Miért morog a kutya?

Miért morog a kutya?

A legtöbb ember tisztában van azzal, miért is morog a kutya. A morgás ijesztő a számukra, és általában azért, mert tudják, hogy ez az agresszió első jele. Egyfajta figyelmeztetés, hogy az eb készen áll támadni és harapni.

Tovább
Egyszerű trükkök kutyáknak

Egyszerű trükkök kutyáknak

Amikor a kutyakiképzés szóba kerül, a legtöbb ember valamilyen bonyolult dologra, munkafeladatokra gondol, vagy épp ellenkezőleg, arra, hogy az eb megtanulja az „ül”, „fekszik”, „lábhoz”, „marad” és hasonló, egyszerű parancsokat. pedig a kettő között is vannak fokozatok, például nagyon sok klassz, egyszerű trükköt is megtanulhat az eb.

Tovább
Kutyák, macskák, gyerekek

Kutyák, macskák, gyerekek

A lock-down időszaka igazi kihívást jelentett sok család számára, mégis sokan döntöttek úgy, hogy a gyerekek mellé valamilyen kisállattal is bővüljön a család. Másutt a gyerekek és állatok korábban szokatlan 24 órás együttléte jelentett plusz feladatokat. Bizony, az állandó összezártság feszültséget is hozott magával, a szünet nélküli interakció elég stresszes volt az állatok számára.

Tovább
Kisállatok felkészítése a baba születésére

Kisállatok felkészítése a baba születésére

Egy újszülött érkezése a családba hatalmas változás mindenki számára. Nem csak a szülők, a testvérek, de bizony a család állatainak élete is megváltozik. Az állatok felkészítése ideális esetben hónapokkal a baba érkezése előtt kezdődik, így átsegítve őket az alkalmazkodás időszakán.

Tovább
Az ügyességi játékok előnyei

Az ügyességi játékok előnyei

A gazdák tisztában vannak azzal, hogy minden kutyának szüksége van valamire, amivel elszórakozhat, amikor az emberek nem tudnak velük játszani, vagy ha éppen egyedül vannak otthon. A különféle interaktív ügyességi játékok hatékonyak a káros viselkedési formák megelőzésében és kezelésében is.

Tovább
Hogyan játszanak a kutyák?

Hogyan játszanak a kutyák?

A játék szó a latin iocusból származik, melynek jelentése „vicc”. A játék közvetlen célja minden esetben a szórakoztatás és szórakozás, emellett egy másik funkciója az intellektuális, motoros és/vagy szociális készségek és képességek fejlesztése is. Tehát a játék – értelemszerűen – szórakoztató. Mikor megszűnik szórakoztatónak lenni, megszűnik játék mivolta is.

Tovább
Ha a szomszéd kutya folyton ugat…

Ha a szomszéd kutya folyton ugat…

Rossz szomszédság, török átka – tartja a régi közmondás. Márpedig egy folyton ugató kutya, amelyik megzavarja a család pihenését, tönkreteszi az éjszakai alvást, fejfájást okoz, az bizony akkor is rossz szomszédság, ha mi magunk is kutyások vagyunk.

Tovább
Kutyasétáltatási tippek

Kutyasétáltatási tippek

A felelős gazda tisztában van azzal, hogy a napi több alkalommal megejtett séta nem kizárólag arra szolgál, hogy a kutya könnyíthessen magán, de elengedhetetlenül szükséges a mozgás, a friss levegő, a mentális stimuláció az általános egészség szempontjából. Emellett a séta a szocializáció egyik fontos színtere, eleme is.

Tovább
Ha szorong a kutya

Ha szorong a kutya

Nekünk, embereknek nem ismeretlen érzés a szorongás. Mindannyian tapasztaltuk már ezt az érzést, sőt, egyes kutatások szerint a lakosság mintegy 18 százaléka napi szinten szorong valami miatt. Legtöbbször úgy gondoljuk, hogy a szorongás csak ránk, emberekre jellemző, pedig az állatok is tusnak szorongani.

Tovább
Miért veszélyes, ha unatkozik a kutya?

Miért veszélyes, ha unatkozik a kutya?

Sok ember kifejezetten az intelligenciája miatt keres kutyafajtát. Az olyan, kifejezetten intelligens fajták, mint a német juhászkutya, a golden retriever, a border collie, az uszkár és hasonlók elsődleges választásai ezeknek az embereknek. Azonban a legnagyobb hiba, amit ezen fajták gazdái elkövethetnek az, hogy nem adják meg nekik a szükséges stimulációt.

Tovább
Jó éjszakát!

Jó éjszakát!

Az senki előtt nem lehet kérdés, hogy a kutya az ember leghűségesebb társa. Ám szeretete és figyelem iránti vágya néha bizony éjszaka is feltámad, és időben egyáltalán nem alkalmazkodik a gazdi alvási szokásaihoz. Hiába kívánnak a családtagok egymásnak jó éjszakát, az nem lehet jó, ha közben a kutya sírását hallgatják a szomszédos helyiségből.

Tovább
Hogy az ősz könnyebb legyen…

Hogy az ősz könnyebb legyen…

Mindig nehéz búcsút venni a strandolásoktól, a fagyitól, a meleg, nyári napoktól. A nyár egy kicsit lazább, lustább, szabadabb, kötetlenebb, nem csak az emberek, de az állatok számára is. Ám a nyárnak egyszer vége, jön az ősz, és a visszarázódás az iskola-munka-otthon körforgásába.

Tovább
Etikett a kutyafuttatóban

Etikett a kutyafuttatóban

Minden kutyának szüksége van játékra és mozgásra, csak így biztosítható egészsége és általános jóléte. Ám a városlakó ebek számára a napi rutin-séta a háztömb körül, a futkározás a kertben, udvaron egy idő után unalmas lehet. Ilyenkor a megoldás a park, a kutyafuttató, ahol kedvére bandázhat a többi ebbel, és bőven van módja levezetni felesleges energiáit.

Tovább
Az időzítés szerepe a szocializációban

Az időzítés szerepe a szocializációban

Sokszor és sokat írtunk már a szocializáció jelentőségéről. Szakértők szerint egy kölyökkutya sikeres szocializációjának két kulcsfontosságú összetevője van: a kreativitás és az időzítés. Érdemes kissé lebontani a szociális és érzelmi mérföldköveket, hogy még könnyebb legyen a szocializációs folyamat.

Tovább
Segítség, hova tűnt a gazdi?

Segítség, hova tűnt a gazdi?

Minden gazdi örül, ha kedvence szeret vele, mellette lenni. Hiszen részben ezért is döntött a kutyatartás mellett, nem? Ám van, amikor ez a ragaszkodás már egy kicsit túl sok, amikor már matricaként tapad az eb a gazdára.

Tovább
Kutya az ágyban

Kutya az ágyban

Állandó vitatéma a gazdák között, hogy be kell-e, be lehet-e engedni a kutyát a családi ágyba. Egy amerikai felmérés szerint az ottani gazdák 42 százaléka alszik együtt kedvencével. Érdekes lenne tudni, itthon mi a helyzet.

Tovább
Amit minden gazdának tudni illik

Amit minden gazdának tudni illik

Gazdának lenni hatalmas öröm, de egyben hatalmas felelősség is. Persze azok, akik életük első kutyájával vagy macskájával élnek, sokszor elbizonytalanodnak, néha pánikba is esnek, hátha nem jól csinálnak valamit.

Tovább
Lehet-e féltékeny a kutya?

Lehet-e féltékeny a kutya?

A féltékenység egy érzelem, melyet akkor élünk át, amikor valaki, akitől vágyunk valamire (jellemzően figyelemre, szeretetre vagy gyengédségre), egy harmadik személynek nyújtja ezt a valamit. Mindez persze kialakulhat nem csak személyek, de tárgyak, játékok, ételek vonatkozásában is.

Tovább
A kutya és a szelektív hallás

A kutya és a szelektív hallás

Képzelje el a képet. A konyhapulton finom szendvicsek sorakoznak, az eb mancsát a pultra helyezve próbál hozzájutni a falatokhoz. A gazdi rászól, hogy nem szabad. Nos, mit csinál a kutya? Vagy sétálnak, az úton hatalmas tócsa, sár. Rászól az ebre, hogy kerülje ki. Vajon kikerüli? Vagy alkalmi süketet játszik mindkét esetben?

Tovább
A tíz leggyakoribb viselkedési probléma kutyáknál

A tíz leggyakoribb viselkedési probléma kutyáknál

A kutyák viselkedési problémáit a gazdák igen gyakran félreértik, vagy nem megfelelő módon kezelik. Minden kezdő gazda számára alapvető lenne a viselkedési problémák jellemzőinek elsajátítása, ugyanis ez az első lépés ahhoz, hogy megfelelően tudják kezelni ezeket.

Tovább