Az időzítés szerepe a szocializációban

Sokszor és sokat írtunk már a szocializáció jelentőségéről. Szakértők szerint egy kölyökkutya sikeres szocializációjának két kulcsfontosságú összetevője van: a kreativitás és az időzítés. Érdemes kissé lebontani a szociális és érzelmi mérföldköveket, hogy még könnyebb legyen a szocializációs folyamat.

Mi is a szocializáció és miért fontos az időzítés?

A szocializáció segít abban, hogy a kiskutya pozitív módon szokjon meg különféle hangokat, látványokat, szagokat. Nagyon fontos része fejlődésének, mivel ezáltal csökken azon dolgok száma, melyek megijeszthetik a kutyát, növeli az állat bizalom- és biztonságérzetét, valamint segít az új helyzetek megfleelő tolerálásában.

Az, hogy a gazda mikor és milyen módon, körülmények között ismerteti meg a kölyökkutyát más emberekkel, kutyákkal, egyéb állatokkal, helyzetekkel, nagy mértékben befolyásolja azt, hogy felnőtt kutyaként hogyan fog reagálni az ismeretlen és szokatlan dolgokra.

A nagyon agresszív vagy félős kutyák esetében nagyon valószínű, hogy kölyökként nem kapták meg a szükséges és megfelelő szocializációt. Minél jobban szocializálódik egy kiskutya, minél inkább ki van téve új ingereknek, mégpedig a fejlődés kulcsfontosságú pontjain, annál jobban alkalmazkodik később, élete más szakaszaiban.

kölyökkutya a fűben ülve néz

Ideális esetben egy kiskutya 8-10 hetes korában kerül új családjába, a gazdáihoz. Ez azt jelenti, hogy a gazda nem tudja a korai szocializációt felügyelni, így nagyon fontos, hogy a tenyésztő kimerítő útmutatást adjon arról, hogyan zajlott az ezen kor előtti szocializációs folyamat. Egy jó tenyésztő kiemelt figyelmet fordít erre.

7 hetes kor előtt

Élete első hét hetében a kölyökkutya nagyon sok fontos ismeretet sajátít el anyjától és alomtársaitól.

  • Határok és korlátok felállítása más kutyákkal szemben
  • A harapás szabályozása
  • Alázatos, megadó viselkedés
  • Játékos viselkedés
  • Figyelemkereső viselkedés

Tippek a szocializációra:

  • Ebben a korban érdemes minél több idegen tárggyal, szokatlan zajokkal megismertetni a kiskutyát. Hagyja, hadd találkozzon esernyővel, porszívóval, hajszárítóval, persze semmiképpen nem számára ijesztő módon.

két kicsi bulldog kölyök, egyik háttal

7 – 9 hetes kor között

Ez az időszak a legideálisabb néhány alapvető ismeret megtanulására. Fontos, hogy a tanulás részévé váljon a kutya életének. Bár sok esetben a kölyök még anyja és alomtársai mellett van, de már nem szopik és nem függ anyjától. Félelemérezete csökken, kíváncsisága nő, elkezdi felfedezni a környezetét, egyúttal tanulni a szociális viselkedés szabályait.

Tippek a szocializációra:

  • Próbálja megismertetni a kölyökkutyát a nyakörv és póráz viselésével, természetesen csakis benn, és rövid időszakokban.
  • Az első fürdetés, kozmetikai kezelés is beiktatható, így a kiskutya új érzéseket tapasztal meg.

9 – 11 kor között

Ez a kor az, amikor ideálisan a tenyésztőtől új családjához kerül a kiskutya.

Ugyanakkor ez a szocializáció szempontjából leginkább kritikus időszak, ugyanis a kölyök ebben a korban a leginkább érzékeny a félelmetes helyzetekre.

Ha rögzül ez a félelem, a kutya később, felnőttként agresszív lesz, megeshet, hogy harap, támad vagy kárt tesz magában. Soha nem szabad fogyelmen kívül hagyni egy kutya félelmét. A félelem jele lehet, ha a kiskutya ebújik, elszalad, összekuporodik, remeg. Más kölykök agresszívvá válnak, amikor megijednek, és ugatnak, morognak, hogy megijesszék azt, amitől vagy akitől félnek.

apró kölyök csipőt ráncigál a fűzőjénél fogva

Érdemes a kiskutyát megóvni a negatív tapasztalatok kiváltotta félelem rögzülésétől, mégpedig úgy, hogy minden új tapasztaláshoz szeretettel, bátorítással, támogatással és persze sok finom jutalomfalattal közelítsenek.

Tippek a szocializációra:

  • Próbáljon megszervezni játékidőt a kölyök és más – békés, barátságos – kutya között, melyet nem ismer. Ne vigye kutyafuttatóba vagy parkba, ahol a túl sok ismeretlen, eltérő méretű és temperamentumú kutya megijesztheti. Ezt már csak az egészsége miatt sem teheti meg, hiszen esélyesen nem értek az oltási program végére. Inkább hívjon meg barátokat, eltérő korú, méretű és temperamentumú kutyákkal vendégségbe. Ügyeljen, hogy a vendég kutya oltásai és élősködők elleni védelme is naprakész legyen.

11 – 13 hetes kor

Ebben a korban a kölyök már nagyobb biztonsággal mozog környezetében. Minden érzékszerve tökéletesen fejlett. Pontosan meg tudja állapítani a gazdi, hoyg mikor lép a kiskutya ebbe a szakaszba, ugyanis kontrollálhatatlan érdeklődéssel fordul minden felé, igyekszik szinte mindent felfedezni. Minden érdekes a számára, mindent megszimatol, megrágcsál, játék az egész világ.

Használja ki a kölyök hihetetlen energiáját és mutassa meg neki a világot!

Vigyázzon azonban, hogy ne erőltesse, ne merítse ki a kiskutyát, és legyen elég ideje pihenni is.

Tippek a szocializációra:

  • Olátsi programja függvényében vigye el a kiskutyát folyópartra, erdei sétára, kutyás szakáruházba vagy boltba. Ezeken a helyeken temérdek új illat, látvány és esemény várja. Mindig jutalmazza a jó viselkedést, azt, ha félelem nélkül reagál az új dolgokra. Fokozottan figyeljen a félelem és a fáradtság jeleire!

13 – 26 hetes kor

Amikor a kölyök már felfedezte környezetét, elkezdődik a dominanciaharc. Ebben a korban a kiskutya agya megpróbálja értelmezni a kutya és az ember hierarchiáját, és talán még a morcos macskával való viszonyt is. Ebben a korban meg kell tanulnia, ki a falka vezetője, milyen a családon belüli hierarchia, és el kell sajátítania, hogyan kontrollálhatja harapását, meg kell tanulnia a parancsszavakat, a pórázon való sétát. Ehhez a gazdának is tervet kell készítenie és célszerű sok finom jutalomfalattal készülni.

Ámde ez a kölyök fejlődésének második kritikus időszaka.

Ilyenkor érzékenyebbek lehetnek a félelmetes eseményekre, bár egyes szakértők szerint a félelem bármikor rögzülhet 6 és 14 hónapos kor között.

Tippek a szocializációra:

  • Ismertesse meg a kiskutyával az autós utazásokat.
  • Kezdjenek el ismerkedni különféle korú, formájú és magasságú, eltérő kinézetű embernek. Egyszerre lehetőleg csak egy új emberrel találkozzanak, nehogy a sok új ismeretlen megijessze a kicsit.

két kiskuya közösen cipel futás közben egy plüss játékot

Nagyon fontos a szocializáció fontos időzítése, mert két fő félelmi időszak is van a kölyökkutya korai életszakaszában. Azok a dolgok, amelyek ilyenkor félelmet váltanak ki belőle, bizony később élete során is meg fogják rémiszteni, ha a félelem rögzül. Márpedig mindez kihatással van a felnőtt kutya viselkedésére és temperamentumára is.

Azzal, ha érti és megérti, milyen fejlődési szakaszokon megy át egy kölyökkutya, melyik korra mi a jellemző, hatékonyabban tudja megtervezni a kicsi szocializációját. A korai, jól kivitelezett szocializáció pedig a nyugodt és kiegyensúlyozott, boldog felnőtt kutyalét kulcsa.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban