüksége kedvencének, márpedig ha ezt nem kapja meg az állat, elkezd unatkozni.

Azt, hogy mennyi az elég mozgás, nem lehet pontosan megmondani. Vannak kutyák, amelyeknek elég napi 15-20 perc séta, másoknak a két óra is kevés. Ám az tény, hogy ha a kutya nem mozog eleget, és nem tudja agyának fogaskerekeit is megdolgoztatni, például egy kiadásó séta során végzett szimatolással, akkor keres magának módot arra, hogy levezesse felesleges energiáit. Például gödröket ás a kertben.

Emellett persze nem szabad elfelejteni, hogy egyes kutyafajták ösztönösen hajlamosak az ásásra, azaz ez hozzátartozik a természetükhöz.

Az olyan fajtákat, mint a terrierek és a tacskók azért tenyésztték, hogy az üregekben, kotorékokban ásva kiűzzék onnan a rágcsálókat vagy rókákat. Bizony, egy ilyen kutya ha szagot fog a kertben, ásni kezd, hogy elkapja a föld alatti üregekben meglapiló kisállatokat. Ezt az ösztönös viselkedést bizony sokkal nehezebb megfékezni, mintha az unalom miatt ás az eb.  Sokkal jobb megoldás esetükben kijelölni egy helyet a kertben, ahol nyugodtan áshat, és ha itt kapar egész nap, akkor hagyni.

kutya ás a kertben

Hogy hogyan lehet rávenni a kutyát, hogy csak a megengedett helyen ásson? Nos, amikor azt látja, hogy itt kaparja a földet, dicsérje és jutalmazza meg. Ha másutt hódol szenvedélyének, fogja meg és vigye át. Akár el is temethet a földbe a kutya által kedvelt kincseket, csontokat, hadd kaparja ki kedvére.

Persze legalább ilyen fontos, hogy az udvar többi része ne legyen vonzó ásóhely az eb számára. A meglévő lyukakat be kell temetni, érdemes rájuk követ helyezni.

Hogyan lehet leszoktatni a kutyát az ásásról?

Kezdje a jó viselkedés megerősítésével. Amikor a kutya a kertben olyan dolgot csinál, ami elfogadható, például a játékát rágja, napozik vagy szaladgál, dicsérje és jutalmazza meg.

Ezután kevésbé vonzóvá kell tennie az udvart ásás szempontjából. Próbálja meg feltölteni a már kiásott lyukakat kövekkel, ürülékkel vagy akár egy felfújt lufival. A kutyák szeretnek visszamenni ugyanoda ásni, ahol már voltak, ám így már nem lesz olyan kellemes. Ha új helyen kezd ásni, folytassa a lyukak feltöltését, ám fontos, hogy ezt az eb ne lássa, mivel akkor arra gondolna, hogy ez egy új játék.

fehér terrier derékig a gödörben ás

Ha a kutya az ásást egy adott területre összpontosítja, akkor csirkehálóval kerítse körbe és fedje le a területet, pár centire a földtől.  Így már közel sem lesz olyan vonzó számára az ásás, és a fű is tud nőni.

Ha végképp nincs más megoldás, akkor el kell riasztania az adott területtől. Amikor itt kezd ásni, le lehet spriccelni vízipisztollyal, de használhat dudát, sípot, vagy más hangos zajt is, azaz bármit, ami eltereli az állat figyelmét. A legfontosabb, hogy legyen következetes és győződjön meg arról, hogy az egész család következetesen viselkedik ebben a kérdésben. A kutyák szeretnek ásni, és nehéz lehet megváltoztatni kedvence viselkedését, de kitartással és következetességgel egyáltalán nem lehetetlen.

További ötletek

  • Játsszon és sétáljon többet a kutyával. Az ásás fő oka az unalom és a mozgáshiány. A kutyának szüksége van arra, hogy levezesse felesleges energiáit. Minden kutya mozgásigénye más és más, de ha látványosan unatkozik, akkor bizony, nem elég, amiben része van.
  • Adjon az ebnek több rágó- és egyéb játékot, hogy elfoglalja magát. Ha meg akarja akadályozni, hogy ásson az udvaron, el kell terelnie a figyelmét, márpedig erre egy vonzó játék, legyen akár taniszlabda, kötél rágó vagy töltött Kong, mindig alkalmas. Lehet, hogy a megoldás egy, kifejezetten a kutyának épített homokozó, ahol boldogan áshat.

tacskó ás a fűben

  • Lehet, hogy a kutyának melege van. Nyáron, a nagy melegben sok kutya azért ás, hogy hűvös helyet készítsen, ahol felhevült teste lehűlhet. Figyeljen arra, hogy legyen a kertben árnyékos hely, ahová az eb behúzódhat, és mindig legyen kinn számára elérhető friss, hideg víz.
  • Jelöljön ki egy területet az udvaron az ásásra, vagy használjon egy homokozót erre a célra. Dicsérje meg az ebet, amikor ezen a területen ás, és találja ki, hogyan tudja megakadályozni, hogy másutt is hódoljon a kedvtelésének.
  • A kutyák szeretnek visszatérni ugyanazokra a területekre ásni, ezért próbálja meg elrettenteni ezektől a helyektől. Érdemes lehet erős szagú vagy kellemetlen tapintású elrettentő eszközöket eltemetni, ez biztos visszatartja az állatot. Ezek lehetnek akár félig a földbe ásott szikladarabok, vagy csirkeháló. Próbáljon citrushéjat, cayenne borsot vagy ecetet tenni az érintett területre, ezek szagát a kutyák általában nem kedvelik. Ültessen rózsabokrokat vagy tüskés cserjéket, és fontolja meg egy mozgásérzékelő beszerelését az öntözőrendszerhez.
  • Szabaduljon meg a rágcsálóktól, ugyanis nem kizárt, hogy a kutya ezek szagát érzi. Előfordulhat, hogy különféle, föld alatti járatokban élő rágcsálók mozognak a föld alatt, vagy hagynak szagot maguk után, és a kutya ezért kezd el ásni. Különösen akkor érdemes erre gyanakodni, ha az eb fa vagy más növény közelében kapar rendszeresen.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban