Miért morog a kutya?

A legtöbb ember tisztában van azzal, miért is morog a kutya. A morgás ijesztő a számukra, és általában azért, mert tudják, hogy ez az agresszió első jele. Egyfajta figyelmeztetés, hogy az eb készen áll támadni és harapni.

Éppen ezért, ha a kutya morog, nem árt óvatosnak lenni, de fontos tudni azt is, pontosan miért is morog az állat, így pedig megállapítható, milyen mértékű az agresszió és hogyan lehet ezzel megbírkózni.

Miért morog a kutya?

A morgás a kommunikáció egyik formája. A kutya nem tudja elmondani szavakkal, ha fél, kényelmetlenül vagy fenyegetve érzi magát, így az ebek általában a testbeszéd nyelvét használják arra, hogy az emberekkel kommunikáljanak. Ám ha az ember nem képes helyesen értelmezni a jeleket, akkor morogni fog, hogy még egyértelműbbé tegye érzéseit.

A kutyák morgásának leggyakoribb oka a félelem, a területi agresszió, a birtoklási agresszió és a fájdalom.

Persze vannak kutyák, amelyek játék közben is morognak. Ez általában akkor figyelhető meg, amikor két kutya biztonságban és teljesen egészséges módon játszik egymással. Ebben a helyzetben a morgás nem feltétlenül jelez agressziót. Persze ekkor is fontos figyelni az állat testbeszédét, nehogy a morgás és a játék harcba torkolljon. Megfigyelhető morgás például olyankor is, amikor a gazdi kötélhúzós játékot játszik kedvencével. Tehát a gyenge morgás nem valami rossznak a jele, feltéve, hogy nem fokozódik és az állat nem mutatja az agresszió egyéb jelent. Ám ha a kutya a gazdi keze felé kap, azt megharapja vagy a morgás fenyegetővé válik, azonnal abba kell hagyni a játékot.

csivava morog

A morgás lehetséges okai

A fokozódó agresszió megelőzésének első lépése annak kiderítése, hogy pontosan miért morog a kutya. Egy morgó kutya figyelmeztet, hogy támadhat vagy haraphat, ám mivel nincs kutya-magyar szótárunk, meg kell próbálni minél jobban értelmezni, mit mond az eb, mit szeretne közölni:

  • Félelem: A kutyák gyakran morognak, amikor félnek. Jó példa erre az az eb, amelyik fél az idegenektől. Amikor idegen közeledik, ez a kutya morogni kezd. A jó megoldás, ha ilyenkor egy paranccsal hátraküldi a kutyát, például szól neki, hogy „vissza” vagy „helyedre”.
  • Birtoklási agresszió: Vannak kutyák, melyek akkor morognak, amikor tálkájuk, játékuk, vagy rágócsontjuk közelébe idegen kerül, legyen az ember vagy állat. Ha éppen eszik, játszik vagy a csontját rágja, morgásával azt üzeni a betolakodónak, hogy „ez az enyém, nem adom!”
  • Területi agresszió: Moroghat a kutya, ha úgy érzi, meg kell védenie területét egy betolakodótól, például a kapunál álló postástól. Amikor a kutya olyan embert lát, aki szerinte nem tartozik a területéhez, akkor tudatni akarja vele, hogy ne lépje túl a határokat. Ilyenkor a morgás valami olyasmit jelent, hogy „te nem tartozol ide, én pedig készen állok megvédeni, ami az enyém”.
  • Fájdalom: Sérülés és fájdalom miatt is moroghat az eb. Ilyenkor általában a dolgok kombinációjával kell számolni, ugyanis először is van egy megmagyarázhatatlan fájdalom, másrészt ezt általában az állatorvos tapogatása, szurkálása, bökdösése követi. Tehát a kutya a fájdalom mellett még a zavarodottság érzését is megtapasztalja, és a fájdalomhoz, a félelemhez társítja még a segyteni próbáló embereket is. Ilyenkor a morgása valami olyasmit jelent, hogy „fájdalmaim vannak, hagyd abba a piszkálásomat!”

agresszív csivava a gazdi keze felé morog

Tehát minden esetben igyekezni kell kontextusba helyezni a morgást, és ügyelni arra, hogy semmiképpen sem tegye ki magát senki veszélynek. Ez különösen akkor fontos, ha nem saját, hanem ismeretlen kutya morgásával szembesül. Saját eb esetében, ha a morgás gyakori vagy ismétlődő problémát jelent, érdemes szakembert felkeresni.

 

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban