Ha a szomszéd kutya folyton ugat…

Rossz szomszédság, török átka – tartja a régi közmondás. Márpedig egy folyton ugató kutya, amelyik megzavarja a család pihenését, tönkreteszi az éjszakai alvást, fejfájást okoz, az bizony akkor is rossz szomszédság, ha mi magunk is kutyások vagyunk.

Sőt, egy ilyen, a szomszédban élő kutya a saját kutyára is rossz hatással lehet, hiszen az eb úgy érzi, a folyamatos ugatásra válaszolnia kell, az elvonja a figyelmét minden mástól. De hogyan lehetne rávenni a szomszéd kutyáját, hogy hagyja végre abba az állandó ugatást?

Beszéljen a szomszéddal

Akármilyen nehéz is, de nem szabad a kutyára haragudni, hiszen ő csak azt csinálja, amit minden más kutya. Ugat.

A legjobb, ha a gazdájához fordul, és vele próbál meg beszélni. Lehet, hogy ő nem is tudja, hogy a kutyája mindenkit az őrületbe kerget az ugatásával, mert nincsenek is otthon olyankor, de az is lehet, hogy tisztában van a problémával és már dolgoznak rajta.

Amikor átmegy beszélgetni, ne feltételezzen, de vádoljon, ne gyanúsítson, hanem egyszerűen szorítkozzon a tényekre és kérjen együttműködést. Próbáljon meg nem a kapun hagyott üzenetekkel kommunikálni, a személyes megbeszélés mindig egyenesebb és célravezetőbb, feltéve, hogy kellően higgadtan képes ezt kivitelezni.

Ha azt tapasztalja, hogy kezdő gazdikról van szó, akik nem tudják, mit tehetnének, inkább ajánlja fel a segítségét, tanácsát, hogy megfelelő megoldást és szakembert találjanak a problémára.

kutya ugat

A kilátás

Sok kutya azért ugatja a szomszédot, mert úgy érzi, az be akar tolakodni az ő területére. Amennyiben a koncert olyankor kezdődik, amikor kimennek a kertbe napozni, kertészkedni vagy játszani, és abba sem marad, amíg vissza nem térnek a házba, bizony ez a helyzet. A kutya úgy érzi, túl közel vannak az ő területéhez, amit meg akar védeni.

A legjobb megoldás a problémára, ha a kutya kilátását elzárják, azaz a kerítést sövénnyel vagy valamilyen rögzíthető anyaggal elzárják. Ha a kutya nem lát át, akkor nem fogja fenyegetésként érzékelni a kertben mozgó családot.

Barátkozzon

Lehet, hogy érdemes lenne bemutatkozni a kutyának, hadd értse meg, hogy a szomszédság nem jelent veszélyt, nem fenyegetés a számára. Kérdezze meg a szomszédot, van-e mód arra, hogy összebarátkozzon a kutyával, hiszen ha megismeri és nem kezeli betolakodóként, akkor nem érzi szükségét annak, hogy azonnal ugasson, hacsak kilép a kertbe.

Az sem kizárt, hogy meglepi az ebet, amikor kimegy a kertbe, főleg, ha ez ritkán fordul elő. Amennyiben ez a helyzet, érdemes kicsivel több időt kinn tölteni, esetleg a gazda engedélyével a kerítésen át barátkozni, hiszen ha megszokja, hogy időnként mozgás van a szomszédban, felhagy az ugatással.

Sípoljon

A pozitív megerősítés a legjobb módja a kutya nevelésének, ám ha a gazdája nem fordít figyelmet kedvence nevelésére, bizony másnak és máshogyan kell megoldania, hogy nyugalom legyen.

Az ultrahangos kutyasíp olyan zajt ad, amely nem zavarja az embereket és nem károsítja a kutya fülét, de a magas frekvencia bosszantja az ebet.

Amikor a kutya ugatni kezd, fújaj meg a sípot. Eleinte jobban fog ugatni, hiszen irritálja a hang, de ahogy sikerül összekapcsolnia a zavaró hangot az ugatással, hamarosan le fog állni, hogy ne hallja többé az idegesítő hangot.

Lehet kapni nem csak sípot, hanem olyan, magas frekvenciájú zajkibocsátókat is, melyek a kertben, udvaron helyezhetők el, és beállíthatók, hogy az ugatásra reagáljanak. Remélhetőleg ezek valamelyike segít megoldani a problémát, bár tény, hogy nem minden esetben hatékony ez a fajta megoldás. Arra is gondolni kell, hogy a környéken élő többi kutyát is zavarhatja a síp vagy a zajkibocsátó, akkor is, ha azok egyáltalán nem, vagy alig ugatnak.

kutya áll és ugat

A panasz

Reméljük, sikerül hamar megoldani a problémát, és a szomszéd is együttműködő ebben a kérdésben. Ám ha mégsem, nem marad más út, mint panaszt tenni a hivatalos szerveknél. Nem biztos, hogy a rendőrség kell, hogy az első lépés legyen, inkább próbáljon meg a többi szomszéddal is beszélni, valószínűleg őket is zavarja az állandó ugatás, és együtt forduljanak a hatóságokhoz. Kérjenek segítséget a jogszabályok és a helyi rendeletek megismeréséhez és a jogérvényesítéshez.

Ha azonban azt gyanítja, hogy bántalmazás vagy hanyagság okozza az ugatást, feltétlenül be kell vonnia a megfelelő hivatalos szerveket. Ne késlekedjen, nem csak a környék nyugalma, de a kutya testi és lelki egészsége miatt sem!

Ajánlott cikkek

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

Pár okos trükk a nyugodt sétákért

A kutyasétáltatás egyik fontos része annak megakadályozása, hogy az eb húzza a pórázt. Séta közben szeretné, hogy kedvence a gazdira figyeljen, kerülje az akadályokat és elkerülje a sérüléseket. Néhány alapvető parancs megtanításával elérhető, hogy jobban