A kutyaugatás okai

Az, hogy egy kutya ugat, szűköl, vonyít időnként, teljesen természetes dolog. Négylábú barátaink ezen a módon tudnak kommunikálni velünk, így tudják kifejezni magukat, "elmondani", mit szeretnének, mi a bajuk.  Sokszor maga a gazda várja el, hogy kutyája ugasson, figyelmeztesse az esetleges veszélyre, betolakodóra, máskor viszont túl sok az ugatás, és úgy tűnik, nincs is oka rá az ebnek.

Az okok

A kutyák ugatásának nagyon sokféle oka lehet. Egy biztos: nem azért ugatnak, mert tudnak és képesek rá, tehát biztos, hogy nem a gazda és a szomszédság bosszantása a céljuk, és nem rosszindulat vagy bosszú áll az okok hátterében.

Vannak kutyafajták, melyek hajlamosabbak az ugatsára, mint mások. Sőt, egyes fajták kifejezetten e célra lettek kitenyésztve, azaz a dolguk az volt, hogy ugatással jelezzék az embereknek a veszélyt, megvédjék az otthont, azaz csaholásukkal elriasszák a nem jó szándékkal érkezőket, vagy esetleg ugatással kiugrasszák a rejtőzködő zsákmányt a vadász elé.

A másik véglet pedig például a basenji. Ez a fajta egyáltalán nem ugat, bár tény, hogy más módon képes és szokott is hangot kiadni.

Ha a gazda figyelmesen hallgatja kutyája ugatását, egy idő után meg tudja különböztetni, mikor miért ugat. Márpedig erre szükség van, ha szeretné megérteni és kontrolllálni kedvence viselkedését, esetleg megakadályozni vagy megszüntetni a túlzott, zavaró ugatást.

német juhászkutya ugat

Figyelmeztetés, riasztás

Teljesen természetes, hogy a kutya ugat, amikor valaki az ajtó előtt áll, vagy ha idegen halad el a lakás, ház vagy az autó mellett. A legtöbb kutya akkor is ugat, ha valamilyen fenyegetést észlel, hiszen üzenni akar, hogy a területet ő védi, nem érdemes vele szórakozni, egyúttal a gazdát is figyelmeztetni akarja. Ez a típusú ugatás általában éles, hangos és igencsak határozott, parancsoló. Érdemes ezt az ösztönös viselkedést megfelelő kiképzéssel kiegészíteni, megerősítve a a család és az otthon védelmét, biztosítani, hogy valóban csak veszély esetén jelezzen az eb.

Szorongás

A külső szemlélelő számára a szorongó kutya ugatása úgy tűnik, mintha az állat magát nyugtatná. Ez a típusú ugatás gyakran magas hangú, és néha nyafogás kíséri,  gyakorta figyelhető meg szeparációs szorongástól szenvedő, félelmekkel, rettegéssel küzdő kutyáknál.

spániel típusú kutya ugat

Figyelem keresése

Amikor a gazda meghallja ezt a fajta ugatást, máris tudja, ez nem jelent mást, mint hogy „itt vagyok, figyelj már rám!”. Más kutyák ilyenkor szűkölnek és ugatnak felváltva, hogy magukra vonják a figyelmet. Hangneme hasonlatos a gyerekek nyafogásához.

Játékosság, izgalom

Ez a típusú ugatás különösen jellemző kölyökkutyákra és fiatal ebekre. Sok kutyánál figyelhető meg, hogy amikor más kutyákkal, vagy a gazdájával játszik, akkor ugat. Az ugatás hangja egyértelműen játékos és vidám. Vannak olyan ebek, amelyek azonnal izgatott, boldog ugatásban törnek ki, ha sétára vagy autókázásra utaló előkészületeket látnak.

Más kutyákkal való kommunikáció

Valószínűleg ez a jelenség mindenki számára ismerős. Az utcában elkezd ugatni egy kutya, és ehhez csatlakozik a tágabb szomszédság szinte összes ebe. Röpke idő alatt igencsak kakofón hangzavar tud kialakulni.

Unalom

Az unalom miatt csaholó eb ugatása pont olyan, amilyennek látszik: azért ugat, hogy hallja a saját hangját. Ez egyrészt idegesítő lehet, de ugyanakkor mérhetetlenül szomorú is. Az unalomból ugató eb azért csahol, hogy levezesse saját felesleges energiáit, sőt, gyakran a magány miatt teszi ezt. Ezeknek a kutyáknak elfoglaltságra és társaságra van szükségük, sok törődésre és gondoskodásra.

kutya a szobában, szekrénysor előtt ugat

Amikor problémát okoz az ugatás

A túlzott ugatás magától nem fog megoldódni, ehhez szükség van a gazda közreműködésére. Amint sikerül meghatározni, miért is ugat a kutya olyan sokat, tegye meg a lépéseket az ok megszüntetésére.

Amennyiben úgy tűnik, félelem vagy szorongás miatt csahol az eb, érdemes először az állatorvosnál kezdeni a probléma megoldását. Ő a vizsgálatok során ki tudja zárni az esetleges orvosi okokat a félelem hátterében, és amennyiben szükséges, akár gyógyszeres kezelést is tud ajánlani a szorongás kezelésére. Az a kutya, amelyik szorong, retteg, igen nehezen tud új dolgokat megtanulni, tehát először ezt a problémát kell kezelni és megszüntetni ahhoz, hogy tovább tudjanak lépni.

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban