E-mail: pet4you@pet4you.hu

Kutya - Nevelés

És ha mégis véletlenül „bent megy ki” a kutya….

Leül vacsorázni, és mire végez, a nappali közepén egy tócsa fogadja? A kutyus, amelyiket már hosszú hetekkel korábban megtanítottak a szobatisztaságra, és büszkén csóválva ment a megszokott, megengedett helyre, most szégyenkezve elbújik a konyhában.

Tovább

Kukabúvár kutya

Séta közben mást nem tesz, mint elrángatja a kutyát, amelyik minden, számára vonzó szemetet fel akar szedni a földről? Nem elég, hogy eldobott ételmaradékokat szimatol, de megrágná a cigarettacsikket, a ragacsos rágógumit, de még más kutya ürülékét vagy hányását is megkóstolná?

Tovább

Ketrechez/dobozhoz szoktatás

Amikor hazaviszi a kiskutyát, az első nagy örömroham után felmerül a kérdés: mi legyen vele, amíg ebédet vagy vacsorát készít? Hová tegye? Mivel felügyelet nélkül hagyni veszélyes is lehet, hiszen a baj az ismeretlen környezetben egy pillanat alatt megtörténhet a kicsivel, meg kell oldani a dolgot.

Tovább

Nevelési és szocializációs ötletek

Az általánosan elfogadott javaslat az, hogy a kiskutya ne kerüljön közösségbe addig, amíg oltásait meg nem kapja. Ugyanakkor léteznek olyan kutyaovik, ahol előzetes ellenőrzés, az oltások igazolása után a kölyök részt vehet az órákon.

Tovább

Rend a lelke mindennek

A legtöbb ember valamiféle rend szerint él. Beosztja idejét, hogy kevésbé legyenek hektikusak a nappalok. A tervezés segít a rutin kialakításában, ez pedig garancia arra, hogy minden fontos dolgot elvégez. Sokan segédeszközt használnak, hogy ne feledkezzenek meg a fontos dolgokról.

Tovább

Hogyan szüntethető meg az ugatás?

Az emberek elsődlegesen a hangadást használják kommunikációjukra. Ennek ellenére hajlamosak vagyunk kevéssé értékelni, ha a kutya túlzott mértékben használja a hangját. Pedig elhiheti, az eb korántsem érzi túlzott mértékűnek vagy hangerejűnek saját ugatását.

Tovább

A kutya nevelése, az elemi szabályok megtanítása

A kölyökkutya nevelésének elsődlegesen a szocializációra és a nem kívánatos viselkedési formák kialakulásának megelőzésére kell fókuszálnia. Ne arra összpontosítson, hogy engedelmességre nevelje az ebet, hanem alapozza meg szocializációját. Ezek a nevelési lépcsőfokok bizony nem felcserélhetők!

Tovább

Alapvető parancsok és azok tanítása

Senki számára sem kötelező feladat kutyája nevelése. Sőt, kutyát tartani sem kötelező. Ám ha úgy döntött, hogy életét megosztja egy négylábúval, akkor azért és annak tetteiért is felelősséget is vállalt. Nevelés nélkül pedig nem csak a kutya, de a gazda is rosszabb helyzetben lesz.

Tovább

Hopp on - hopp off

Valljuk be őszintén, csak eleinte cuki, ahogy a kutyus felugrál. Amikor még kicsi, elnézzük neki, akár még bájosnak is találjuk, ahogy kapaszkodik - ugrál lábunkra. Aztán ahogy nő, netalán a súlya és a mérete is méretes lesz, egyre zavaróbbá válik ez a szokása.

Tovább

A szobatisztaság

A szobatisztaságra nevelés nem könnyű feladat, ugyanis következetességet és rendszerességet igényel a gazdi részéről. Tudomásul kell vennie a kutyának és a gazdának is, hogy a nem megfelelő helyen való ürítést korrigálni kell. Ehhez nem árt egy rövid póráz, minden értelemben.

Tovább

A hírvivő kutya

Mókás dolog lehet megtanítani a kutyát üzenetek közvetítésére, nem? A játékhoz két ember kell és persze egy kutya, mely mindkettőjüket ismeri és kedveli, így hajlandó lesz megkeresni. A kutya lesz az üzenetvivő, amely titkos üzenetet szállít egyik embertől a másikig.

Tovább

A kutya és az alapvető engedelmesség

Tudomásul kell venni, hogy mindig az ember irányítja a kutyát. Ehhez az ebnek el kell sajátítania az alapvető engedelmesség parancsszavait és az arra adandó válaszokat. A sikeres tanításhoz elengedhetetlen ismerni a kutya bizonyos helyzetekre válaszként adott reakcióit. 

Tovább

Hogyan tanítsa meg a kölyöknek, hogy ne rágcsáljon?

A gazdák bizony tapasztalatból tudják, hogy a legdrágább kutyajátékok nem azok, amelyeket az áruházak polcairól leemel vagy alapos kutatás után rendel. A legköltségesebbek azok, amelyeket a kutya a lakás bútoraiból, a családtagok cipőiből és egyéb felszerelési tárgyakból saját maga „kreál”.

Tovább

Klikk, de minek?

Ha klikker tréninggel szeretné nevelni az ebet, akkor fontos, hogy minden esetben kizárólag ezt a módszert használja. Egész nap követnie kell mindenüvé a házban, és minden jó viselkedést egy klikkeléssel jelezni, majd jutalmazni. Ezt elég ritkán szokták említeni a módszert reklámozók.

Tovább

Alapvető parancsszavak – behívás

Minden gazdi tudja, hogy a kutya számára hatalmas öröm, amikor a parkban sétálva elengedik a pórázról és szabadon futhat, rohanhat kedvére. Mindez addig öröm a gazdának is, amíg tudja, ha hívja, kedvence azonnal visszaszalad hozzá. Ám mi van akkor, ha ez nem történik meg? Mit mulasztott el?

 

Tovább

Kölyökkutya érkezése a családba

Jó lenne egy kiskutya! Hiszen olyan édes, jó lenne gondoskodnia egy aprócska lényről, kipróbálni, milyen a nevelésben. Esetleg magányos, és szeretné életét egy négylábú társsal megosztani. Vagy a gyerekek vágynak már egy kisállatra. Egyszóval - elgondolkodott azon, hogy jó lenne egy kutya.

Tovább

Még egy kutyát szeretnék!

Sok gazdiban felmerül a kérdés: mi lesz, ha még egy kutyus kerül a házhoz. Mit fog csinálni az „elsőszülött” eb? Hogyan viseli majd a betolakodót? Kell neki egy játszótárs, hogy ne unatkozzon, amíg a család dolgozik? Vagy jobb, ha egyedül van? Elhagyja a rossz szokásait, vagy épp újakat tanul?

Tovább