Kisállatok felkészítése a baba születésére

Egy újszülött érkezése a családba hatalmas változás mindenki számára. Nem csak a szülők, a testvérek, de bizony a család állatainak élete is megváltozik. Az állatok felkészítése ideális esetben hónapokkal a baba érkezése előtt kezdődik, így átsegítve őket az alkalmazkodás időszakán.

A felkészülés módjai

  • Hagyja, hogy a kutya vagy a cica megvizsgálja az összes új bababútort, babakocsit, ruhát és játékot, mielőtt a baba megérkezik.
  • Lassan és fokozatosan alakítsa át az állat napirendjét, így elkerülhető, hogy a változásokat a baba érkezésével hozza összefüggésbe.
  • CD-ről időnként játsszon le babagügyögést, sírást utánzó hangokat, hogy az állat megszokja a korábban ismeretlen, szokatlan zajokat.
  • Alakítson ki biztonságos, védett helyet az állat számára.
    • A kutyának legyen egy külön helyiség vagy egy mobilkennel, doboz, ahová vissza tud vonulni, ha szükségét érzi.
    • A cicának legyen egy magasan fekvő vagy más, elbújási lehetőséget biztosító hely, ahol pihenni tud. Fontos, hogy az alomtálca és az eledeles tálkája is nyugodt helyre kerüljön.
    • Ha ez a biztonságos hely máshová kerül, mint ahol az állat esetleg korábban megszokta, akkor átköltöztetését hetekkel vagy hónapokkal a baba érlezése előtt le kell bonyolítani, mert a hirtelen változás összezavarhatja az állatot, például az alomtál esetében akár azt is okozhatja, hogy a cica szokatlan, nem megengedett helyekre piszkít.
  • Tanítsa meg a kutyának a „helyedre” parancsszót, amennyiben még nem ismeri, és minden esetben jutalmazza, amikor a helyére megy. Cicák esetében a parancsszó ritkán működik, így őt akkor jutalmazza, amikor ezen a helyen tartózkodik. Egy finom jutalomfalat, vagy – ha szereti  - macskamenta kiváló ösztönző lehet a számára.
  • A baba hazaérkezése előtt vigyen magával a kórházból egy pelenkát, amin a baba illata érezhető, így az állatok meg tudják szokni a szagát.

baba négykézláb mászik, mellette a cica figyeli őt

A nagy nap

  • Érdemes a kutyát nagyobb, játékkal egybekötött sétára vinni, mielőtt a baba hazaérkezik. A cica esetében egy hosszabb idejű és aktív játék, finom jutalomfalatok lehetnek hasznosak.
  • Érdemes hazaérkezéskor először a baba nélkül üdvözölni a kutyát, hogy csökkenjen izgatottsága.
  • Ezután hagyja, hogy a kutya üdvözölje a babát. Vegye pórázra és engedje, hogy megszimatolja a kicsit. Ha az állat ijedtnek vagy idegesnek tűnik, ne forszírozza a találkozást, az mindig a kutya ritmusában történjen.
  • A cica esetében hagyja, hogy ő kezdeményezze az interakciót. Mivel a macskák általában igen független teremtmények, fontos, hogy minden az ő ritmusuk szerint történjen, de a pozitív viselkedést minden esetben jutalmazni kell.
  • Mindig legyen pozitív az állatok és a baba közötti interakció, tele bátorító szavakkal, finomságokkal és extra szeretettel.

Soha ne hagyja magára az állatokat és a babát!

pici lány takarón ül, mellette kölyökkutya

Hogyan tovább?

  • Próbálja meg betartani az utóbbi hetekben megszokott napirendet az állatok számára.
  • Mindig legyen külön idő, amikor a figyelem csak rájuk irányul. Ez lehet a séta, a közös játék ideje, vagy csak egy kis pihenés együtt.
  • Soha ne a baba közelében etesse az állatokat.
  • Szereljen fel bébikapukat, amelyek segítségével elválaszthatja a babát az állatoktól, így megakadályozhatja a felügyelet nélküli interakciókat.

Nagyon fontos, hogy legyen olyan külön idő, amit a gazdi a kutyával vagy a cicával tölt el, a korábban megszokotthoz hasonlóan. Séta kettesben a kutyával a parkban, játék a kutyafuttatóban, vagy a szokásos délutáni játék a cicával megerősíti az állatot, hogy a kettejük közötti kapcsolat fontossága nem változott a gazda számára.

Nyugtató hatású táplálékkiegészítő, mint a Zylkéne vagy az Aptus Relax kifejezetten hatékony lehet mind a kutyák, mind a cicák esetében.

Akárcsak más hosszú távú stresszhelyzet kezelésénél, ilyenkor is a folyamatos szedés javasolt. A baba érkezése előtti, szoktatási időszak első 1-2 hetében dupla dózisban, majd ezt követően normál dózisban érdemes ezek adagolását folytatni, egészen a problémás időszak végéig, azaz amíg az állat meg nem szokja a megváltozott állapotot.

kislány kosárkát tart, abban apró, vörös kölyökmacska

A kutya vagy a cica, és a baba közötti első és későbbi interakciók legfontosabb része az, hogy felügyelet alatt álljanak. A biztonság mindig elsődleges, soha ne kényszerítse kedvencét arra, hogy a csecsemővel érintkezzen.

Egyetlen állatot sem szabad sarokba szorítani, nem szabad, hogy úgy érezze, csapdába esett a kisbaba mellett.

Mindig legyen az állatnak helye és lehetősége visszavonulni, elbújni. Ahogy a baba növekszik és fejlődik, interakcióit továbbra is figyelemmel kell kísérni, különösen amikor már mobilitása növekszik, hiszen ilyenkor kedvencének már sokkal nehezebb lehet biztonságos búvóhelyet találnia.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban